ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικός μηχανισμός παρακολούθησης των καθυστερήσεων πληρωμών στο Δημόσιο

ειδικός-μηχανισμός-παρακολούθησης-τ-144657

Ειδικό μηχανισμό παρακολούθησης και αντιμετώπισης των καθυστερήσεων πληρωμών στο Δημόσιο δημιούργησε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.

Σημειώνεται πως σήμερα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημόσιου προς τρίτους ανέρχονται σε 4,5 δισ. ευρώ με τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και τα νοσοκομεία να παραμένουν «πρωταθλητές» στη δημιουργία χρεών.

Ωστόσο, μετά την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2011/7/ΕΕ για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές το Δημόσιο – όπως και οι ιδιώτες- έχει συγκεκριμένες υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών του και εάν δεν αποπληρώνει εγκαίρως θα πρέπει να καταβάλει τόκους.

Η Οδηγία 2011/7/ΕΕ αναφέρει πως οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να πληρώνουν για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που προμηθεύονται εντός 30 ημερολογιακών ημερών ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις εντός 60 ημερολογιακών ημερών.

Εάν δεν γίνει αυτό οι επιχειρήσεις δικαιούνται να ζητούν αυτομάτως τόκους υπερημερίας για καθυστερημένες πληρωμές ενώ επίσης μπορούν να λαμβάνουν αυτομάτως ένα ελάχιστο καθορισμένο ποσό ύψους 40 ευρώ ως αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης. Μπορούν επιπλέον να ζητούν αποζημίωση για όλες τις υπόλοιπες εύλογες δαπάνες είσπραξης.

Το νόμιμο επιτόκιο υπερημερίας ανέρχεται σε 8% τον χρόνο πάνω από το επιτόκιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υπολογίζεται ανά ημέρα καθυστέρησης. Μάλιστα, οι δημόσιες αρχές δεν επιτρέπεται να καθορίζουν επιτόκιο υπερημερίας κάτω από αυτό το κατώτατο όριο.

Για να περιορίσει τη δημιουργία ληξιπρόθεσμων οφειλών και πολύ περισσότερο την επιβάρυνση του Δημοσίου με τόκους υπερημερίας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας δημιούργησε ειδική μονάδα που θα επιτηρεί τις πληρωμές των φορέων γενικής κυβέρνησης ώστε αυτές να γίνονται εντός των προθεσμιών του νόμου.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου