ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φως» για τη δόση του 1 δισ. ευρώ

φως-για-τη-δόση-του-1-δισ-ευρώ-535664

Το «ναι» από το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες περιμένει το οικονομικό επιτελείο ώστε να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Κι αυτό καθώς μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των ΕΑΣ (αποτελεί την τελευταία προαπαιτούμενη δράση) υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για θετική έκθεση της τρόικας προς το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση έως το τέλος της εβδομάδας για να παραμείνει και το 2014 ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και όσον αφορά τις απώλειες εσόδων που θα προκύψουν, το εύρος τους αλλά και τα ισοδύναμα μέτρα που θα τις καλύψουν θα αποφασιστούν με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα τον Ιανουάριο.

«Καταγράψαμε κάποια πρόοδο, θα επιστρέψουμε τον επόμενο μήνα», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν.

Αποδέσμευση
Στο υπ. Οικονομικών υπογραμμίζουν πως με το που ανάψει το «πράσινο φως» από το Eurogroup, ο ESM θα λάβει την Πέμπτη απόφαση για την αποδέσμευση του 1 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά και τα ταμειακά διαθέσιμα δεν προκύπτει πρόβλημα για την αποπληρωμή ομολόγων 1,85 δισ. ευρώ στις 11 Ιανουαρίου. Με την επάνοδο της τρόικας η διαπραγμάτευση θα εστιαστεί στο ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών, την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων και την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 με διαρθρωτικά μέτρα.

«Πρέπει να υπάρξει συμφωνία έως το Eurogroup στις 27 Ιανουαρίου, προκειμένου να λάβουμε τη δόση των 4,9 δισ. ευρώ», ανέφερε παράγοντας του οικονομικού επιτελείου.

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου