ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ολιγοήμερη αναβολή της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τους πλειστηριασμούς

ολιγοήμερη-αναβολή-της-κατάθεσης-του-659886

Δεν θα κατατεθεί σήμερα, Πέμπτη, στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την προστασία της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατίθετο σήμερα, με την προοπτική να ψηφιστεί έως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, κρίθηκε απαραίτητη η παράταση της διαβούλευσης για μερικές ακόμη ημέρες, εξέλιξη που αρκετοί συνδέουν με τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους σχετικά με το μνημόνιο, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο το εν λόγω σχεδίου νόμου για τα κόκκινα δάνεια δεν παραβιάζει κάποιον όρο του Μνημονίου ούτε συνιστά μονομερή ενέργεια.

Η προστασία αναμένεται να αφορά την κύρια κατοικία με αντικειμενική αξία έως 400.000 ευρώ, αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει και κλιμάκωση προς τα πάνω, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη (π.χ. οικογένεια με ένα ή δύο παιδιά).

Παράλληλα όμως τίθεται μια σειρά συνδυαστικών κριτηρίων (εισοδηματικά και περιουσιακά), που δεν επιτρέπουν σε δανειολήπτες που έχουν τη δυνατότητα αποπληρωμής των οφειλών τους να εκμεταλλεύονται τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Πηγές από το υπουργείο Οικονομίας εξηγούν ότι για να προστατεύεται ο δανειολήπτης από πλειστηριασμό της α’ κατοικίας θα πρέπει να συνδυάζει αθροιστικά τρία κριτήρια: ύψος συνολικής αξίας ακίνητης περιούσιας, ύψος ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος και ύψος καταθέσεων.

Εξίσου σημαντικό πάντως με τους όρους που θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι και η έγκαιρη κατάθεσή του τονίζουν δικηγόροι και ενώσεις καταναλωτών, καθώς ο αριθμός των σπιτιών που κινδυνεύουν είναι μεγάλος, με κάποιους δανειολήπτες να έχουν ήδη λάβει τα «ραβασάκια» από την τράπεζα και τα περιθώρια για αυτούς να είναι ασφυκτικά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου