ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξάμηνη αναβολή καταβολής εισοφορών στον ΟΑΕΕ στις Σέρρες

εξάμηνη-αναβολή-καταβολής-εισοφορών-551335

Την αναστολή για έξι μήνες της καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) στην Περιφέρεια Ενότητα Σερρών, η οποία επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες, αποφάσισε η Διοίκηση του Οργανισμού.

Με επείγουσα εγκύκλιο, την οποία εξέδωσε ο διοικητής του ΟΑΕΕ, αναστέλλεται άμεσα η καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχίζοντας από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβησαν τα έντονα καιρικά και πλημμυρικά φαινόμενα. Παράλληλα κεφαλαιοποιούνται οι τρέχουσες και καθυστερούμενες εισφορές, μέχρι το τέλος του μήνα που προηγήθηκε από τη φυσική καταστροφή προηγούμενου της φυσικής καταστροφής μήνα.

Η εγκύκλιος εκδόθηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής ειδικών μέτρων για τη στήριξη, την ανακούφιση και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών που επλήγησαν από τα έντονα καιρικά στις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οι εξής ασφαλιστικές εισφορές:

  • Καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα εκείνου κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, μετά των πρόσθετων τελών και λοιπών επιβαρύνσεων υπολογισμένων κατά την 28.02.2015.
  • Οφειλές ασφαλισμένων που έχουν ρυθμιστεί με άλλες διατάξεις για το μέρος της οφειλής που δεν έχει εξοφληθεί, προσαυξημένο με τις επιβαρύνσεις που αντιστοιχούν σε αυτό κατά την 28.02.2015.
  • Τυχόν ευεργετήματα που είχαν παρασχεθεί, μέσω των ειδικών διατάξεων, δεν χάνονται ως προς το μέρος της οφειλής που έχει εξοφληθεί (πχ εκπτώσεις).
  • Τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές έξι (6) μηνών, αρχής γενόμενης από την 1η του μήνα κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή (01.03.2015 – 31.08.2015), χωρίς υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό προσαυξήσεων. Για την ένταξη στη ρύθμιση (αναστολής) τρεχουσών εισφορών δεν είναι απαραίτητο να συνυπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι όσοι υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή δεν είναι δυνατόν να υπάγονται ταυτόχρονα σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση τμηματικής καταβολής, ενώ δεν υπάγονται στην παρούσα ρύθμιση οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές από αναγνωρίσεις χρόνων ασφάλισης.

Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν ασφαλισμένοι που διατηρούν επαγγελματική στέγη ή δραστηριότητα, που αποδεδειγμένα υπέστη ζημία από τις πλημμύρες από 05.03.2015 έως 08.03.2015, στις παρακάτω περιοχές:

1. Δήμος Αμφίπολης:
α. Από την Δημοτική Ενότητα Αμφίπολης, οι Τοπικές Κοινότητες Αμφιπόλεως, Μεσολακκιάς, Νέων Κερδυλίων και Παλαιοκώμης
β. Από την Δημοτική Ενότητα Ροδολίβους οι Τοπικές Κοινότητες Δομίρου και Μικρού Σουλίου.
2. Δήμος Βισαλτίας:
α. Από την Δημοτική Ενότητα Αχινού, η Τοπική Κοινότητα Αχινού
β. Από την Τοπική Ενότητα Τραγίλου, οι Τοπικές Κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Αηδανοχωρίου, Ευκαρπίας, Ιβήρων, Καστανοχωρίου, Μαυροθαλάσσης και Τραγίλου.
3. Δήμος Εμμανουήλ Παππά:
α. Από την Δημοτική Ενότητα Εμμανουήλ Παππά, οι Δημοτικές Κοινότητες Νέου Σουλίου και Χρυσού και οι Τοπικές Κοινότητες: Αγίου Πνεύματος, Δαφνουδίου, Εμμανουήλ Παππά, Μετάλλων, Πενταπόλεως και Τούμπας.
β. Από την Δημοτική Ενότητα Στρυμώνα, η Δημοτική Κοινότητα Νέου Σκοπού και οι Τοπικές Κοινότητες Βαλτοτοπίου, Μεσοκώμης, Μονόβρυσης, Νεοχωρίου Σερρών, Παραλιμνίου, Πεθελινού και Ψυχικού.
4. Δήμος Ν.Ζίχνης:
α. Από την Δημοτική Ενότητα Νέας Ζίχνης, η Δημοτική Κοινότητα Νέας Ζίχνης και οι Τοπικές Κοινότητες: Δήμητρας, Δραβήσκου, Θολού, Μαυρολόφου, Μεσορράχης, Μυρκίνου και Νέας Πέτρας.
β. Από την Δημοτική Κοινότητα Αλιστράτης, οι Τοπικές Κοινότητες Λευκοθέας και Σταθμού Αγγίστης.
5. Δήμος Σερρών:
α. Από την Δημοτική Ενότητα Καπετάν Μητρουσίου η Δημοτική Κοινότητα Μητρουσίου,
β. Από την Δημοτική Ενότητα Σκουτάρεως η Τοπική Κοινότητα: Κάτω Καμήλας.
Για την ένταξη στη ρύθμιση απαιτείται η υποβολή αίτησης στο αρμόδιο τμήμα του ΟΑΕΕ της έδρας της επιχείρησης.

Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από βεβαίωση της Περιφέρειας ή του οικείου Επιμελητηρίου από την οποία να προκύπτει ο χρόνος κατά τον οποίο έγινε η ζημιά, η διεύθυνση, η περιγραφή και το ύψος της ζημιάς.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου