ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ελβετία εξετάζει την κατάργηση της 152 ετών φοροαπαλλαγής

η-ελβετία-εξετάζει-την-κατάργηση-της-152-2525

Η Ελβετία ήταν και είναι ο υπ’ αριθμόν 1 προορισμός για όσους θέλουν να σιγουρέψουν τα λεφτά τους στην Ευρώπη, λόγω της 152 ετών φοροαπαλλαγής που ακούει στο όνομα «σύστημα forfait», η οποία επιτρέπει σε ξένους επενδυτές να μεταναστεύουν στην Ελβετία μέσω ειδικής φορολογικής μεταχείρισης.

Στις 30 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στη χώρα δημοψήφισμα για την κατάργηση της εν λόγω φοροαπαλλαγής. Αν και οι εγχώριοι τραπεζίτες και οι τοπικές κυβερνήσεις προειδοποιούν πως η κατάργηση του forfait θα οδηγήσει σε πτώση των εσόδων, σε απώλεια θέσεων εργασίας και στη μείωση της «ελκυστικότητας» της Ελβετίας στους πλούσιους ξένους – κάτι που ισχύει ειδικά για τη Γενεύη και τα γαλλόφωνα καντόνια – οι υποστηρικτές της κατάργησής του είναι πολλοί.

Σύμφωνα με το Bloomberg δημοσκόπηση που διεξήχθη στις 19 Νοεμβρίου έδειξε πως το 46% των ψηφοφόρων είναι αντίθετοι στην κατάργηση του forfait, το 42% τάσσεται υπέρ και 12% είναι αναποφάσιστοι. Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή , καθώς δημοσκόπηση της 24ης Οκτωβρίου έδινε ποσοστό 48% στους υποστηρικτές της κατάργησης της απαλλαγής και 36% σε εκείνους που θέλουν να διατηρηθεί.

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Υπηρεσιών της Γενεύης το οποίο επικαλείται το Bloomberg ενδεχόμενη κατάργηση του forfait θα οδηγούσε σε έξοδο τους πλούσιους ξένους που διαμένουν στη πόλη μειώνοντας τα φορολογικά της έσοδα κατά 169 εκατ. φράγκα.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου