ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόστιμα-μαμούθ σε τραπεζικούς κολοσσούς για χειραγώγηση αγοράς

πρόστιμα-μαμούθ-σε-τραπεζικούς-κολοσ-18052

Πρόστιμα συνολικού ύψους 3,2 δισ. δολαρίων επέβαλαν στους τραπεζικούς κολοσσούς Citigroup, HSBC, JP Morgan, UBS και Royal Bank of Scotland οι εποπτικές αρχές Βρετανίας, ΗΠΑ και Ελβετίας για χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος.

Οι εποπτικές αρχές μετά από πολύμηνες έρευνες κατέληξαν τεκμηρίωσαν πως οι τραπεζικοί κολοσσοί μοιράστηκαν απόρρητες πληροφορίες για τις δραστηριότητες πελατών που τις εμπιστεύθηκαν και προσπάθησαν να χειραγωγήσουν τις spot συναλλαγματικές ισοτιμίες της G10.

Οι Citigroup, HSBC, JP Morgan, UBS και Royal Bank of Scotland παραδέχθηκαν τις έκνομες ενέργειες και κατέληξαν στις περισσότερες περιπτώσεις σε συμφωνία διακανονισμού με τις εποπτικές αρχές. Στη βάση αυτή τα τραπεζικά ιδρύματα υποστήριξαν ότι δεν είχαν τον απαιτούμενο εσωτερικό έλεγχο για να αποτρέψουν τη χειραγώγηση της αγοράς συναλλάγματος !

Το μεγαλύτερο πρόστιμο επεβλήθη στην UBS, η οποία καλείται συνολικά να καταβάλει 803 εκατ. ευρώ στις βρετανικές, ελβετικές και αμερικανικές αρχές. Ακολούθησαν η Citigroup (668 εκατ. δολάρια), η JP Morgan (662 εκατ. δολάρια), η Royal Bank of Scotland (634 εκατ. δολάρια) και η HSBC Holdings (618 εκατ. δολάρια).

Η FCA, η βρετανική εποπτική αρχή, επέβαλε πρόστιμα 1,7 δισ. δολαρίων, ενώ η αμερικανική εποπτική αρχή (Commodity Futures Trading Commission) επέβαλε πρόστιμα 1,4 δισ. ευρώ στις τράπεζες. Μάλιστα, πιθανότητα τα πρόστιμα της βρετανικής εποπτικής αρχής να αυξηθούν περαιτέρω, καθώς δεν ήλθε σε διακανονισμό με την Barclays.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου