ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Παράνομες και οι μειώσεις συντάξεων

ελεγκτικό-συνέδριο-παράνομες-και-οι-μ-192856

Αυτή τη φορά θα δημιουργηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», θα κρίνει αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την αναδρομική από 1ης Αυγούστου 2012 μείωση των συντάξεων χιλιάδων ένστολων όλων των Σωμάτων Ασφαλείας (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών κ.λπ.), δικαστικών, καθηγητών των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ), διευθυντών του ΕΣΥ κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο τον κ. Σωτήρη Ρίζο, έκρινε σχεδόν ομόφωνα αντισυνταγματικές τις αναδρομικές από 1ης Αυγούστου 2012 μειώσεις των αποδοχών των ένστολων όλων των Σωμάτων που προβλέφθηκαν από το τρίτο Μνημόνιο (νόμος 4093/2012). Παράλληλα, όμως, στην εκπνοή του περασμένου έτους το Μισθοδικείο, με πρόεδρο την κυρία Ειρήνη Σαρπ, έκρινε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές μειώσεις των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, όπως και την αναδρομική επιστροφή των αποδοχών τους.

Τώρα, την ερχόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα συζητηθούν οι αιτήσεις των συνταξιούχων ένστολων, δικαστικών, καθηγητών κ.λπ.

Η πρόταση Λασκαράτου
Ο γενικός επίτροπος Επικρατείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Διονύσιος Λασκαράτος, ακολουθώντας τα χνάρια της παλαιότερης (από 27/2/2013) κρίσης της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, η οποία γνωμοδότησε επί του τότε νομοσχεδίου για το Μνημόνιο ΙΙΙ, θα προτείνει να κηρυχθούν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι μειώσεις των συντάξεων. Ο κ. Λασκαράτος θα υποστηρίξει ότι η αναδρομική περικοπή των συντάξεων των ένστολων και η αναδρομική επιστροφή μέρους αυτών είναι τριπλά αντισυνταγματική, αλλά και ευθέως αντίθετη στην ΕΣΔΑ.

Αναλυτικότερα, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας θα επισημάνει ότι οι μειώσεις των συντάξεων των ένστολων είναι αντίθετες στις εξής τρεις συνταγματικές αρχές:

¦ Στην αρχή της ισότητας, ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών, ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι ένστολοι έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών, οι οποίοι φοροδιαφεύγουν και εισφοροδιαφεύγουν.

¦ Στην αρχή του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβιώσεως των συνταξιούχων στρατιωτικών.

¦ Στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία η αναγκαιότητα των μειώσεων των συντάξεων που θα συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

Με άλλα λόγια, δεν προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών, όπως είναι αυτή των στρατιωτικών. Εξάλλου, στις περιπτώσεις των παρατεταμένων οικονομικών κρίσεων δεν είναι επιτρεπτό η επιβάρυνση από τα λαμβανόμενα μέτρα (μειώσεις αποδοχών, συντάξεων κ.ά.) να βαρύνει συνεχώς συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, όπως είναι οι μισθοδοτούμενοι από το Δημόσιο, οι οποίοι είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και την ίδια στιγμή να ευνοούνται άλλες κατηγορίες πολιτών, των οποίων η φορολογική ασυνέπεια προκαλεί σε μεγάλο βαθμό τη δυσμενή οικονομική συγκυρία που πλήττει τη χώρα μας.

Επίσης, παραβιάζεται και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση των συντάξεων υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημόσιου ή κοινωνικού συμφέροντος, έπειτα από τήρηση των αρχών: της ισότητας, της ισότητας στην κατανομή των βαρών και της αναλογικότητας.

Να σημειωθεί ότι η ΕΣΔΑ προστατεύει την περιουσία των πολιτών, στην έννοια της οποίας (περιουσίας) περιλαμβάνεται τόσο ο μισθός όσο και η σύνταξη.

Επικαλείται ισοτιμία

Ο κ. Λασκαράτος, ως προς τους δικαστικούς λειτουργούς, θα επισημάνει, καταρχάς, ότι από τον συνταγματικό χάρτη υπάρχει ισοτιμία μεταξύ των τριών λειτουργιών (νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική). Ετσι, οι αποδοχές των δικαστικών πρέπει να είναι ίσες με εκείνες των δύο άλλων λειτουργιών λόγω της ισοτιμίας των τριών αυτών εξουσιών, αλλά και της ειδικής μεταχείρισης που επιφυλάσσει γι’ αυτούς το Σύνταγμα.Η ειδική αυτή μεταχείριση των εν ενεργεία δικαστικών λειτουργών, σύμφωνα με τον γενικό επίτροπο Επικρατείας, συμπεριλαμβάνει και τους συνταξιούχους, σύμφωνα με την αρχή της σταθερής αναλογίας των αποδοχών των μάχιμων δικαστών και των συντάξεών τους.

Τόσο η αναδρομική μείωση των αποδοχών των δικαστικών όσο και των απόμαχων λειτουργών της Δικαιοσύνης είναι αντισυνταγματική, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημοσίου συμφέροντος, ενώ προσκρούει και στην ΕΣΔΑ, θα επισημανθεί από τον κ. Λασκαράτο. Ανάλογες απόψεις θα διατυπωθούν για τους καθηγητές των ΑΕΙ, διευθυντές του ΕΣΥ κ.ά.

Πάντως, όπως έλεγαν σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι μονόδρομος πλέον για την Ολομέλεια να αποφανθεί ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ. Και αυτό γιατί στην πράξη η Ολομέλεια είναι δέσμια της γνωμοδότησής της (του περασμένου Φεβρουαρίου), που είχε κρίνει αντίθετες στις συνταγματικές επιταγές τις επίμαχες διατάξεις του τότε νομοσχεδίου για το Μνημόνιο ΙΙΙ που προέβλεπαν περικοπές.

protothema.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου