ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αιφνιδιασμένο το ΔΝΤ από την κίνηση της Ελβετίας

αιφνιδιασμένο-το-δντ-από-την-κίνηση-τη-729375

Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι εξεπλάγη από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που ίσχυε εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα το ελβετικό νόμισμα να εκτοξευτεί στα ύψη έναντι του ευρώ.

«Ήταν μια έκπληξη», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNCB. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν «δεν επικοινώνησε μαζί μου», συνέχισε, λέγοντας ότι «εξεπλάγη κάπως που δεν επικοινώνησε» με το ΔΝΤ.

«Ελπίζω να είχε επικοινωνήσει με συναδέλφους από άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Δεν ξέρω όμως αν το έκανε», πρόσθεσε, αποφεύγοντας να σχολιάσει την απόφαση καθαυτή.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αντιστεκόταν για αρκετούς μήνες στις πιέσεις για άρση της οροφής στην ισοτιμία του φράγκου.

Οι επενδυτές επιλέγουν το ελβετικό νόμισμα ως καταφύγιο έναντι των πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων στην ευρωζώνη. Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης να ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την ερχόμενη εβδομάδα αύξησε τις πιέσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να αγοράζει συνεχώς ευρώ τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξει την ισοτιμία του 1,20.

Το ευρώ σημείωσε βουτιά 30% έναντι του φράγκου, φθάνοντας από τα 1,20 στα 0,8052 φράγκα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας χαμηλό 11 ετών.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου