ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μονομερώς το νομοσχέδιο για πρόστιμα και ακίνητα

μονομερώς-το-νομοσχέδιο-για-πρόστιμα-243830

«Μονομερώς», χωρίς δηλαδή την έγκριση της τρόικας, αναμένεται να νομοθετήσει το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των φορο-προστίμων και το νέο ευνοϊκότερο καθεστώς για τον φόρο υπεραξίας ακινήτων.

Τις τελευταίες ημέρες η τρόικα έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε αλλαγή, γεγονός που έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς πρόκειται για ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση.
Μάλιστα το σχετικό νομοσχέδιο έχει καθυστερήσει εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα καθυστερεί τις συζητήσεις, κάτι που το συνηθίζει ασκώντας πίεση προς την ελληνική πλευρά προκειμένου να «κερδίσει» σε κάποιο άλλο πεδίο της διαπραγμάτευσης. Το ίδιο στέλεχος δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να νομοθετήσει μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.

Η πρόταση
Πιο αναλυτικά, η πρόταση του οικονομικού επιτελείου για τα πρόστιμα που αφορούν την εκπρόθεσμη δήλωση ΦΠΑ προβλέπει:

Μείωση στα 250 από 1.000 ευρώ για τα πρόστιμα στους επιτηδευματίες και τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Β΄ κατηγορίας).
Μείωση στα 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσουςτηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία Γ΄ κατηγορίας). Εξετάζεται και σενάριο για μείωση στα 400 και 800 ευρώ αντίστοιχα.

Οσον αφορά τον φόρο υπεραξίας ακινήτων, θα απαλλάσσονται τα ακίνητα άνω των 25 ετών από τον φόρο. Για τα υπόλοιπα θα εφαρμόζεται ένα σύστημα αυτόματου προσδιορισμού της τιμής κτήσης που θα «αποπληθωρίζει» την αξία του κάθε ακινήτου. Ουσιαστικά θα τιμαριθμοποιείται το κόστος αγοράς, ώστε να γίνεται ορθά η σύγκριση με τις σημερινές τιμές.

Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθεί σημαντικά ο φόρος υπεραξίας. Ο συντελεστής θα διατηρηθεί στο 15%. Επίσης διατηρείται η απαλλαγή από τον φόρο υπεραξίας για όσους έχουν κέρδος από την πώληση έως 25.000 ευρώ και έχουν κρατήσει το ακίνητο στην ιδιοκτησία τους τουλάχιστον πέντε χρόνια.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου