ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Χειροτερεύει η κατάσταση στην Ελλάδα

ντάισελμπλουμ-χειροτερεύει-η-κατάστ-561090

Συνέντευξη για την πορεία των διαπραγματευτικών διαδικασιών με την Ελλάδα, έδωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ μιλώντας στο αμερικανικό οικονομικό δίκτυο CNBC, στην οποία τόνισε ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία «χειροτερεύει».

«Πρέπει να βρούμε έναν συμβιβασμό που είναι εφικτός, είπαμε τον Φεβρουάριο και συμφωνήσαμε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση ότι θα μπορούσαμε να επανασχεδιάσουμε το τρέχον πρόγραμμα, να εντάξουμε σε αυτό τις νέες πολιτικές τους προτεραιότητες και φυσικά να κρατήσουμε το πρόγραμμα στο σωστό δρόμο, νομίζω ότι αυτό είναι πιθανό και πρέπει να το πετύχουμε», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στην αρχή της συνέντευξής του.

Όπως υπογράμμισε οι συζητήσεις ξεκίνησαν αμέσως μετά τη συμφωνία στο Eurogroup του Φεβρουαρίου, «αλλά πολύς χρόνος χάθηκε στο πεδίο της οργάνωσης, της συλλογής των κατάλληλων στοιχείων, να τα βάλουμε σε μια σειρά, πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει επαρκής πρόσβαση σε στοιχεία που δείχνουν την πραγματική κατάσταση της χώρας ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε πως έγιναν κάποιες προσαρμογές «στην κανονική διαδικασία της τρόικα και των αποστολών εξεύρεσης στοιχείων», κάτι που ζητήθηκε από την ελληνική πλευρά «και ήμασταν πρόθυμοι να το κάνουμε».

«Αλλά στην τελική πάλι χρειαζόμαστε τα βασικά στοιχεία για να κατανοήσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε ρεαλιστικά σχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις και σχέδια για να μπορέσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτά που θα υλοποιήσουν και πως θα προσαρμοστούν στον προϋπολογισμό και τι θα κάνουν σε όρους οικονομίας. Χρειαζόμαστε ακόμα αυτά τα βασικά στοιχεία για να συνθέσουμε μια τελική συμφωνία. Και η λήψη τους έχει αποδειχθεί ότι είναι αρκετά δύσκολη», είπε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε επίσης πως «ο επανασχεδιασμός της διαδικασίας είναι ένας περίπλοκος παράγοντας» και πρόσθεσε ότι «η πολύ δυνατή πολιτική επιθυμία της νέας κυβέρνησης που θέλει να πάει σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση είναι μόνο εν μέρει εφικτή» καθώς «κάποια από τα πραγματικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα φυσικά δεν έχουν αλλάξει επειδή άλλαξε η κυβέρνηση και πρέπει ακόμα να τα αντιμετωπίσουμε, επομένως είναι ακόμα στο τραπέζι».

Όσον αφορά για το αν θα υπάρξει συμφωνία τον Μάη ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε: «Πιστεύω ότι πρέπει σίγουρα να δουλέψουμε με μεγαλύτερη συγκέντρωση, 24 ώρες το 24ωρο σε ο,τι με αφορά, να ανακτήσουμε τον ρυθμό, για τον πρόσθετο λόγο ότι η κατάσταση στην Ελλάδα στην πραγματική οικονομία φυσικά χειροτερεύει, σε αναμονή μιας νέας συμφωνίας, μιας νέας προσέγγισης. Και πρέπει να την πετύχουμε γρήγορα».

Ο πρόεδρος του Eurogroup σχολίασε και το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκει νέες πηγές χρηματοδότησης. «Νέα χρήματα φαίνεται ότι βρίσκονται από διαφορετικές πηγές της κυβέρνησης και του δημόσιου τομέα, αλλά έρχεται το τέλος αυτής της προσέγγισης σε κάποιο σημείο», είπε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως «επομένως αυτό υπογραμμίζει επίσης την αίσθηση του επειγόντως που πρέπει να νιώσουμε και να βάλουμε στη διαδικασία».

iefimerida.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου