ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ακούσουν Σαμαράς-Στουρνάρας από τους Ευρωπαίους στις Βρυξέλλες

τι-θα-ακούσουν-σαμαράς-στουρνάρας-από-554499

«Μεγάλα μαχαίρια» αρχίζουν να βγαίνουν μεταξύ «φίλων» και εταίρων της κυβέρνησης, εντός και εκτός Ελλάδος. Όσο πλησιάζουν τα Χριστούγενα ο διαπραγματευτικός «πυρετός» κορυφώνεται, αλλά ελάχιστα θυμίζει «ημέρες αγάπης» αφού από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον ο Γιάννης Στουρνάρας και ο πρωθυπουργός δέχονται επίθεση …«μη φιλίας».

Μόλις ένα 24ωρο πριν αναχωρήσουν σήμερα για τις Βρυξέλλες οι κ.Αντώνης Σαμαράς και Γιάννης Στουρνάρας, το ΔΝΤ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος κατάφεραν να ανοίξουν «μέτωπα» με την κυβέρνηση, ενώ οι δύο ισχυροί άνδρες της κυβέρνησης σχεδίαζαν να έχουν την ξεχωριστή ευκαιρία για ένα γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τους 28 Επιτρόπους της ΕΕ, για τα καυτά θέματα που αφορούν στη χώρα μας.

Από την Ουάσιγκτον πηγές του ΔΝΤ («φίλοι και συνεργάτες» εκτός από πιστωτές της χώρας κατά μία παλαιότερη δήλωση του κ.Στουρνάρα) διεμήνυαν πως … απέτυχε το εγχείρημα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση που «πήρε πάνω του» ο πρωθυπουργός και ζητούν να επανέλθει ο συντελεστής 23% από 1.1.2014, αλλιώς δημιουργείται νέα «τρύπα» 200-300 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό.

Από το οικονομικό επιτελείο δεν θέλησαν να σηκώσουν τους τόνους, την ώρα που ήδη δίνουν μάχη για τους πλειστηριασμούς, τον ενιαίο όρο ακινήτων και τα μέτρα του 2014. Υποστηρίζουν όμως πως το μέτρο δεν απέτυχε καθώς διαβλέπουν ότι, παρά τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ, τα έσοδα από ΦΠΑ εστίασης και λοιπούς κλάδους (πλην πετρελοειδών) θα είναι αυξημένοι φέτος κατά 161 εκατ. ευρώ. Αντιθέτως, στο οικονομικό επιτελείο τονίζουν πως εκεί όπου έχει σημειωθεί πραγματική πανωλεθρία είναι στις εισπράξεις του ΦΠΑ καυσίμων, λόγω της μείωσης κατά 70% στην κατανάλωση που προκλήθηκε εξαιτίας της επιμονής της Τρόικα να αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος.

Από τις Βρυξέλλες όμως και τη σύνοδο των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, και ο κύριος Ευάγγ. Βενιζέλος με μία δήλωσή του, «άδειασε» τον Γιάννη Στουρνάρα, συγκαταλέγοντάς τον στο … Πάνθεον των Επιτρόπων της ΕΕ με τους οποίους συναντάται σήμερα ο πρωθυπουργός και ο «εκ δεξιών του», κύριος Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ.Στουρνάρας επέλεξε να σιωπήσει στις φραστικές αιχμές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπό του, καθώς δεν ήθελε να χαλάσει το κλίμα πριν τη συνάντηση με το Κολέγιο των Επιτρόπων, που αποτελεί το «υπουργικό συμβούλιο» (τρόπον τινά) της ΕΕ. Εκτός από προϊστάμενοι του κυρίου Ματίας Μορς και των κλιμακίων των ελεγκτών της ΕΕ, ο πρόεδρος Μπαρόζο και ο Επίτροποι έχουν ένα αυξημένο ρόλο (στην ΕΕ και στη χώρα του καθένας) για τις διαβουλεύσεις που διεξάγονται ήδη στο παρασκήνιο και θα διαρκέσουν μέχρι τον Μάιο, για τα μέτρα λιτότητας του 2014-2015 αλλά και τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει όμως την ευκαιρία «να τα πει» κατ΄ιδίαν με τον κ.Βενιζέλο, εν πτήσει από Βρυξέλες προς Αθήνα, επιστρέφοντας όλοι μαζί με τον πρωθυπουργό με το κυβερνητικό αεροσκάφος.

Στην Αθήνα πάλι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ένας άλλος διαπραγματευτικός μαραθώνιος. Μέσα στις επόμενες είκοσι μέρες θα πρέπει να διεξαχθούν μάχες σε δύο μέτωπα.

– Στη Βουλή θα δοκιμάζεται η κυβερνητική συνοχή όταν οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα συζητούν και θα ψηφίζουν (α) για τον νέο κρατικό προϋπολογισμό πο ψηφίζεται το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, (β) για το νομοσχέδιο για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και τον Κώδικ Φορολογίας Εισοδημάτος που θα κατατεθεί την Πέμπτη, (γ) για τα πρόστιμα του Νέου Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που θα κτατεθεί στις 10 ή 11 Δεκεμβρίου και (δ) για το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς που θα έρθει ως κατεπείγον νομοσχέδιο για να ψηφιστεί πριν διακόψει τις εργασίας της η Βουλή.

– Στις διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής της Τρόικα, που εκτιμάται πως θα δεν επιστρέψουν πριν τις 16 Δεκεμβρίου, αλλά θα πρέπει μέσα σε 4-5 μέρες να «κλείσουν» συμφωνία για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Εκεί φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» τα τέσσερα προαπαιτούμενα δηλαδή: διατήρηση εν λειτουργία των Αμυντικών Βιομηχανιών (ΕΑΣ-ΕΛΒΟ) χωρίς όμως να εκτελούν παραγγελίες από το εξωτερικό, οι στόχοι για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων για φέτος, ο νέος Κώδικας Δικηγόρων και η αποπληρωμή των χρεών κρατικών φορεών προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου