ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράκαμψη τραπεζικού απορρήτου Ελβετίας-Λουξεμβούργου από τις ΗΠΑ

παράκαμψη-τραπεζικού-απορρήτου-ελβε-437606

Να παρακάμπτουν το τραπεζικό απόρρητο στα μεγάλα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα, όπως είναι η Ελβετία και το Λουξεμβούργο μπορούν πλέον οι ΗΠΑ.

Ο Νόμος για τη Φορολογική Συμμόρφωση Ξένων Λογαριασμών (Foreign Account Tax Compliance Act- FATCA) υποχρεώνει χιλιάδες ξένες τράπεζες να παρέχουν στις ΗΠΑ λεπτομερή στοιχεία για τις καταθέσεις Αμερικανών πελατών τους όταν αυτές ξεπερνούν τις 50.000 δολάρια. Σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται, οι τράπεζες θα αντιμετωπίζουν φόρο ύψους 30% στα ακαθάριστα έσοδά τους από δραστηριότητες στις ΗΠΑ.

Ήδη περίπου 77.000 τράπεζες σε όλο τον κόσμο συμφώνησαν να συμμορφωθούν με τον νέο αμερικανικό νόμο και 70 χώρες δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ για την τήρησή του. Στις χώρες αυτές συγκαταλέγονται η Ελλάδα, χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά και χρηματοπιστωτικά κέντρα που είναι γνωστά για την αδιαφάνεια των συναλλαγών τους, όπως η Ελβετία, το Λουξεμβούργο, οι Νήσοι Καϊμάν και η Σιγκαπούρη.

Η κυβέρνηση Ομπάμα επωφελήθηκε από την εκστρατεία κατά των φορολογικών παραδείσων που ξεκίνησε το 2009, στο ζενίθ της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Οι βιομηχανικές χώρες και οι αναδυόμενες οικονομίες του G20 δεσμεύτηκαν έκτοτε να γενικεύσουν την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που προβλέπει ο νόμος FATCA.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου