ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bild: Το Βερολίνο εξετάζει το ενδεχόμενο Grexit

bild-το-βερολίνο-εξετάζει-το-ενδεχόμενο-grexit-473363

Το ενδεχόμενο Grexit εξετάζει, σύμφωνα με τη Bild, το Βερολίνο, αφού -πως αναφέρει το δημοσίευμα- η Άνγκελα Μέρκελ πάλεψε επί μήνες για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, μέχρι το βράδυ που συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλλες.

«Όταν ολοκληρώθηκε η συνάντηση ήταν φανερό αυτό που η γερμανίδα καγκελάριος δεν θέλει να παραδεχθεί: Η χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως είναι αναπόφευκτη. Τώρα, στο Βερολίνο συζητούν ανοιχτά για Grexit» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με τη Bild, τρεις είναι οι λόγοι που η κατάσταση έχει φτάσει σε οριακό σημείο: η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να δεχθεί τους όρους των πιστωτών (π.χ. για τον ΦΠΑ), η αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις και η έντονη πίεση που δέχεται η καγκελάριος από σημαντικά στελέχη στο κόμμα της που διαφωνούν με την παροχή περαιτέρω βοήθειας στην Ελλάδα.
«Στο Βερολίνο προετοιμάζονται τώρα για το χειρότερο σενάριο. Συγκεκριμένα, κάνουν λόγο για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες».

«Η προθεσμία για την Αθήνα λήγει την επόμενη Πέμπτη, οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για το προκαθορισμένο Eurogroup. Μόνο που αυτή η συνάντηση αναμένεται να είναι κρίσιμη» προσθέτει η Bild και καταλήγοντας επικαλείται πηγές της γερμανικής κυβέρνησης, που αναφέρουν ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε «κανείς δεν θα μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν προσπαθήσαμε».

ZDF: Υπέρ του Grexit οι Γερμανοί

Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του τηλεοπτικού δικτύου ZDF, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή, δείχνει ότι το 51% των Γερμανών επιθυμούν να αποχωρήσει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, ενώ κατά του Grexit τάσσεται το 41% των ερωτηθέντων.

Να σημειωθεί πως στις αρχές του 2015, στη δημοσκόπηση του ZDF, το 55% των Γερμανών ήθελε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και μόλις 33% επιζητούσε την έξοδο.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου