ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Telegraph: Η κατάργηση των απαλλαγών στα νησιά θα πλήξει τον τουρισμό της Ελλάδας

telegraph-η-κατάργηση-των-απαλλαγών-στα-νησιά-455964

«Οι Βρετανοί τουρίστες θα πληγούν από το χαράτσι που προετοιμάζει να εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση στα ελληνικά νησιά».

Φυσικά, ο φόρος δεν επιβάλλεται βάσει της εθνικότητας, απλώς το δημοσίευμα ανήκει στη βρετανική εφημερίδα Telegraph που είναι φυσικό να ενδιαφέρεται για τους δικούς της αναγνώστες-τουρίστες.

Το σίγουρο είναι ότι το θέμα της κατάργησης της φορολογικής απαλλαγής σε ορισμένα νησιά, ειδικά στα μεγάλα και πλέον ονομαστά, δεν διχάζει μόνο το εσωτερικό της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας, αλλά έχει επίδραση και στο εξωτερικό – από εκεί άλλωστε αναμένουμε το κύμα των τουριστών αυτό το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το άρθρο, αν τελικά οι σκέψεις και οι προτάσεις της κυβέρνησης υλοποιηθούν, τότε οι τουρίστες στα μεγάλα νησιά θα κληθούν να πληρώσουν 30% πάνω σε υπηρεσίες και αγαθά.

«Τα ελληνικά νησιά έχουν ωφεληθεί, ιστορικά, από τα χαμηλά επίπεδα του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αυτά τα προνόμια, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να τα ανατρέψει σε μια εκστρατεία για να αντλήσει έσοδα και να κρατήσει τη χώρα στη ζωή. Βρίσκει, όμως, πολλές αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης σε αυτά τα σχέδια», αναφέρει το άρθρο.

Ο παράγοντας «Καμμένος»

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως ο Πάνος Καμμένος, ο κυβερνητικός εταίρος, αντιδράει με σφοδρότητα σε αυτή την κατάργηση και θεωρεί το θέμα τόσο σοβαρό που θα μπορούσε ακόμη και να ρίξει την κυβέρνηση μόνο και μόνο για αν μην περάσει. Οι αρχές των νησιών, από τη δική τους πλευρά, αντιδρούν και ήδη σκέφτονται να πραγματοποιήσουν δημοψήφισμα για να δείξουν την αντίδρασή τους στα σχέδια της κυβέρνησης.

Η Telegraph σημειώνει πως κάθε χρόνο ταξιδεύουν στην Ελλάδα περίπου δυο εκατομμύρια Βρετανοί τουρίστες. Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια που θα έχουν στον προϋπολογισμό που κάνουν για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, θα είναι και η πιθανή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%.

Τέλος σημειώνει πως οι επίσημοι παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα συνιστούν ψυχραιμία λέγοντας πως αυτές οι συζητήσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά είναι ακόμη υπό συζήτηση.

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου