ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτη σύνοδος της ΕΤΕπ για το πακέτο Γιούνκερ

έκτακτη-σύνοδος-της-ετεπ-για-το-πακέτο-665672

Έκτακτη Σύνοδος των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προηγήθηκε του συμβουλίου Ecofin στις Βρυξέλλες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να συναντάται για πρώτη φορά με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόγιερ.

Σημειώνεται πως μέτοχοι της ΕΤΕπ είναι τα 28 κράτη που απαρτίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τράπεζα διοικείται από συμβούλιο Διοικητών, αποτελούμενο από τους 28 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ τον κ. Βαρουφάκη συνόδευε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ Αχιλλέας Τζίμας.

Στο επίκεντρο της Έκτακτης Συνοδού των Διοικητών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων βρέθηκε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο θα λειτουργεί σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Επιδίωξη είναι το Ταμείο, γνωστό ως «πακέτο Γιούνκερ», να κινητοποιήσει 315 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για ευρυζωνικά δίκτυα και για δίκτυα ενέργειας, με έμφαση στις μικρότερες επιχειρήσεις με λιγότερους από 3.000 εργαζόμενους.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων θα χρηματοδοτεί έργα με υψηλότερο προφίλ κινδύνου μεγιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις των δημόσιων δαπανών και την απελευθέρωση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα μπορούν να συμμετάσχουν στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ η συμμετοχή θα είναι επίσης ανοικτή και σε τρίτους, όπως οι εθνικές τράπεζες ή υπηρεσίες του δημοσίου που ανήκουν ή ελέγχονται από τα κράτη – μέλη, φορείς του ιδιωτικού τομέα και φορείς εκτός της Ένωσης με την επιφύλαξη της συγκατάθεσης των υφιστάμενων συντελεστών.

Θανάσης Κουκάκης/Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου