ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπολογίστε τι φόρο θα πληρώσετε για το ακίνητό σας

υπολογίστε-τι-φόρο-θα-πληρώσετε-για-το-538510

Μόνιμος γίνεται πλέον ο φόρος ιδιοκτησίας στα ακίνητα από την 1η Ιανουαρίου 2014, ενώ μειώνεται στο 3% από 8% έως 10% σήμερα ο φόρος μεταβίβασης για όσους αγοράσουν ακίνητο από το νέο έτος.

Με τις νέες ρυθμίσεις μειώνεται ο φόρος για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα μεσοσταθμικά κατά 10% σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ, όμως θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για πρώτη φορά οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων αλλά και όσοι έχουν στην κατοχή τους ημιτελή ή μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, έστω και με έκπτωση σε σχέση με τα υπόλοιπα.

Πάντως από τον καταμερισμό των βαρών προκύπτει ότι θα επιβαρυνθούν σημαντικά οι ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού.

Πέρα από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, συμπληρωματικό φόρο θα καταβάλουν όσοι έχουν συνολική ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ με βάση τον νέο ΦΑΠ που θα έχει κλιμακωτούς συντελεστές από 0,1% έως 1%. Για τον υπολογισμό του ΦΑΠ δεν λαμβάνονται υπόψη τα αγροτεμάχια.

Ο νέος φόρος θα πληρώνεται σε μηνιαίες δόσεις με ελάχιστο ποσό, αλλά όχι αργότερα από τον Δεκέμβριο του 2014.

Φόρο δεν θα πληρώσουν οι αγρότες για τα αγροτικά κτίσματα όπως στάνες, θερμοκήπια, αποθήκες κ.λπ.

Μειωμένο κατά 50% φόρο θα καταβάλουν οι φορολογούμενοι με συνολικό εισόδημα 9.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και για κάθε προστατευόμενο τέλος εφόσον το ή τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους δεν υπερβαίνουν τα 150 τετραγωνικά και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπό τις ίδιες προϋποθέσεις απαλλάσσονται πλήρως από τον φόρο τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Η φόρμουλα που ακολουθεί αφορά τον υπολογισμό του κυρίου φόρου για τα κτίσματα που είναι και η συντριπτική πλεινότητα των περιπτώσεων. Δεν έχουν συμπεριληφθεί συντελεστές απομείωσης που αφορούν σε ειδικά κτίρια (κτίρια άνω των 500 τμ).

Τετραγωνικά μέτρα
Τιμή Ζώνης (€/μ²)
Παλαιότητα
Αριθμός προσόψεων
’Οροφος

ethnos.gr

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου