ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: «Όχι» από το ΔΝΤ για αναβολή αποπληρωμής δόσεων

ft-όχι-από-το-δντ-για-αναβολή-αποπληρω-567354

Οι βρετανικοί Financial Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι πηγές σε Αθήνα και Ουάσινγκτον, πως το ΔΝΤ απέρριψε ανεπίσημο αίτημα που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για να αναβληθεί πληρωμή οφειλών. Σύμφωνα με μία από τις πηγές, το αίτημα αφορούσε «αναπροσαρμογή του προγράμματος αποπληρωμών για τους επόμενους μήνες».

Η θέση του ΔΝΤ, υποστηρίζει το δημοσίευμα, είναι πως αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μπορεί να αποτελέσει μόνο τμήμα συνολικής συμφωνίας.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές και στις δύο πλευρές, αναφέρει πως η Ελλάδα προσέγγισε ανεπίσημα το ΔΝΤ «νωρίτερα τον Απρίλιο» και «πείστηκε» να μην υποβάλει επίσημο αίτημα.

Το φερόμενο αίτημα ερμηνεύεται στο δημοσίευμα ως ένδειξη της δεινής κατάστασης στα κρατικά ταμεία, λέγοντας πως οι πιστωτές δεν είναι βέβαιοι για την αποπληρωμή (σε ΔΝΤ και ΕΚΤ) των δόσεων που είναι προγραμματισμένες για Μάιο και Ιούνιο.

Στόχος του ανεπίσημου αιτήματος, αναφέρεται, ήταν η Ελλάδα να μπορέσει να καταβάλει μισθούς και συντάξεις ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές. Στο ανεπίσημο αίτημα για αναβολή έγινε αναφορά σε ένα ανάλογο προηγούμενο τη δεκαετία του ’80, αλλά το ΔΝΤ έμεινε ανυποχώρητο λέγοντας πως καθυστέρηση πληρωμών δεν θα έλυνε το πρόβλημα.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου