Καταργείται το τεκμήριο αυτοπαράδοσης για τα αδιάθετα ακίνητα

Τελευταία ενημέρωση: 2014-12-22, 10:26:38
Καταργείται το τεκμήριο αυτοπαράδοσης για τα αδιάθετα ακίνητα

Καταργείται με τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα, Δευτέρα στη Βουλή το τεκμήριο αυτοπαράδοσης για τα αδιάθετα – απούλητα ακίνητα.

Σύμφωνα με νόμο του 2011 οι εργολάβοι οικοδομών που έχουν ολοκληρώσει την κατασκευή διαμερισμάτων μετά το 2006 καλούνται εντός τριετίας να πληρώσουν στο δημόσιο ΦΠΑ 23% ανεξάρτητα από το αν τα έχουν πουλήσει.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη – που εκ των υστέρων επεκτάθηκε στην τετραετία - ο εργολάβος είχε προθεσμία τεσσάρων ετών από την αποπεράτωση της οικοδομής προκειμένου να προχωρήσει σε πώληση, μίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση του ακινήτου και να πληρώσει τον ΦΠΑ. Αν δεν μπορούσε εντός της συγκεκριμένης περιόδου να το κάνει, θα έπρεπε να επιβαρυνθεί με ΦΠΑ αυτοπαράδοσης.

Δεδομένου πως στην αγορά υπάρχουν σήμερα περί τα 160.000 αδιάθετα διαμερίσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα κατασκευάσθηκαν μετά το 2006 προκύπτει ότι η επιβάρυνση θα ήταν πολύ μεγάλη, καθώς οι εργολάβοι των εν λόγων οικοδομών θα έπρεπε να καταβάλουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αδιάθετα οικιστικά ακίνητα που είναι αμφίβολο πότε θα πουληθούν.

Οι εκπρόσωποι των εργολάβων ζητούσαν την τελευταία διετία επίμονα από το υπουργείο Οικονομικών την κατάργηση της ρύθμισης, με το επιχείρημα ότι σε μια περίοδο παρατεταμένης αδράνειας στην αγορά ακινήτων εκείνοι καλούνται εκατομμύρια ευρώ φόρου για διαμερίσματα που παραμένουν κλειστά και απούλητα.

Newsroom ΔΟΛ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
5
=