ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρυξέλλες: Η παράταση δεν είναι αναγκαία εάν υπάρξει νέο πρόγραμμα

βρυξέλλες-η-παράταση-δεν-είναι-αναγκα-669665

Η παράταση του υφιστάμενου προγράμματος δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση, εφόσον υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, την Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν και κατά πόσο είναι αναγκαία η παράταση του προγράμματος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης σημείωσε ότι, από νομική άποψη, για να παραταθεί το πρόγραμμα πρέπει να υποβάλει αίτημα η ελληνική πλευρά. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι εκτός από την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, ανοιχτή είναι από πολιτική άποψη η δυνατότητα της μετάβασης σε ένα νέο πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε πως από σήμερα ξεκινάνε στις Βρυξέλλες οι τεχνικές συζητήσεις των ελληνικών Αρχών και των θεσμικών αντιπροσώπων, ξεκαθαρίζοντας ότι στις συζητήσεις αυτές εμπλέκονται οι τρεις θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Όπως είπε, μέσα από αυτές τις τεχνικές συζητήσεις, και ως το Eurogroup της Δευτέρας, θα καταγραφούν τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης των δύο πλευρών.

Σε ερώτηση τι μπορεί να αλλάξει στο ελληνικό πρόγραμμα, απάντησε ότι το πρόγραμμα δεν είναι η Αγία Βίβλος, μπορούν να γίνουν αλλαγές, όμως το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος παραμένει το ίδιο, σημειώνοντας ότι αλλαγές υπήρχαν συχνά μετά τη διαδικασία των αξιολογήσεων και πως αυτό είχε γίνει στο παρελθόν και με την Ιρλανδία και με την Ελλάδα.

Επί της ουσίας, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αξιολογηθούν και να κοστολογηθούν οι αλλαγές που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Τόνισε, επίσης, ότι πολύ σημαντικό είναι να ξεκαθαριστεί η ακριβής οικονομική κατάσταση της χώρας, δεδομένου ότι δεν είναι σαφείς οι δημοσιονομικές εξελίξεις του τελευταίου διμήνου.

Επίσης, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, που έγινε τις τελευταίες ημέρες, λέγοντας ότι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση για τους περιορισμούς που προβάλουν και οι δύο πλευρές, αλλά και για το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές συνεργάζονται με τον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα. «Οι θεσμοί και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι ενθουσιασμένα με την εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτήν τη διαδικασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς θα ονομάζεται από εδώ και στο εξής η τρόικα, είπε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση, υπενθυμίζοντας ότι στη Συνθήκη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) η λέξη τρόικα δεν υπάρχει.

tovima.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου