ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

«Να ξεφύγουμε από το βάσανο της SL 2»

να-ξεφύγουμε-από-το-βάσανο-της-sl-2-858371

Ως βάσανο από το οποίο πρέπει να ξεφύγει η Νίκη Βόλου χαρακτηρίζει τη Σούπερ Λιγκ 2 ο Αλέκος Βοσνιάδης, σε δηλώσεις που έκανε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ στο ξενοδοχείο Πορταριά, όπου διεξάγεται το βασικό στάδιο προετοιμασίας της ομάδας.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Ωστόσο, ο 61χρονος τεχνικός αρνήθηκε τον τίτλο του πρώτου φαβορί για τη Νίκη σε ό,τι αφορά την άνοδο, με το επιχείρημα ότι άλλες τέσσερις ομάδες είναι ικανές να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, αναφέροντας την ΑΕΛ, τον Πανσερραϊκό, τον Ηρακλή και την Αναγέννηση Καρδίτσας.

Αναλυτικά ο κ. Βοσνιάδης μίλησε:

Για τις διαπιστώσεις που κάνει σε σύγκριση με την περσινή χρονιά: «Το πλεονέκτημα είναι ότι υπήρχαν ένας κορμός και μια καλή ομάδα από πέρσι. Έμειναν τα παιδιά που θέλαμε. Πάνω σ’ αυτούς πιστεύω ότι θα φτιάξουμε μια ακόμη καλύτερη ομάδα.

Η φετινή Νίκη δεν έχει σχέση με την περσινή σε θέματα οργάνωσης. Πέρσι τέτοια εποχή είχαμε γυρίσει όλη τη Μαγνησία. Αυτή τη στιγμή έχουν μπει όλα σε σειρά. Έχουμε δύο γήπεδα, καλύτερες εγκαταστάσεις και ξεκινάμε από πολύ καλύτερη αφετηρία. Με βάση το έμψυχο υλικό, με λίγη τύχη και πολλή δουλειά πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα πράγματα».

Για τη βελτίωση στους χώρους που προπονείται η ομάδα: «Σε σχέση με πέρσι δεν το συζητάμε. Πέρσι είχαμε πάει σ’ ένα… δάσος στα Καλά Νερά και μας κυνηγούσαν τα κουνούπια. Να φεύγεις για τα Κανάλια, να μην υπάρχει γήπεδο να παίξεις φιλικό, ενώ δεν μπορούσαμε να μαζέψουμε τον κόσμο εξαιτίας της πανδημίας ή των συνθηκών του εκάστοτε γηπέδου. Φέτος έχουμε και το γήπεδο στον ΟΣΕ. Γενικά έχουμε κάνει τεράστια βήματα προόδου σ’ αυτόν τον τομέα».

Για τους στόχους των κυανόλευκων: «Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κάποια στιγμή πρέπει να φύγεις απ’ αυτό το πρωτάθλημα, για να έχεις μέλλον. Κάθε χρόνο σ’ αυτό το πρωτάθλημα πάμε και χειρότερα.

Δεν ξέρουμε πότε αρχίζουμε, ποιες ομάδες παίζουν, δεν μπορούμε να βρούμε άκρη. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει. Για να έχεις μέλλον ως ομάδα και για να μη βαρεθεί ο Παπακωνσταντίνου ή ο Βενέτης να κάνουν πράγματα, η ομάδα πρέπει να ξεφύγει. Είναι μονόδρομος, δεν γίνεται αλλιώς.

Αν πω ότι θα κάνουμε πρωταθλητισμό, είναι πολύ μεγάλη κουβέντα. Ο πρωταθλητισμός θέλει πολλά πράγματα γύρω του. Από την άλλη, όμως, τι μπορείς να κάνεις; Είμαστε μια ομάδα που βγήκε τέταρτη πέρσι. Μόνο προς τα πάνω μπορεί να κοιτάξει.

Αυτό που έγινε στην «πρώτη» με τόσο κόσμο είναι μια προίκα για εμάς. Σε δύσκολες εποχές με άδεια γήπεδα, με ομάδες που δεν μπορούν να μαζευτούν, για να ξεκινήσουν το πρωτάθλημα, με χιλιάδες προβλήματα, να βλέπεις τις κερκίδες να γεμίζουν. Είναι μεγάλη μας προίκα ο κόσμος. Ο σκοπός μας είναι να ξαναφέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο και να στηρίξει την ομάδα. Αν αυτό το πετύχουμε θα έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ευχόμαστε να έχουμε καλό ξεκίνημα».

Για το πότε θα αρχίσει το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2: «Από την ώρα που μπαίνεις στη διαδικασία και ακολουθείς κάποιους κύκλους προπόνησης, κάποια στιγμή πρέπει να ξέρεις το πού πας.

Η λέξη «προγραμματισμός» και η Σούπερ Λιγκ 2 δεν ταίριαξαν ποτέ. Κάθε φορά τα τελευταία 6-7 χρόνια λέμε τα ίδια, δηλαδή ότι δεν έχει πιο κάτω, αλλά κάθε χρόνο έχει και πιο κάτω.

Γίνονται προσπάθειες από τη διοργανώτρια αρχή και τον ΠΣΑΠΠ. Ας κοιτάξουν αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις να γίνει ένα σωστό πρωτάθλημα. Ομάδες που δεν μπορούν ας πάνε πιο κάτω. Εκείνες που μπορούν, να περάσουν ελέγχους και να παίξουν. Δεν είναι μόνο οι ποδοσφαιριστές, αλλά και τόσο κόσμος που βρίσκεται γύρω από τις ομάδες και ταλαιπωρούνται.

Σε κανένα μέρος του κόσμου που διαθέτει ποδόσφαιρο κάποιου επιπέδου, δεν συμβαίνει να υπάρχει η πρώτη κατηγορία και οι υπόλοιπες να είναι διαλυμένες. Ας τελειώσει αυτό για να μην επηρεάζει τον προγραμματισμό. Σ’ αυτές τις κατηγορίες οι προπονητές και οι συνεργάτες τους έχουν γίνει κασκαντέρ, δηλαδή κάθε φόρα κάτι καινούργιο συμβαίνει και πρέπει να αναπροσαρμόζουμε τα πλάνα μας».

Για το αγωνιστικό προφίλ της Νίκης: «Η ομάδα χτίστηκε σε συγκεκριμένα πράγματα. Είναι αθλητική και διαθέτει -εκτός από καλούς αθλητές- και ποιοτικούς παίκτες. Είναι σημαντικό σε μία ομάδα να υπάρχει φιλοδοξία και να μην επαναπαύεται με τα λίγα. Τα παιδιά που ήρθαν και εκείνα που έμειναν από πέρσι θέλουν το καλύτερο. Έφυγαν οι κορεσμένοι, αυτοί που είχαν βαλτώσει και νομίζω ότι θα είμαστε πολύ καλύτεροι φέτος.

Ας ελπίσουμε να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα με πέρσι, όπου είχαμε μείνει με 12 και 13 ποδοσφαιριστές και δίναμε οκτώ παιχνίδια σε 22 ημέρες. Ο κόσμος δεν μπορεί να τα κρίνει αυτά. Βλέπει μόνο την εικόνα, η οποία όμως μπορεί να αλλοιωθεί από διάφορα προβλήματα.

Αν δεν είχαμε την ηρεμία και τη βεβαιότητα ότι η ομάδα, μόλις μαζευτεί, θα κάνει την πορεία που πρέπει, θα είχαμε χάσει τον δρόμο, γιατί είχε αρχίσει η κριτική και ακούγαμε «έξυπνα» πράγματα. Ευτυχώς βρισκόμασταν σε περιβάλλον που το γνωρίζαμε πολύ καλά και απομονώθηκαν κάποιοι.

Εγώ το δήλωνα και τότε που ήμασταν 7οι και 8οι και στο μυαλό κάποιων έμπαιναν σκέψεις ότι θα ξανατραβούσαμε ό,τι και πρόπερσι. Είχα δηλώσει δηλαδή ότι θα μπούμε στην εξάδα και ήμουν σίγουρος ότι θα πηγαίναμε ψηλότερα. Ο κόσμος πίστεψε πολύ την ομάδα και οι αντίπαλοι ήξεραν με ποια είχαν να κάνουν.

Έτσι φέτος τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα. Ήρθαν παίκτες, γιατί ακουγόταν ότι είναι καλή και νοικοκυρεμένη ομάδα, ενώ πρόπερσι δίναμε «μάχη» για να φέρουμε κάποιον παίκτη. Πλέον είναι πιο αισιόδοξοι όλοι για την ομάδα».

Για τις μεταγραφές που θα συμπληρώσουν το ρόστερ: «Έχουμε φτιάξει την ομάδα με Έλληνες στην άμυνα και στο κέντρο, ενώ από τη μέση και μπροστά διαθέτουμε ξένους. Αν δεν βρουν θέση στη Σούπερ Λιγκ 2 οι Έλληνες, πού θα βρουν; Θέλουμε να έχουμε έντονο το ελληνικό στοιχείο και έχουμε ξένους που θα μας βοηθήσουν. Αν έχουμε μια επιπλέον επιλογή, θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητες από τον ελληνικό χώρο. Αν δεν είναι εφικτό αυτό, θα κοιτάξουμε στο εξωτερικό. Πάντως αν χρειαστούμε κάτι, θα είναι στο επιθετικό κομμάτι. Έχουμε πολλές μέρες μπροστά μας και αν χρειαστεί κάτι, θα το κάνουμε».

Για τον Μεχίσεβιτς και τον Ολαϊθόλα: «Ο Μεχίσεβιτς δοκιμάζεται. Έχει καλές αρχές από τη Γερμανία, όπου αγωνιζόταν. Έχει προσόντα και αν προχωρήσουμε, το βλέπουμε σαν επένδυση. Βέβαια εμείς αυτό που ψάχνουμε μπροστά, είναι για να μας διαλύσει όποια αμφιβολία έχουμε γι’ αυτό το κομμάτι.

Και ο Ολαϊθόλα είναι πολύ καλός παίκτης, αλλά μην ξεχνάμε ότι όσοι αλλάζουν ήπειρο χρειάζονται χρόνο προσαρμογής. Το σημαντικό είναι ότι αυτό το παιδί ήρθε με πολλή όρεξη, ρωτάει πολλά για να εγκλιματιστεί, τον βλέπουμε ζωηρό και δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον. Κοιτάζουμε αυτά τα παιδιά, αν ενταχθούν, να μπορούν να μας βοηθήσουν».

Για το αν φέτος η Νίκη έχει τη μεγάλη ευκαιρία για άνοδο με δεδομένα την άνοδο δυο ομάδων, την αποχώρηση της διοίκησης στη Βέροια και τον περιορισμό στις μεταγραφές της ΑΕΛ: «Και μόνο το ότι μας δίνουν μια θέση παραπάνω, είναι σημαντικό. Δεν θεωρώ ότι αποδυναμώθηκαν ομάδες. Στο γκρουπ που θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την άνοδο, εκτός από εμάς θα βρίσκονται ο Πανσερραϊκός, η ΑΕΛ, ο Ηρακλής και η Αναγέννηση Καρδίτσας. Για μένα δεν υπάρχει πρώτο φαβορί, αλλά ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν την άνοδο. Δεν παίζουμε μόνοι μας.

Για να κάνεις πρωταθλητισμό, οφείλεις να προσέξεις πολλά πράγματα. Απ’ αυτή την κατηγορία για κάποιο λόγο δεν βγαίνουν οι καλύτερες ομάδες. Πρέπει να γίνουν πράγματα για να προστατέψουν την ομάδα μας, αλλά πρέπει να έχεις και ανάλογο υλικό.

Μέσα σ’ ένα πρωτάθλημα υπάρχουν πολλά που μπορούν να σε πετάξουν έξω. Γι’ αυτό λέμε ότι ξεκινάμε μια πολύ δύσκολη προσπάθεια και θέλουμε τον κόσμο μαζί μας. Το 2014 ο κόσμος πήρε από το χέρι τη Νίκη και την έσπρωξε στην άνοδο, το έχω ζήσει. Εάν λύσουμε θέματα της καθημερινότητάς μας και με τη συμπαράσταση των φιλάθλων, μπορούμε να πάμε μέχρι το τέλος».

Για το αν στον φετινό προγραμματισμό υπήρχαν κάποιες διαφωνίες με τη διοίκηση:

«Δεν πήγαμε σε μπρα-ντε-φερ. Όταν κάνουμε έναν σχεδιασμό σε κάποια πράγματα ταιριάζουμε, σε κάποια άλλα όχι. Εχω εγώ κάποια πράγματα στο μυαλό μου και έχει η διοίκηση κάτι άλλο για τους δικούς της λόγους. Διοίκηση είναι και αποφασίζει.

Αν κάνει μία επιλογή και έχω κάνει τις 23, έχουμε πρόβλημα; Δεν έχουμε κανένα. Όταν μου δώσει να καταλάβω τι ακριβώς θέλει, από κει και πέρα είναι θέμα εσωτερικό. Θα το διαχειριστούμε μέσα στη χρονιά.

Αλλά νομίζω ότι η Νίκη είναι μία ομάδα, στην οποία οι άνθρωποί της στήριξαν τις περισσότερες επιλογές και ήταν δίπλα. Αν υπάρχει λόγος να γίνει μία επιλογή, μην πάμε αντίθετα, γιατί βλέπουμε σε άλλες ομάδες ποιος είναι ο ρόλος του προπονητή και ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις.

Βλέπουμε ομάδες που ο προπονητής δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψη. Εμείς ευτυχώς αυτό δεν το βλέπουμε εδώ και δεν θα μπορούσαμε να το δούμε, γιατί και ως χαρακτήρες δεν θα μας ταίριαζε.

Ωστόσο σε μία ομάδα δεν μπορούμε να είμαστε σε πλήρη συνεννόηση σε όλα τα θέματα. Κάποια στιγμή ο Παπακωνσταντίνου θα έχει διαφορετική άποψη, ο Βενέτης άλλη, εγώ άλλη.

Αυτό δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε. Απλώς είναι φυσιολογικό, γιατί μπορεί να σκέφτεται διαφορετικά ο καθένας. Μπαίνουμε σε μία διαδικασία, το διαχειριζόμαστε και προχωράμε. Το σημαντικό είναι να βάζουμε πάντα πάνω από όλα το καλό της ομάδας και πάνω εκεί πατάμε. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα. Εγώ έχω αυτό που πρέπει στο αγωνιστικό. Γνωρίζουν όλοι από τη στιγμή που ξεκινήσαμε ότι ένας παίρνει τις αποφάσεις σ’ αυτό το κομμάτι, η διοίκηση έχει το ρόλο της και προχωράμε. Πιστεύω ότι η συνεργασία είναι καλή και ότι προβλήματα δεν υπάρχουν και αυτό είναι κάτι που με κάνει αισιόδοξο».

Για τη λειτουργία των αποδυτηρίων: «Όπως διαμορφώνονται τα αποδυτήρια, δύσκολα μπορούν να επικρατήσουν «ζιζάνια». Κάποια στιγμή τα «ζιζάνια» μπορούν να πάνε στην άκρη και να τα αποβάλει η ίδια η ομάδα.

Κάναμε επιλογές με παιδιά που θα αντέξουν το δύσκολο, που για έναν επαγγελματία παίκτη είναι να μην παίζει. Ξέραμε ποια είναι η συμπεριφορά τους στις προηγούμενες ομάδες τους. Εγώ δεν παίρνω έναν παίκτη που μέσα στο γήπεδο θα κάνει τρελά πράγματα και θα έρθει μέσα στα αποδυτήρια και θα μου τα διαλύσει. Στα αποδυτήρια υπάρχουν διακριτοί ρόλοι και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να ανοίξει την πόρτα και να επιβάλει κάτι τρελό.

Ο Αλέξης και ο Βασίλης είναι κάτι διαφορετικό στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε ό,τι αφορά στη φιλοσοφία τους, είναι πολύ διακριτικοί και σου δίνουν τον χώρο να δουλέψεις. Δεν θα σου δημιουργήσουν πρόβλημα και δεν θα σε εκθέσουν μπροστά στα παιδιά. Σου δίνουν εν λευκώ τη διαχείριση των αποδυτηρίων. Εμένα αυτό με ικανοποιεί πολύ. Σε άλλες ομάδες αυτό δεν υπάρχει και κάθε μέρα μπορεί να σκοτώνεσαι για τα αυτονόητα.

Πιστεύω ότι είμαστε σε καλό δρόμο σε αυτά τα θέματα. Αντίθετες απόψεις και νεύρα θα υπάρξουν μεταξύ μας. Δεν υπάρχει περίπτωση. Κάποια στιγμή θα υπάρχει και διαφορετική άποψη. Δεν θα σκοτωθούμε, θα το συζητήσουμε και θα βρούμε τη λύση».

Για το πόσο μπορεί να αντέξει μία τόσο διαφορετική διοίκηση στην ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα: «Πρέπει να ξεφύγει η Νίκη απ’ αυτή την κατηγορία. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Δεν ξέρω πότε θα το κάνει, αν θα το κάνει φέτος ή του χρόνου, αλλά η ομάδα φτιάχνεται, για να ξεφύγει απ’ αυτό το βάσανο.

Ακόμη και ως επενδυτής ο Αλέξης Παπακωνσταντίνου πόσα χρόνια θα βάζει χρήματα; Και τι έχει πάρει από την ενασχόληση του με τη Νίκη; Δύο χρονιές με κορονοϊό με άδεια γήπεδα και πέρσι περίμεναν οι ομάδες να πάρουν 350.000 ευρώ και πήραν 50.000. Το μόνο που έχει κάνει, είναι να πληρώνει.

Τι είδαμε από έσοδα; Δεν είναι φυσιολογικό κάποια στιγμή οι ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 να χρωστάνε; Το μόνο που έχουμε πετύχει είναι όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο να βρίσκεται στα δικαστήρια, για να το γλεντάνε οι δικηγόροι. Ας το χαίρονται αυτό το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εύχομαι να έχουμε καλύτερες μέρες».

Για την αποχώρηση από το τεχνικό τιμ του επιτυχημένου γυμναστή Γιάννη Κεσόγλου, ο οποίος δουλεύει πλέον στον ΟΦΗ: «Όταν υπάρχει ένας συνεργάτης που μπορεί να βρει δουλειά σε μία παραπάνω κατηγορία, δεν μπορείς να τον φρενάρεις.

Εγώ το λέω και για τους παίκτες. Μακάρι να μπορούν να κάνουν το παραπάνω βήμα. Γλιτώνουν την ταλαιπωρία αυτής της κατηγορίας. Κάθε παιδί που πηγαίνει στη Superleague 1 ξεφεύγει.

Αυτό παρουσιάστηκε στην ομάδα μας φέτος. Υπήρχε η περίπτωση του Κάσσου, που τελικά έμεινε εδώ και ο οποίος είχε πρόταση να πάει σε άλλη ομάδα της Super League 1, αλλά για να πάρεις έναν ποδοσφαιριστή από ομάδα της Super League 2, ο οποίος έχει συμβόλαιο για δεύτερο χρόνο, πρέπει να υπάρχει και σεβασμός. Όχι «αν θέλει ας έρθει και εγώ δεν δίνω μία». Είναι μία περίπτωση που δείχνει πώς βλέπουν όσοι είναι στη Superleague 1 την παρακάτω κατηγορία, αντί να τη βλέπουν ως ένα κομμάτι για παραγωγή παικτών».

Για τις διαφορές μεταξύ Νεάπολης και Πανθεσσαλικού: «Φτιάχνουμε μια ομάδα που να μπορεί να αντεπεξέλθει τόσο στα μεγάλα, όσο και στα μικρά γήπεδα. Έχουμε ταχύτητα και πολύ καλούς αθλητές. Η Νεάπολη είναι πιο κλειστό γήπεδο και χρειάζονται άλλα στοιχεία. Γι’ αυτό ενισχύσαμε την ομάδα και με παίκτες που έχουν φυσικά προσόντα και δύναμη. Στη Νεάπολη ο αντίπαλος έχει τη δυνατότητα να κλειστεί, αλλά κι εμείς διαθέτουμε τον όγκο και τη δύναμη για να το πάμε λίγο διαφορετικά. Προσωπικά επιθυμώ η Νίκη να αγωνίζεται στο Πανθεσσαλικό, όπου ζήσαμε μεγάλες στιγμές, αλλά η διοίκηση έχει καταφέρει να έχει δημιουργήσει στη Νεάπολη τις προϋποθέσεις, για να έχουμε και εκεί πολύ καλές συνθήκες».

Θέλει Σιατραβάνη και Μανιά

Όπως όλα δείχνουν, παρότι η αρχική συζήτηση Σάββα Σιατραβάνη και Αλέξη Παπακωνσταντίνου δεν κατέληξε σε συμφωνία το προηγούμενο διάστημα, η Νίκη δεν εγκαταλείπει την περίπτωση του Λαρισαίου εξτρέμ, που δεν πρόλαβε να παίξει πέρσι στους κυανόλευκους, παρότι είχε αποκτηθεί, καθώς έφυγε για ομάδα της Αυστραλίας, έχοντας δελεαστική οικονομική πρόταση.

Από κει και πέρα ο Αλέκος Βοσνιάδης θέλει έναν Ελληνα φορ πρώτης γραμμής, με τη Νίκη να συνεχίζει να κοιτά προς τη μεριά του Μιχάλη Μανιά. Ο παίκτης βρέθηκε στο ματς ΟΦΗ-ΠΑΟ προχθές Κυριακή και αμέσως άρχισαν τα σενάρια περί ενδιαφέροντος των Κρητικών. Όμως, γρήγορα ξεκαθαρίστηκε πως η παρουσία του στο «Γεντί Κουλέ» δεν είχε σχέση με κάτι τέτοιο, αλλά ο παίκτης απλώς επισκέφτηκε το Ηράκλειο για οικογενειακούς λόγους, αφού η γυναίκα του είναι από την Κρήτη.

Ανακοινώθηκε ο αντικαταστάτης Καραγεωργόπουλου

Ο Παναγιώτης Δαλαταριώφ ανακοινώθηκε ως ο αντικαταστάτης του Κώστα Καραγεωργόπουλου στο γραφείο Τύπου της ΠΑΕ Νίκη Βόλου. Αναλυτικά:

«H ΠΑΕ Νίκη Βόλου ανακοινώνει την ανάληψη της Διεύθυνσης του Γραφείου Τύπου από τον Δημοσιογράφο Παναγιώτη Δαλαταριώφ. Καλωσορίζουμε τον Παναγιώτη στην οικογένεια της Νίκης Βόλου».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου