ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Όχι» της Μέρκελ σε νέο πακέτο προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές

όχι-της-μέρκελ-σε-νέο-πακέτο-προς-την-216863

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αναφέρει ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ διαφωνεί με το «σχέδιο Σόιμπλε» για νέο πακέτο προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου, φοβούμενη τις επιπτώσεις του στο γερμανικό εκλογικό σώμα με ενδεχόμενη άνοδο του ευρωσκεπτικιστικού AfD.

To AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») είχε σχηματιστεί πριν τις πρόσφατες εκλογές για την ομοσπονδιακή Βουλή με μονοθεματική πλατφόρμα: Εκφράζοντας το ρεύμα τις αντίθεσης στη γερμανική κοινή γνώμη για τα προγράμματα ευρωδιασώσεων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία, άφηνε ανοικτή ακόμη και την επιστροφή στο μάρκο.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου παρ ’ ολίγον να μπει στη Βουλή -προσέκρουσε για ελάχιστα στο όριο του 5%. Ήδη έκτοτε είχε στοιχιματίσει αρκετά στον αγώνα για τις ευρωπαϊκές κάλπες του Μαΐου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel την Κυριακή, η Μέρκελ «έχει μπλοκάρει το σχέδιο του υπουργού Οικονομικών της να τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας νέο πακέτο βοήθειας και έχει ενημέρωσει την ελληνική κυβέρνηση πως δεν μπορεί να υπολογίζει σε τέτοιου είδους μήνυμα».

Ο Β.Σόιμπλε, αναφέρεται, ήθελε αντιθέτως να δώσει ένα «μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα και να καταστήσει σαφές πως [η Αθήνα] μπορούσε να περιμένει περαιτέρω υποστήριξη μετά τις εκλογές». Κίνητρό του, σημειώνει το περιοδικό, είναι ο κίνδυνος πως «τα ριζοσπαστικά κόμματα στην Ελλάδα» θα καταφέρουν ισχυρά ποσοστά στις εκλογές του Μαΐου εάν δεν υπάρχει η προοπτική περαιτέρω υποστήριξης.

«Σε τέτοια περίπτωση, αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πιθανό το τέλος της συγκυβέρνησης στην Ελλάδα», γράφει το περιοδικό, κάτι που «ο Σόιμπλε ανησυχεί πως θα αναζωπυρώσει εκ νέου την κρίση στην Ευρωζώνη».

Το περιοδικό σημειώνει πως δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που υπάρχει διχογνωμία μεταξύ καγκελαρίας και γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για την κρίση στο ευρώ, επισημαίνοντας πως η μεν Μέρκελ είχε επιδιώξει εμπλοκή του ΔΝΤ στην αντιμετώπισή της ενώ ο Σόιμπλε επέμεινε σε αμιγώς ευρωπαϊκή λύση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου