ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξαφνική πενταμερής στο Βερολίνο με θέμα την Ελλάδα

ξαφνική-πενταμερής-στο-βερολίνο-με-θέ-491663
Παρουσία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ συζητείται τελικά στο Βερολίνο το ελληνικό ζήτημα. Αρχικά είχε γίνει γνωστή η συνάντηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της οποίας θα συζητούσαν την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Αυτό που δεν είχε ανακοινωθεί ήταν η παρουσία της κ.Λαγκάρντ και του κ.Ντράγκι, πράγμα που έγινε γνωστό το βράδυ της Κυριακής. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Στέφαν Ζάιμπερτ είχε επιβεβαιώσει ότι στο περιθώριο της τριμερούς, που εξελίχθηκε όμως σε πενταμερή συνάντηση θα γινόταν συζήτηση για το ελλληνικό ζήτημα.

Στις ανακοινώσεις που έκαναν ωστόσο οι Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ και οι οποίες προηγήθηκαν δείπνου εργασίας, δεν προχώρησαν σε αναφορά στην Ελλάδα, ενώ δεν δέχθηκαν ερωτήσεις.

Στην ανάγκη ανάληψης κοινής ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για τη μετάβαση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα της ενιαίας αγοράς, αναφέρθηκαν οι Μέρκελ, Ολάντ, και Γιούνκερ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τραπέζης των Βιομηχάνων (European Round Table of Industrialists, ERT) Μπενουά Ποτιέ.

Οι τρεις ηγέτες επισήμαναν τη σημασία της δημιουργίας πραγματικής ενιαίας ψηφιακής αγοράς, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας στην Ευρώπη και κατά συνέπεια στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ανάγκη θέσπισης ενιαίων κανόνων, ενώ τόνισε: «Μπορούμε να καταφέρουμε πολλά, εάν δράσουμε από κοινού».

Από την πλευρά του ο κ. Ολάντ δήλωσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει μπροστά ως παράδειγμα» και αναφέρθηκε στις παραμέτρους της εκπαίδευσης, της χρηματοδότησης, της φορολόγησης και της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και των ατομικών ελευθεριών.

Κατά τον κ. Γιούνκερ, η ψηφιακή «επανάσταση» είναι συγκρίσιμη με τη Βιομηχανική Επανάσταση και σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να αποκομίσει κέρδη ακόμη και 415 δισ. ευρώ ετησίως.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ευρώπη μπορεί να αδράξει την ευκαιρία και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της ψηφιοποίησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτήσει ενιαία ψηφιακή αγορά και σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, ενώ θα καλύψει τα κενά στην εκπαίδευση των στελεχών», δήλωσε ο κ. Ποτιέ.

Για αυτό τον σκοπό, πρόσθεσε, είναι αναγκαία η συνεργασία των βιομηχανιών με τα πανεπιστήμια και τους ερευνητές, προκειμένου να προωθηθούν οι νέες προσπάθειες, ενώ υπογράμμισε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια οι βιομηχανίες της ERT θα επενδύσουν περισσότερα από επτά δισεκατομμύρια ευρώ σε τέτοιες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Στο δείπνο εργασίας συμμετείχαν ακόμη οι επικεφαλής των είκοσι μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Ευρώπης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου