ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ για την Ελλάδα

νέα-συνεδρίαση-του-δσ-του-δντ-για-την-ελ-445134

Νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα γίνει σήμερα Τετάρτη μετά από σχετικό αίτημα της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου θα συνεδριάσουν για τις νομικές λεπτομέρειες της μη πληρωμής των δόσεων 1,56 δισ. ευρώ, ενώ θα συζητήσουν και για το ελληνικό αίτημα για παράταση των πληρωμών.

Αναλυτές εκτιμούν πως η αποδοχή του αιτήματος αυτού – κάτι που δεν έχει γίνει από το 1982- θα επέτρεπε η μη αποπληρωμή της δόσης να χαρακτηρισθεί ως καθυστέρηση. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να συμφωνήσει το 70% των μελών του ΔΣ του Ταμείου.

Σε κάθε περίπτωση η πληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ κοινοποιήθηκε με επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ, η οποία έφτασε νωρίς χθες το πρωί στα γραφεία του Ταμείου.

Αμέσως μετά συνεδρίασαν τα μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων και στη συνέχεια το ΔΣ του Ταμείου στο οποίο η γενική διευθύντρια ανέφερε τη γνώμη της και τόνισε ότι «έχει κάθε δικαίωμα να είναι στεναχωρημένη διότι θεωρεί ότι δεν έτυχε καλής αντιμετώπισης από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, που είναι αρνητική. Μερικά μέλη του ΔΣ αντιμετώπισαν με δυσπιστία το θέμα, ενώ άλλα επέμεναν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή, καθώς δεν επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του χρέους.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου