ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

«Ήρθα στη Νίκη, για να μείνω χρόνια»

ήρθα-στη-νίκη-για-να-μείνω-χρόνια-905459

Εχοντας καθίσει 490 φορές σε πάγκους ομάδων Α’, Β’ και Γ’ Εθνικής, ο Αλέκος Βοσνιάδης στα 61 του έχει μία τεράστια εμπειρία στον χώρο της προπονητικής. Ταυτισμένος με τη μεγαλύτερη στιγμή της Νίκης, αφού υπό τη δική του καθοδήγηση η ομάδα έφτασε στη μεγάλη άνοδο στη Σούπερ Λιγκ το 2014, βλέπει την ομάδα του δύο αγωνιστικές πριν το τέλος της φετινής Σούπερ Λιγκ 2 να είναι κοντά στην κατάκτηση της 3ης θέσης του πρώτου ομίλου.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Βεβαίως το εύλογο ερώτημα είναι αν και η νέα σεζόν θα τον βρει στον πάγκο των κυανόλευκων, με τον ίδιο σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ να δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν ήρθε για έναν χρόνο στην ομάδα, αλλά για χρόνια και πως θεωρεί ότι τρέχει με τη Νίκη ένα ανοιχτό συμβόλαιο. Αναλυτικά:

Κύριε Βοσνιάδη, μετά το ματς με τη Βέροια η Νίκη είχε έναν απολογισμό, που δεν ήταν ικανοποιητικός με 6 νίκες, 6 ισοπαλίες και 6 ήττες, αλλά στη συνέχεια κάνατε μία εκπληκτική πορεία με οκτώ νίκες και τρεις ισοπαλίες πριν την ήττα με τον Απόλλωνα Λάρισας. Αισθάνεστε δικαιωμένος για όσα καταφέρατε;

«Εγώ ήξερα πού θα φτάσει η ομάδα. Περάσαμε από τόσα προβλήματα που κανείς δεν τα υπολόγιζε. Θεωρούσαν ότι 12 παίκτες θα μπορούσαν να κερδίζουν όλα τα παιχνίδια, όταν παίζαμε Τετάρτη-Κυριακή. Εκεί ξεχωρίσαμε και τους ανθρώπους που ήταν κοντά μας και άλλους που έκαναν τη δική τους κριτική. Είναι φυσιολογικά αυτά στις ομάδες. Εγώ πάντα ήξερα ότι η ομάδα που έφτιαξα το καλοκαίρι θα είναι στις πάνω θέσεις.

Είχα βάλει και έναν στόχο, που ήταν πολύ εφικτός για μένα, την εξάδα, και πίστευα με τον σχεδιασμό που κάναμε ότι θα τον πιάσουμε γρήγορα και ότι θα είμαστε και σε καλύτερη θέση από την έκτη, αν και κάποιοι δεν το πίστευαν.

Το μόνο που με στεναχωρεί σε όλ’ αυτά είναι πως, ενώ είχαμε δείξει τι ομάδα ετοιμάζεται και είχε αρέσει πολύ στο ξεκίνημα, όταν άρχισαν τα προβλήματα και είχαμε φτάσει να παίζουμε με 11, 12 και 13 παίκτες, εκείνο το χρονικό διάστημα υπήρχε κόσμος που δεν μας δικαιολόγησε και υπήρχε και κόσμος που έκανε και την κριτική του και καλά έκανε. Όμως, κανείς δεν ήρθε να δικαιολογήσει τα προβλήματά μας. Θεωρούσαν όλοι εύκολο με λίγους παίκτες Τετάρτη-Κυριακή να έρχονται αποτελέσματα.

Εκεί καταλάβαμε ότι δεν θα μας χαριστεί κανείς μέσα στην ομάδα και στην ουσία τότε καταλάβαμε ότι αυτό που μένει, είναι το αποτέλεσμα. Παίρνεις το αποτέλεσμα, είσαι πετυχημένος. Από 40 τεστ να έχεις περάσει και στην προηγούμενη θητεία μας κι ενώ πέρσι «σκοτωθήκαμε» να σώσουμε μία ομάδα στην παρακάτω κατηγορία, δεν δικαιολογείται κανένα λάθος».

Μήπως ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση το «Νίκη είσαι»;

«Δεν είναι μόνο το «Νίκη είσαι». Είναι πολύ σημαντικό να βλέπεις πού ήσουν, από τι πέρασες και κάποια στιγμή, αν πιστεύεις σε ανθρώπους, να είσαι δίπλα και να τους στηρίξεις.

Ο Βοσνιάδης δεν έγινε καλός προπονητής, όταν έκανε συνεχόμενα θετικά αποτελέσματα και όταν έχασε από τον Απόλλωνα Λάρισας έγινε κακός προπονητής. Όλοι έχουμε κάνει την πορεία μας και λίγο πολύ το αρνητικό ή θετικό πρόσημο φαίνεται στην καριέρα του καθενός.

Ηρθαμε εδώ με πολύ μεγάλη διάθεση πραγματικά να κάνουμε πράγματα για τη Νίκη, να βελτιώσουμε την κατάσταση και να της αλλάξουμε επίπεδο και το κάναμε με πολύ μεγάλο μεράκι και με πολύ μεγάλη θέληση.

Πάντα ξέραμε ότι κάποια στιγμή θα περάσουμε από τη Νίκη Βόλου και πάντα παρακολουθούσαμε την ομάδα στις παρακάτω κατηγορίες. Ο Βοσνιάδης έδειξε ότι ούτε κατηγορία υπολόγισε πέρσι και ήρθε να σώσει μία κατάσταση, γιατί αυτήν την ομάδα την έχει στην καρδιά του και από κει και μετά ονειρεύεται να κάνει σπουδαία πράγματα με τη συγκεκριμένη ομάδα. Δεν θα γίνει καλός από δύο νίκες και κακός από δύο ήττες. Σημασία έχει ότι η Νίκη επανήλθε και έχουμε όνειρα για την ομάδα να τη δούμε σε παραπάνω θέσεις απ’ αυτή που είναι τη δεδομένη στιγμή.

Το σημαντικό είναι να βελτιωνόμαστε χρόνο με τον χρόνο και στην οργάνωση και να συσπειρώνεται και ο κόσμος γύρω από τη Νίκη».

Είπατε πρόσφατα ότι υπάρχει διάθεση και από τη δική σας πλευρά και από την πλευρά της διοίκησης να συνεχιστεί η συνεργασία σας. Πολλοί εκτιμούν ότι αυτό μοιάζει δεδομένο. Ποια είναι η δική σας θέση;

«Εγώ, όταν ήρθα εδώ πέρσι, δεν ήρθα ούτε για έναν χρόνο ούτε για πέντε μήνες. Ήρθα, για να μείνω χρόνια, για να μπορέσω τουλάχιστον να βάλω σε τάξη την ομάδα, η οποία είχε πολλά προβλήματα, παρά την πολύ καλή προσπάθεια που γινόταν από τη διοίκηση. Είχε τεράστια προβλήματα στην οργάνωσή της και έπρεπε κάποιοι να την έχουν οργανώσει, ενώ πέρασε και από ένα κυνηγητό.

Ήρθαμε λοιπόν εδώ να βελτιώσουμε πράγματα και θα το κάνουμε χρόνο με τον χρόνο. Δεν ήρθα λοιπόν για πέντε μήνες ούτε για ένα χρόνο. Εγώ θεωρώ και το έχω έτσι στο μυαλό μου ότι το συμβόλαιό μου είναι ανοιχτό και τρέχει.

Δεν χρειάζεται να λέμε πολλά, απλώς να υπάρχει εμπιστοσύνη κι εγώ εκεί θα πατήσω στις συζητήσεις που θα γίνουν. Τη φετινή χρονιά που πέρασε και από τα πολύ καλά και από κάποιες δυσκολίες, αντιλήφθηκα ανθρώπους και πράγματα γύρω μου. Ξέρω πια ποιους μπορώ να εμπιστευτώ και σε ποιους μπορώ να ακουμπήσω και συνεχίζω με στόχο να μπορέσουμε να βελτιώσουμε πράγματα στην ομάδα και να την κάνουμε τα επόμενα χρόνια αξιόπιστη και να τη σέβονται όλοι.

Τη φετινή χρονιά η Νίκη έστειλε μήνυμα σε όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο με την παρουσία της, με τη θέση που κατέχει, με το ότι χτύπησε όλα τα παιχνίδια, με το ότι δεν μπήκε σε κόλπα και με το ότι μας σέβονται όλοι. Ετσι, μπορούμε να φέρουμε πιο εύκολα ποδοσφαιριστές, γιατί πέρσι υπήρχε μία δυσκολία. Δεν ήταν εύκολο, βλέποντας μία ομάδα που σώθηκε στην παρακάτω κατηγορία, να μπορούν να έρθουν παιδιά της πάνω γραμμής, όπως λέω εγώ.

Πιστεύω ότι έχουμε κερδίσει φέτος με την καλή μας παρουσία και πράγματα για την επόμενη χρονιά. Στο χέρι μας είναι να είμαστε συσπειρωμένοι και να έχουμε εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον. Τονίζω πάντα ότι, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, δεν μπορείς να πας πουθενά. Εμπιστοσύνη στον Βοσνιάδη, για να τρέξει πράγματα, και ο Βοσνιάδης να εμπιστευτεί ανθρώπους. Και από κει πέρα να υπάρχει μεγάλη συσπείρωση.

Ξέρω ότι η Νίκη έχει δυναμική και ο κόσμος θα τη στηρίξει. Είμαι σίγουρος ότι θα βγάλουμε τον κόσμο από τα προβλήματά του και από τα σπίτια του και θα έρθει δίπλα μας, αλλά χρόνο με τον χρόνο πρέπει να πιστέψει στην προσπάθεια και να γεμίσει το γήπεδο, ώστε να ξαναδούμε πράγματα που είχαμε δει το 2013-14, όταν είχαμε μία τεράστια επιτυχία».

Απ’ όσα λέτε, καταλαβαίνω ότι δύσκολα κι εσείς βλέπετε τον εαυτό σας εκτός Νίκης τη νέα σεζόν.

«Ήδη έδωσα μία ξεκάθαρη απάντηση. Πέρσι ήρθα, για να μην πάει στράφι αυτή η προσπάθεια που κάνουν ο Αλέξης και ο Βασίλης και δεν σκέφτηκα πράγματα της καριέρας μου. Πάντα ήμουν σε ένα επίπεδο ομάδας Σούπερ Λίγκας 2 που έκανε πρωταθλητισμό. Στην ουσία ήταν σαν να κάνω βουτιά στο κενό, αλλά άξιζε τον κόπο, γιατί ήταν φίλοι στην κεφαλή της ομάδας, είχαν όνειρα και διαφορετική φιλοσοφία και θα ήταν πολύ άσχημο να φύγουν από το ελληνικό ποδόσφαιρο και κυρίως από μία ομάδα σαν τη Νίκη».

Μια που αναφέρεστε στη διοίκηση, η οποία βεβαίως αξιολογείται πολύ θετικά, πιστεύετε ότι υπάρχει ίσως μία απειρία ακόμη και χρειάζεται να δώσετε κι εσείς τις κατευθύνσεις σας και στους δύο επικεφαλής, αναλαμβάνοντας και έναν πιο διευρυμένο ρόλο στην ομάδα;

«Ερχόμενος στη Νίκη, ήξερα τι ρόλο θα έχω, ήξερα ότι οι άνθρωποι θα με εμπιστευτούν και ότι θα κάνω και παραπάνω πράγματα και δεν θα μείνω αποκλειστικά στα του επαγγέλματος. Αυτά όλα τα κάνουμε με πολλή χαρά, γιατί είμαστε σε μία ομάδα πολύ φιλική.

Πάντως, μην τους θεωρείτε και πολύ άπειρους. Μπορεί να είναι λίγα χρόνια στο ποδόσφαιρο, αλλά είναι διαφορετικό να είσαι λίγα χρόνια και να θες να τρέξεις γρήγορα πράγματα κι άλλο να είσαι αρκετά και μη σε ενδιαφέρει. Είναι ανοιχτά μυαλά, με διαφορετική φιλοσοφία και ακόμη και σε ματς αδιάφορα είδατε τι γραμμή είχε τραβήξει η διοίκηση, την οποία υπηρετήσαμε με μεγάλη χαρά κι εγώ και οι παίκτες. Είναι διαφορετικό να βάζεις έναν προπονητή και τους παίκτες να κάνουν άλλα πράγματα, όταν έχεις πετύχει στόχους.

Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση, γιατί στήριξε πολύ αυτήν την προσπάθεια, ώστε να μην ακουστούν διάφορα γι’ αυτήν την ομάδα, η οποία χτίζεται, και το πρώτο που πρέπει να κερδίσει, είναι η εμπιστοσύνη και να μην αισθάνεται ο κόσμος ότι πάει και βλέπει πράγματα παράξενα. Το μεγάλο κέρδος της Νίκης πέρα από το ότι αλλάξαμε επίπεδο, είναι αυτό, ότι μας εμπιστεύεται ο κόσμος κι όχι μόνο μέσα από τη Νίκη, αλλά και εκτός αυτής».

Φέτος δείξατε μία εμπιστοσύνη στους καλούς Ελληνες παίκτες και ήσασταν πολύ επιλεκτικός σε ό,τι αφορά στους ξένους. Αυτό είναι μία πετυχημένη συνταγή, που πρέπει να εφαρμοστεί και του χρόνου;

«Το ‘χω ξαναπεί ότι, αν δεν στηρίξει αυτή η κατηγορία τους Ελληνες, πού θα πάνε να παίξουν; Χωρίς βεβαίως να έχουμε κανένα πρόβλημα με τους ποδοσφαιριστές που έρχονται απέξω, γιατί κι αυτά τα παιδιά πρέπει να τα στηρίξεις και να τα αγκαλιάσεις, καθώς είναι μακριά από την πατρίδα τους. Οι καλοί ποδοσφαιριστές χωράνε στην ομάδα μας.

Θα γίνουν, πιστεύω, επιλογές ενός ή δύο παικτών, που θα μας αλλάξουν το επίπεδο. Δεν θέλω να πω πολλά πράγματα. Από τη στιγμή που όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και θα δούμε την επόμενη χρονιά, θα κοιτάξουμε να κρατήσουμε τον κορμό και από κει και πέρα θα γίνουν συγκεκριμένες επιλογές, για να μπορέσει η ομάδα να γίνει καλύτερη, γιατί ήδη είναι μία πολύ καλή ομάδα, ώστε να διεκδικήσει καλύτερα πράγματα και να είναι κοντά στις πάνω θέσεις και ανταγωνιστική. Και το 2013-14 δεν μας υπολόγιζαν, αλλά το αουτσάιντερ βγήκε πρωταθλητής.

Εγώ δεν λέω ότι de facto θα αλλάξουμε κατηγορία, αλλά να είμαστε κοντά στις πρώτες θέσεις και τα πάντα γίνονται. Μακάρι να έχουμε την τύχη ν’ αλλάξει η ομάδα κατηγορία και την επόμενη χρονιά. Ετσι, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, να βγαίνει στην ουσία μία ομάδα, θα πρέπει να είσαι και προσεκτικός, για να μη χάσεις πράγματα από τη σειρά σου».

Πώς μπορεί τη νέα σεζόν να λυθεί το πρόβλημα με την εναλλαγή έδρας; Υπάρχει κάποιος τρόπος;

«Η ομάδα μας, αν θέλει ν’ αλλάξει επίπεδο, πρέπει να παίζει στο Πανθεσσαλικό. Δεν ξέρω πώς θα βρει τον τρόπο να μην πηγαίνει μία εδώ και μία εκεί. Πραγματικά επηρεάζει. Αλλιώς αντιμετωπίζεις τον αντίπαλο στο μικρό κι αλλιώς στο μεγάλο γήπεδο. Πηγαίναμε στο μικρό γήπεδο, ενώ παίζαμε εξαιρετικά στο Πανθεσσαλικό, και χάσαμε ματς. Ξέρω ότι υπάρχει δυσκολία για κλειδάριθμο λόγω διαφοράς έναρξης της Σούπερ Λιγκ 1 και 2, αλλά μακάρι να βρεθεί λύση να παίξουμε όλα τα ματς στο Πανθεσσαλικό. Η ομάδα που θέλει να βρεθεί σε υψηλό επίπεδο, πρέπει να παίζει εκεί».

Εχω δει αρκετές φορές ότι δεν διστάζετε να γίνετε και κάπως δυσάρεστος, όταν απευθύνεστε στον κόσμο, σχετικά με το αν πρέπει να έρχονται περισσότεροι στο γήπεδο ή με τον τρόπο συμπεριφοράς των φιλάθλων. Αισθάνεστε ότι σας ακούει ο κόσμος, γιατί και τη χρονιά της ανόδου στην Α’ Εθνική το ίδιο κάνατε.

«Και τότε μας είχε ακούσει και ήταν το μεγάλο κέρδος. Ο κόσμος, για να ακούσει, πρέπει να εμπιστευτεί και νομίζω ότι μόνο σ’ αυτήν την ομάδα μπορώ να μιλήσω τόσο ελεύθερα και θεωρώ πως μιλάω σε ανθρώπους που θέλουν να καταλάβουν. Με τη σχέση που έχει αποκτηθεί και πιο εύκολα μιλάμε και από την άλλη μεριά η ανταπόκριση είναι θετική. Είναι καλή η χημεία μας. Ευχαριστώ τον κόσμο που με δέχθηκε και που με θεωρεί μέλος της οικογένειας της Νίκης».

Πόσο ικανοποιημένος είστε από τη συνεργασία με το υπόλοιπο τεχνικό τιμ;

«Εχουμε ένα τιμ, που ήταν δική μου επιλογή. Και ο Ηλίας Παπαθανασίου και ο Γιάννης Κεσόγλου είναι παιδιά με πολλές παραστάσεις που έχουν περάσει από τη Σούπερ Λιγκ 1. Βρήκαμε εδώ έναν εξαιρετικό συνεργάτη, τον Κώστα Σταμέλο, που έχει όλο το μέλλον μπροστά του.

Αποτελούμε ένα τιμ που είμαστε όλη τη μέρα μαζί. Όταν υπάρχει χημεία και μεταξύ μας, τα πράγματα τρέχουν πιο εύκολα. Πλέον προστίθεται και ο Μάνος Αποστολίδης στο τιμ. Η δουλειά είναι πολύ καλή και η ομάδα έχει αλλάξει τελείως επίπεδο και έχουμε τα πάντα. Βέβαια, εκτός από μας υπάρχουν και οι φυσικοθεραπευτές και οι φροντιστές».

Τι θα θέλατε να αλλάξατε στην καθημερινότητα της ομάδας, γιατί σας έχω ακούσει που λέτε ότι χρόνο με τον χρόνο πρέπει η οργάνωση να βελτιώνεται;

«Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να οργανώσουμε το Π. Μαγουλάς, να γίνουν τα αποδυτήρια. Τα δύο γήπεδα, το πλαστικό και του ΟΣΕ, υπάρχουν πάντα, αλλά είναι καλό να εγκατασταθούμε κι εκεί, όχι να αφήσουμε πάντως το Πανθεσσαλικό. Αν βελτιώσουμε σ’ αυτό το κομμάτι την καθημερινότητά μας, νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό επίπεδο για το πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετέχουμε.

Ομάδες χωρίς εγκαταστάσεις έχουν πρόβλημα. Το γήπεδο του ΟΣΕ, από την ώρα που μπήκαμε, μας βοήθησε πολύ και είναι σε καλή κατάσταση, γιατί το προσέχουμε. Κάτι ακόμη ετοιμάζει η διοίκηση στον χώρο.

Όταν οργανώνεσαι στην καθημερινότητα, μετά ανεβάζεις και τον πήχη. Για να προσελκύσεις παίκτες, πρέπει να τους δείξεις και πράγματα. Η Νίκη θα προοδεύσει, όταν θα σταματήσει να ζητά και θα έχει τα δικά της γήπεδα και τις δικές της εγκαταστάσεις.

Μακάρι να έχουμε τη δυνατότητα να παίζουμε μόνοι μας στο Πανθεσσαλικό. Η Νεάπολη είναι πισωγύρισμα, όπως είναι αυτή τη στιγμή και το πλήρωσε και πολύ η ομάδα βαθμολογικά. Θέλει πολλά πράγματα, για να γίνει μία έδρα αξιοπρεπής».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου