ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σκληρό παζάρι για την τιμή του φυσικού αερίου

σκληρό-παζάρι-για-την-τιμή-του-φυσικού-200961

Στο τελικό στάδιο μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την Gazprom για το ύψος της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου προς τη χώρα μας καθώς και για τους υπόλοιπους όρους της νέας σύμβασης.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, αποστέλλει νέα επιστολή ζητώντας χαμηλότερη τιμολόγηση.

Χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης ενημέρωσε τον υφυπουργό Ενέργειας Μάκη Παπαγεωργίου αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οπως περιγράφουν πηγές, ΔΕΠΑ και Gazprom έφτασαν σε ένα πολύ κοντινό σημείο συμφωνίας, με τους Ρώσους να κάνουν σημαντικές υποχωρήσεις τόσο στο θέμα της νέας τιμής όσο και σε άλλους ουσιαστικούς όρους της σύμβασης, όπως στον «πήχη» των ποσοτήτων προμήθειας φυσικού αερίου.

Για την ακρίβεια, οι Ρώσοι δέχτηκαν να κατέβουν κάτω από τα 400 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έπεσαν στα 396 δολάρια, όταν η τιμή με την οποία πωλούν αέριο στη ΔΕΠΑ είναι στα 460 δολάρια. Η ελληνική επιχείρηση πίεζε για τιμή στα 390 δολάρια, ενώ η κυβέρνηση κατά τις πηγές επιθυμεί τιμή στα 380 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, όσο δηλαδή πουλά η Gazprom και σε χώρες της ΕΕ.

Βέβαια αυτή η χαμηλή τιμή έχει να κάνει και με τις ποσότητες. Οσο πιο μεγάλες είναι αυτές, τόσο χαμηλότερη είναι η τιμή.

H Gazprom φέρεται επίσης να έκανε πίσω και στο θέμα της αναδρομικότητας. Δέχτηκε το ελληνικό αίτημα ώστε η νέα μειωμένη τιμή να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2013. Αρχικά αναγνώριζε αναδρομικότητα μόνο από τον Ιούνιο. Επίσης οι Ρώσοι συμφώνησαν ώστε το όριο των ετήσιων ποσοτήτων προμήθειας να πέσει κάτω από τα 2 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, έναντι 2,4 δισ. κ.μ. σήμερα. Στο όριο των 2 δισ. κ.μ. ορίστηκε και η ρήτρα για το λεγόμενο take or pay. Δηλαδή αν δεν προμηθεύεται η ΔΕΠΑ αυτές τις ποσότητες, θα πληρώνει πρόστιμα.

Αλλο ένα σημείο που κέρδισε η ελληνική πλευρά είναι και οι μεγάλες εκπτώσεις για την προμήθεια ποσοτήτων πέραν των συμφωνηθέντων.
Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, η διάρκεια της νέας συμφωνίας θα είναι για 10 χρόνια από τότε που λήγει (το 2016), δηλαδή μέχρι το 2026.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να επιμένει σε μεγαλύτερη μείωση ως προς τη νέα τιμή προμήθειας. Ολα, όπως αναφέρουν πηγές, θα κριθούν στο επόμενο 15θήμερο και κυρίως από τα σχέδια του ίδιου του κ. Πούτιν, στον οποίο άλλωστε είχε απευθύνει και αίτημα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Στο μεταξύ μετά την προχθεσινή κίνηση του κ. Σαχίνη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία έκανε γνωστή την αποχώρησή του από τη ΔΕΠΑ, χθες ο υφυπουργός φέρεται να τον κάλεσε ώστε να παραμείνει για ένα χρονικό διάστημα στο «τιμόνι» μέχρι να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου