ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότεροι τουρίστες στο Παρίσι μετά το μακελειό στο «Charlie Hebdo»

λιγότεροι-τουρίστες-στο-παρίσι-μετά-τ-698678

Ο Ιανουάριος είναι παραδοσιακά ένας «χαλαρός» μήνας για τον ξενοδοχειακό κλάδο. Μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και του νέου έτους λίγοι είναι εκείνοι που έχουν την πολυτέλεια για διακοπές. Υπάρχουν, ωστόσο, γεωγραφικές περιοχές και πόλεις στις οποίες οι ξενοδόχοι δεν προλαβαίνουν να χαλαρώσουν μετά τις γιορτές. Μία εξ αυτών (των πόλεων) είναι το Παρίσι – μιλάμε για την πρωτεύουσα με τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Ευρώπη.

Ωστόσο, ο εφετινός Ιανουάριος στην Πόλη του Φωτός είναι ξεχωριστός. Λίγες ημέρες προτού βγει ο μήνας, οι παριζιάνοι ξενοδόχοι κάνουν λόγο ακόμη και για… αναδουλειές! Και την αιτία δεν είναι δύσκολο για να τη φανταστεί κανείς: η δολοφονική επίθεση των τζιχαντιστών στο περιοδικό «Charlie Hebdo».

Την περίοδο από τις 8 ως τις 18 Ιανουαρίου η ειδικευμένη σε τουριστικά θέματα εταιρεία ερευνών MKG Hospitality κατέγραψε στα υπερπολυτελή παριζιάνικα ξενοδοχεία (5 αστέρων) μια πτώση της πληρότητας 10,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014. Ειδικά την ημέρα κατά την οποία δόθηκε το αιματηρό τέλος της δολοφονικής επιδρομής των φονταμενταλιστών μουσουλμάνων στο Παρίσι με την επίθεση κατά του εβραϊκού σουπερμάρκετ στην Πορτ ντε Βενσέν, οι ξενοδόχοι της γαλλικής πρωτεύουσας κατέγραψαν μια επιπλέον πτώση της πελατείας τους κατά 4,3%.

Μιλώντας στη γαλλική «Figaro» ο πρόεδρος της MKG Hospitality Ζορζ Παναγιοτίς θεωρεί ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη δύο-τρεις βδομάδες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Ο (καταφανώς) ελληνικής καταγωγής μάνατζερ εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία του για το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται κατά της Γαλλίας.

«Υπάρχει μια δυσπιστία έναντι της χώρας, που οφείλεται στο φαινόμενο ολόκληροι λαοί να ξεσηκώνονται κατά της Γαλλίας» σημειώνει ο Παναγιοτίς. Το νέο αυτό δεδομένο πιθανόν να παρατείνει τον χρόνο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών στη χώρα και κυρίως στο Παρίσι. «Παρατηρούμε ένα πρόβλημα εναντίωσης κατά της Γαλλίας, που δεν μπορούμε ακόμη να το εκτιμήσουμε. Πρόκειται για μια νέα δυσκολία που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της MKG Hospitality.

Ο χρόνος θα δείξει πότε το Παρίσι θα επουλώσει τις πληγές του από το ανήκουστο τρομοκρατικό χτύπημα. Συνολικά, η χρονιά που πέρασε πήγε αρκετά καλά για τον τουρισμό στο Παρίσι και στη Γαλλία συνολικά.

Ειδικότερα στο Παρίσι η πληρότητα αυξήθηκε κατά 1% το 2014 και έφθασε στο 70,8%, ενώ στη Γαλλία συνολικά η πληρότητα ήταν 65,7%. Η μέση τιμή της διανυκτέρευσης σε ξενοδοχείο στη γαλλική πρωτεύουσα υποχώρησε, ωστόσο, κατά 0,9% στα 183,2 ευρώ προ φόρων. Συνολικά στη χώρα η μέση τιμή της διανυκτέρευσης διαμορφώθηκε στα 83,6 ευρώ.

«Σε ένα οικονομικό περιβάλλον δύσκολο και παρά την αύξηση του ΦΠΑ τα στοιχεία για το 2014 απέδειξαν ότι ο κλάδος έχει ισχυρές αντιστάσεις» σημείωσε ο κ. Παναγιοτίς. Σημειωτέον ότι από την 1η Ιανουαρίου 2014 αυξήθηκε ο συντελεστής ΦΠΑ στον ξενοδοχειακό κλάδο από το 7% στο 10%.

Helios Plus

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου