ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα τροπή στη φορολογική διένεξη της ΛΑΡΚΟ με το υπουργείο Οικονομικών

νέα-τροπή-στη-φορολογική-διένεξη-της-λ-104580

Νέα τροπή λαμβάνει η φορολογική διένεξη της ΛΑΡΚΟ με το υπουργείο Οικονομικών για τις χρηματιστηριακές πράξεις επί σύνθετών χρηματοοικονομικών προϊόντων που συνδέονται με το νικέλιο η οποία κρατά ήδη από το 2010.

Προκειμένου να αντικρούσει τις προσφυγές της ΛΑΡΚΟ κατά φύλλων ελέγχου φόρων εισοδήματος του 2010 το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε σε τεχνικό σύμβολο έναντι 10.000 ευρώ τη σύνταξη έκθεσης – μελέτης σχετική με τις προαναφερόμενες χρηματιστηριακές πράξεις επί παραγώγων. Συγκεκριμένα, ο σύμβουλος θα γνωμοδοτήσει με πλήρως αιτιολογημένες σκέψεις για το αν οι πράξεις παραγώγων της εταιρείας αποτελούσαν πράξεις αντιστάθμισης κινδύνων ή πράξεις κερδοσκοπίας.

Το υπουργείο Οικονομικών είχε θεωρήσει ότι η λογιστική απεικόνιση των συναλλαγών σε παράγωγων χρηματιστηριακά προϊόντα που συνδέονται με το νικέλιο είχε οδηγήσει σε αλλοίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΛΑΡΚΟ. Ειδικότερα, η φορολογική διοίκηση δεν αποδέχθηκε και – δεν αποδέχεται έως σήμερα- ότι οι δαπάνες 11 εκατ. ευρώ της τότε διοίκησης της εταιρείας σε τράπεζες του εξωτερικού για χρηματιστηριακές πράξεις επί παραγώγων έπρεπε να εκπέσουν από τη φορολογία.

Αντιθέτως, οι αρμόδιες φορολογικές αρχές έκριναν ότι οι συναλλαγές έγιναν για κερδοσκοπικούς σκοπούς και όχι προς διασφάλιση της εταιρείας από τυχόν διακυμάνσεις της διεθνούς τιμής του νικελίου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου