ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά του WhatsApp από το Facebook

παρέμβαση-της-ευρωπαϊκής-επιτροπής-γ-132596

Στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δημοσιεύτηκε η πρόσκληση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ προς κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει εντός δεκαημέρου παρατηρήσεις για την εξαγορά του WhatsApp από το Facebook, που ανακοινώθηκε στις αρχές του 2014.

«Η Επιτροπή καλεί τους ενδιαφερόμενους τρίτους να της υποβάλουν τυχόν παρατηρήσεις για τη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση. Οι παρατηρήσεις πρέπει να φθάσουν στην Επιτροπή το αργότερο εντός 10 ημερών από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης» αναφέρεται στην πρόσκληση.

Οπως σημειώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε στις 29 Αυγούστου γνωστοποίηση της σχεδιαζόμενης συγκέντρωσης, με την οποία η Facebook αποκτά τον έλεγχο του συνόλου της WhatsApp, με αγορά μετοχών.

«Κατά την προκαταρκτική εξέταση, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η γνωστοποιηθείσα συναλλαγή θα μπορούσε να εμπέσει στο πεδίο εφαρμογής του κανονισμού συγκεντρώσεων. Εντούτοις, επιφυλάσσεται να λάβει τελική απόφαση επί του σημείου αυτού» αναφέρει η επιτροπή.

Είχε προηγηθεί αποκάλυψη του Reuters ότι η Κομισιόν απέστειλε ερωτηματολόγια σε ανταγωνιστές της Facebook, καθώς και παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με τα οποία ζητούσε να μάθει, εάν η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών και υπονόμευση του ανταγωνισμού.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2014 εάν θα δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία χωρίς όρους, εάν θα ζητήσει αντίμετρα ή θα ξεκινήσει εις βάθος έρευνα για την συγκέντρωση.

Το τίμημα της ιστορικής συμφωνίας για εξαγορά του WhatsApp από το Facebook ανέρχεται σε 19 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξ αυτών 4 δισεκατομμύρια δολάρια θα καταβληθούν σε μετρητά και τα υπόλοιπα 12 δισεκατομμύρια θα δοθούν σε μετοχές του Facebook. Επίσης, μετοχές αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα λάβουν ιδρυτές και οι υπάλληλοι του WhatsApp, εντός τεσσάρων ετών.

Σήμερα το WhatsApp διαθέτει περισσότερους από 500 εκατ. χρήστες, στους οποίους αναμένεται να δώσει την δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεφωνικών κλήσεων, μέσω data.

Σημειωτέον ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της Ευρώπης δίνουν ιδιαίτερη σημασία στους λεγόμενους OTT (over the top) «παίκτες», όπως το Facebook, το Youtube, το Viber κτλ, τους οποίους κατηγορούν ότι κερδοσκοπούν, εκμεταλλευόμενοι τα δίκτυά ηλεκτρονικών επικοινωνιών, χωρίς όμως να πληρώνουν κανένα απολύτως αντίτιμο.

Παράλληλα, δημοσιεύματα σημειώνουν ότι επίκειται αντικατάσταση της Επιτρόπου για το Ψηφιακό Θεματολόγιο, κυρίας Νέιλι Κρους από τον Γερμανό Επίτροπο Ενέργειας, Γκίντερ Ετινγκερ, πληροφορία, που εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον του Βερολίνου για τον κλάδο των Τεχνολογικών Πληροφορικής κι Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

tanea.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου