Το αμαρτωλό παρελθόν…

Τελευταία ενημέρωση: 2012-07-30, 15:37:52
Το αμαρτωλό παρελθόν…

Παλαιές οφειλές βαραίνουν την πλάτη της νέας διοίκησης Πάτση

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Φωτό: ΗΛΙΑΣ ΚΑΡΑΤΣΑΛΟΣ

Παρουσία πλήθους κόσμου διεξήχθη χθες η Γενική Συνέλευση της ΠΑΕ Νίκη Βόλου στο Ξενοδοχείο Ξενία με τον Ανδρέα Πάτση να αναλαμβάνει και επίσημα χρέη προέδρου του συλλόγου και να αναφέρεται στο αμαρτωλό παρελθόν και τα χρέη που κυνηγούν την ομάδα.

Οι παλαιές οφειλές αλλά και η κακοδιαχείριση των προηγούμενων διοικήσεων απασχόλησαν στο μεγαλύτερο μέρος της την χθεσινή Γ.Σ. της ΠΑΕ Νίκη Βόλου στην οποία χρέη προέδρου και επίσημα αναλαμβάνει ο κ. Πάτσης.

Τα ποσά που ανέφερε ο μεγαλομέτοχος και πλέον πρόεδρος της κυανόλευκης ΠΑΕ Ανδρέας Πάτσης ανησύχησαν τους φίλους της ομάδας που κατέκλυσαν την αίθουσα του Ξενοδοχείου Ξενία, ο ίδιος όμως τόνισε πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το καράβι μιας και αγαπάει την ομάδα και έχει όνειρα για αυτή.

Ο κ. Πάτσης τόνισε αρχικά πως έχει συσσωρευτεί ένα μεγάλο οικονομικό βάρος το οποίο ξεκινά από το 2003-04 και καταλήγει μέχρι τις μέρες μας. Χαρακτήρισε πως αυτό το ποσό δεν είναι εύκολο να αποπληρωθεί όχι μόνο για την ΠΑΕ Νίκη Βόλου αλλά από οποιαδήποτε άλλη εταιρία υπό αυτές τις συνθήκες.

Η νέα διοίκηση του κ. Πάτση εκτός βέβαια από τα χρέη που έχει να αντιμετωπίσει πρέπει να αναλογιστεί και τα έξοδα της νέας αγωνιστικής χρονιάς, με τον ίδιο να ζητά από όλους να μην παρασύρονται από ενθουσιασμό αλλά να είναι ταπεινοί ατενίζοντας όμως με αισιοδοξία το μέλλον.

Αυτό το οποίο διαπίστωσε ο κ. Πάτσης από τον ερχομό του στο Βόλο είναι αρχικά παρήγορο αλλά και λυπηρό, όπως το χαρακτήρισε, και δεν είναι άλλο από τη δυναμική που έχει η ομάδα αλλά και τα οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Πάτσης τόνισε αρχικά: «Η Νίκη, είναι και μπορεί να είναι η πιο υγιής ποδοσφαιρική επιχείρηση. Αν αναλογιστείτε τον κόσμο τον οποίο έχει και στηρίζει έμπρακτα την ομάδα δεν υπάρχει κανένα μέγεθος προς σύγκριση με άλλες ομάδες της χώρας είτε αυτές βρίσκονται στη Super League είτε στη Football League 1 και 2» για να συνεχίσει: «Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα η οποία κόβει μέσα στο Π.Μαγουλάς σε δύσκολες συνθήκες δυόμισι με τρεις χιλιάδες εισιτήρια -χώρια τα διαρκείας τα οποίο δεν γνωρίζουμε πόσα είναι- να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα».

Η διαχείριση

Ο κ. Πάτσης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της διαχείρισης: «Δεν υπάρχουν μυστικά και δεν υπάρχει και λόγος να αναρωτιόμαστε. Τα πάντα είναι η διαχείριση εσόδων και εξόδων. Δεν έχουμε βρει βιβλία της εταιρίας. Ο,τιδήποτε υπήρξε σε έσοδο για παράδειγμα την τελευταία τριετία δεν είναι καταγεγραμμένο. Το μόνο έσοδο το οποίο γνωρίζουμε που θα έπρεπε να μπει ή μπήκε στην ΠΑΕ είναι από το δημόσιο. Εννοώ τις επιχορηγήσεις από την ΕΠΑΕ, την ΕΠΟ και κάποια εισιτήρια διαρκείας που είχε αγοράσει ο Δήμος Νέας Ιωνίας. Τα έξοδα αναπτύσσονταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το εντυπωσιακό είναι ότι δεν υπήρχε ουδεμία κάλυψη των υποχρεώσεων της ομάδας»

Τα εγκλήματα

Για τα εγκλήματα του παρελθόντος ο κ. Πάτσης τόνισε: «Θα ξεκινήσω από το πρόσφατο γεγονός το οποίο θα θέσω υπόψιν σας και το οποίο μου προξενεί εντύπωση και μπορεί να αγαπάμε τη Νίκη αλλά στο όνομα της αγάπης έχουν διαπραχθεί εγκλήματα. Ό,τι αγαπάς το σέβεσαι, δεν το λεηλατείς και δεν το σκυλεύεις. Ήταν μια κατάσταση η οποία φυτοζωούσε, απλά όσοι ασχολούντο περίμεναν το τέλος αυτής της ιστορίας αλλά δεν το δήλωναν γιατί η ομάδα και στο τέλος της παρήγαγε κέρδος».

Συγκεκριμένα υπάρχουν 35 προσφυγές ποδοσφαιριστών οι οποίες αγγίζουν τις 500 χιλ. ευρώ, ενώ παίκτες της φετινής χρονιάς είναι οι επόμενοι προσφεύγοντες αφού ήδη υπάρχουν τρεις προσφυγές από τους Παπατζίκο, Αναστασίου και Πεχλιβανόπουλο.

Μάλιστα σε 15 μέρες και μέσα στον Αύγουστο θα εκδικαστούν ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΠΑΕ από το 2007 για χρέη ύψους 50 χιλ. ευρώ. με τον κ. Πάτση να συμπληρώνει:

«Το πρόσφατο περιστατικό είναι πιο επίφοβο και επικίνδυνο από όλα. Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών είναι υποχρεωτικό εκ του νόμου να κατατίθενται στην Εφορία και να πληρώνεται ο φόρος.

Μέσα στο Δ.Σ. της ΠΑΕ υπάρχει λογιστής και είναι απορίας άξιον και είναι ευθεία μομφή προς τον κ. Πιερρή Κωνσταντίνου γιατί δεν κατατέθηκαν για να πληρωθούν οι φόροι. Ο κ. Πιερρής μου είπε το έλεγα αλλά δεν με ακούγανε. Σήμερα που διεξάγεται έρευνα σε βάρος μας αντιμετωπίζουμε τεράστιο πρόβλημα εάν δεν καταβάλουμε το ποσό των 730 χιλ. ευρώ σε μετρητά εντός δεκαημέρου».

Ο κ. Πάτσης στη συνέχεια αναφέρθηκε στα χρήματα που έχει εισπράξει η ΠΑΕ τα τελευταία τρεισήμισι χρόνια και ανέρχονται σε 450 χιλ. ευρώ από την ΕΠΑΕ, σε 60 χιλ. ευρώ από την ΕΠΟ και 70 χιλ. ευρώ από τον Δήμο Νέας Ιωνίας δίχως να υπολογίζονται τα έσοδα από τα διαρκείας, τις διαφημίσεις και τα εισιτήρια διερωτώμενος γιατί δεν έκανε η ΠΑΕ τα νόμιμα και σήμερα καλείται η νέα διοίκηση να τρέξει για την αποπληρωμή των οφειλών.

Παράλληλα υπάρχει και η οφειλή προς το ΙΚΑ των τριών τελευταίων ετών που δεν κατεβλήθη και ανέρχεται στις 386 χιλ. ευρώ και πρέπει να ρυθμιστεί.

Ο έλεγχος

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα ανέφερε ο κ. Πάτσης διεξάγεται πλήρης έλεγχος από όλες τις οικονομικές υπηρεσίες του κράτους (ΣΔΟΕ, Εφορίες, Υπουργείο Οικονομικών) και η ΠΑΕ βρίσκεται στην επιθεώρηση αλλά δεν έχει γίνει τακτικός έλεγχος ώστε να ρυθμιστούν οι δόσεις προς την Εφορία.

Η ΠΑΕ προσφέρεται να δώσει μία μικρή προκαταβολή και στη συνέχεια αφού γίνει ο πλήρης τακτικός έλεγχος να πάρει προσωρινή ασφαλιστική ενημερότητα και να διακανονιστεί ο φόρος με τον κ. Πάτση να αναφέρει: «Όλες οι ΠΑΕ είναι σε ρύθμιση εκτός από τη Νίκη. Η Νίκη θέλει να πληρώσει, θέλει να μπει σε ρύθμιση αλλά δεν έχει την δυνατότητα να ανταποκριθεί εντός πέντε ημερών σε αυτό το ποσό (730 χιλ. ευρώ). Δεν θέλουμε αποκατάσταση αλλά την τήρηση και την νομιμότητα. Προσκαλούμε και καλούμε λοιπόν να λάβουν θέση και να λύσουν το πρόβλημα σε μία επιχείρηση η οποία λέει θέλω να πληρώσω αλλά δεν με αφήνουν".

Ο Ερασιτέχνης

Στα ερωτήματα του κ. Πάτση ήταν και η στάση του Ερασιτέχνη λέγοντας πως: «Ο Ερασιτέχνης επειδή διαβάζει τα δικαιώματα του πρέπει να διαβάζει και τις υποχρεώσεις του. Ο Ερασιτέχνης είναι συνεταίρος και κατέχει το 10 τοις εκατό των μετοχών και έχει δικαίωμα από το νόμο να απαιτεί την άσκηση διαχειριστικού ελέγχου. Γιατί κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για όλη αυτή την ιστορία;». Σε αυτό το θέμα τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος του Ερασιτέχνη Κώστας Μανιατάκης λέγοντας ότι έχει δίκιο ο κ. Πάτσης αλλά ο ίδιος περίμενε τον διωγμό του κ. Γιδόπουλου και αντίθετα λάμβανε το χειροκρότημα.

Επίθεση νομικά

Ο κ. Πάτσης τόνισε επίσης πως η ΠΑΕ τα τελευταία χρόνια δέχονταν επίθεση νομικής φύσεως από πάρα πολλές πλευρές δικαίως ή αδίκως αναφέροντας: «Κάθε πικραμένος ποδοσφαιριστής που υπέγραφε συμβόλαια ξεκίναγε έναν αγώνα δρόμου εναντίον της ΠΑΕ. Το δεύτερο μετάλλιο που διεκδικεί η ΠΑΕ είναι ότι ενώ σε άλλες ομάδες η προσφυγή εκδικάζονταν σε ένα και πλέον χρόνο σε εμάς έκανε ένα μήνα. Γιατί; Όλα ερήμην. Δικαστήρια - ασφαλιστικά - προσφυγές. Δεν είχε νομικό σύμβουλο; Είχε. Και τι έκανε; Εκπροσωπούσε; Ποιον; Αν δεν πληρώνονταν δεν έπρεπε να κρατάει τους φακέλους στο γραφείο αλλά να τους παραδώσει στον πρόεδρο. Ο κ. Μπάιμπας παραβίασε βασικό κανόνα. Το χειρότερο ήταν ότι δεν τον έλεγξε κανένας για αυτό βρεθήκαμε σε ένα καταιγισμό εκβιασμών. Βρεθήκαμε προ εκπλήξεων γιατί δεν υπήρχε νομική παράσταση και εκπροσώπηση πουθενά». Από την μεριά του ο κ. Μπάιμπας απάντησε πως τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήταν επίσημος νομικούς σύμβουλος της ΠΑΕ αλλά τον ρόλο αυτό είχαν οι κ.κ. Καραγιάννης και Γκαγκάτσης.

Ερωτηματικά για τη χορηγία

Ο κ. Πάτσης αναφέρθηκε και στην περίπτωση διαφήμισης μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας στη φανέλα της ομάδας λέγοντας συγκεκριμένα «την πάτησα». Μετά από εισήγηση του κ. Λάζαρη έπρεπε να πληρωθεί μια δόση στον ποδοσφαιριστή Σωτρίνη ύψους δέκα χιλιάδων με τον κ. Πάτση να μην έχει αναλάβει ακόμη τα ηνία της ΠΑΕ. Τότε ο κ. Λάζαρης ζητώντας ταμειακή διευκόλυνση είπε ότι τα χρήματα από την δόση του Σωτρίνη θα τα πάρει ο κ. Πάτσης από την χορηγία μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας. Αφού η διαφήμιση έγινε μετά από συμφωνία του κ. Καϊμακάμη τα λεφτά δεν έμπαιναν ποτέ στην ΠΑΕ. Τότε εκπρόσωπος του κ. Πάτση απευθύνθηκε στην ασφαλιστική εταιρία αλλά ανακάλυψε πως συμφωνία δεν υπήρξε ποτέ.

Κινδύνευσε με ανάκληση

Ακόμη και με ανάκληση της άδειας της κινδύνεψε η ΠΑΕ με τον κ. Πάτση να λέει: «Τέσσερις φορές προσεκλήθη η ΠΑΕ να τηρήσει τα νόμιμα, επέδειξε πλήρη αδιαφορία και το Υπουργείο Ανάπτυξης παρέπεμψε το θέμα στον υπουργό Ανάπτυξης για ανάκληση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης και για εκκαθάριση. Τυχαία ανακάλυψε ένα έγγραφο ο κ. Τσιτσιμπής και μου είπε ότι υπάρχει θέμα ανάκλησης λειτουργίας της εταιρίας. Από τον Μάρτιο έγινε ένας τεράστιος αγώνας δρόμου, για να καλύψουμε τουλάχιστον κάποια τυπικά πράγματα, που έπρεπε να γίνουν. Ποιος φοβόταν ποιον και δε δημοσιεύονταν ισολογισμοί;».

Το «τούρκικο» σίριαλ Γιδόπουλου

Όσον αφορά στον κ. Γιδόπουλο, ο κ. Πάτσης έστειλε μήνυμα στον πρώην μεγαλομέτοχο να πάει στα δικαστήρια χαρακτηρίζοντας την υπόθεση τούρκικο σίριαλ. «Έχω αναπτύξει ένα σίριαλ με τον κ. Γιδόπουλο όπως είναι αυτά που παίζονται στην τηλεόραση τα τούρκικα με 2758 επεισόδια. Ο κ. Γιδόπουλος χρησιμοποιεί όλους τους τρόπους για να μου πει ότι έμπλεξα με «σκληρό αγόρι» λέγοντας ότι θα εκχωρήσει στην εφορία 2 εκ. ευρώ και θα με κυνηγάει. Τι ήταν δανειστής της ομάδας; Με 1 εκ. 750 χιλ. ευρώ που ζητάει και 2,5 εκ χρέη και 750χιλ. στο δημόσιο, μήπως έχω έρθει στον Παναθηναϊκό και έχω κάνει λάθος; Για να τελειώσει η υπόθεση με τον κ. Γιδόπουλο, τον καλώ και τον προσκαλώ να πάει στα δικαστήρια και αν τα δικαστήρια του αναγνωρίσουν τα χρήματα αυτά θα του τα δώσω».

Οι ερωτήσεις

Σε ερώτηση του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ για το πότε πιστεύει πως η Νίκη θα είναι μια υγιής ΠΑΕ συμπλήρωσε πως υπάρχουν επίσης χρέη στην ΕΠΑΕ και την ΕΠΟ όπως και στις ασφαλιστικές εταιρίες αλλά βασίζεται στα εισιτήρια διαρκείας και τα εισιτήρια των αγώνων, στις χορηγίες και τις διαφημίσεις στο γήπεδο. Έτσι με συντηρητικούς υπολογισμούς η Νίκη θα μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση μετά από δύο χρόνια τουλάχιστον.

Για τον πρωταθλητισμό: «Η Νίκη είναι κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδος και πρέπει να επανακτήσει το κομμάτι της χαμένης αξιοπιστίας της. Ο πρωταθλητισμός είναι μονόδρομος. Η Νίκη πρέπει να πρωταγωνιστήσει και θα πρωταγωνιστήσει. Ο πρωταθλητισμός θα επιφέρει αύξηση και των εσόδων. Η Νίκη δεν είναι για να παίζει σε χωράφια».

Για τον κ. Δαλούκα: «Νομίζω ότι η διαχείριση του διδάσκεται σε σεμινάριο. Τους τα παίρνω και φεύγω. Αυτός και ο Λουίς Ντε Φινέ. Ακαριαία - Γρήγορα - Αποτελεσματικά».

Επίσης για την πιθανή αύξηση των ομάδων στη Football League σε 21 τόνισε ότι: «Έχουμε πολύ μεγάλη ομάδα για να φοβόμαστε τις υπόλοιπες. Θέλω ισχυρό αντίπαλο να τον κερδίζω».

Για την προοπτική ενός νέου γηπέδου: «Δεν ήρθα για να περάσω την ώρα μου. Μου αρέσει το ποδόσφαιρο και αγαπώ τη Νίκη. Θα πορευτούμε μαζί χτίζοντας το αύριο. Σχέδια έχω πολλά».

Για την σχέση του με τον Αραβικό κόσμο: «Η κελεμπία έχει γίνει της μόδας τελευταία αλλά κανένας δεν θα επενδύσει σε ένα ποδόσφαιρο όπως είναι το δικό μας». 

Ακολουθήστε τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο GOOGLE NEWS για άμεση ενημέρωση.
Δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τον Βόλο, την Μαγνησία, την Ελλάδα και τον κόσμο
απο τον
ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ
Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
5
=