ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Ακτσιαλής: «Βάση στο αναπτυξιακό κομμάτι, με ποδοσφαιρική υγεία στη Νίκη»

ακτσιαλής-βάση-στο-αναπτυξιακό-κομμ-343411

Ο Γιάννης Ακτσιαλής είναι ο τεχνικός της ομάδας Κ19 της Νίκης Βόλου, που θα συμμετάσχει στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Super League 2.

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ο φέρελπις προπονητής, φιλόδοξος και καταρτισμένος ανέλαβε τα ηνία σε μία νευραλγική θέση για την κυανόλευκη ΠΑΕ και μίλησε για όλα όσα απασχολούν το ποδοσφαιρικό του τμήμα και όχι μόνοΜετά από θητεία στα τοπικά πρωταθλήματα, με Αρη Μελισσατίκων, Ακρόπολη Σέσκλου, τη σεζόν 2019-20 ήταν προπονητής της ομάδας Κ17 του Βόλος ΝΠΣ στο πρωτάθλημα της Super League, πέρυσι ξεκίνησε στον Πύρασο και ολοκλήρωσε τη σεζόν στη Γ’ Εθνική με τον Θησέα Αγριάς.

Επίσης, έχει διατελέσει προπονητής τμημάτων υποδομής σε Σαρακηνό, Αγ. Παρασκευή, αλλά και στη Νίκη Βόλου, από την νέα προσπάθεια της οποίας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει.

Ο Γιάννης Ακτσιαλής, μίλησε στην εκπομπή «Ισορροπίες» του Blue Heart, αναφέροντας αναλυτικά:

Για την έννοια της Κ19: «Είναι ένας προθάλαμος της ανδρικής ομάδας. Δεν ανήκει στις αναπτυξιακές ηλικίες Προετοιμάζουμε τα παιδιά για να κάνουν το βήμα στην ανδρική ομάδα, όπως και παίκτες της πρώτης ομάδας, που πληρούν τα ηλικιακά κριτήρια, μπορούν να παίξουν στην Κ19. Ολο το επιτελείο βρίσκεται κοντά στα παιδιά, προκειμένου να τα προετοιμάσουμε όσο γίνεται καλύτερα για να πάρουν τα εφόδια όταν γίνουν επαγγελματίες».

Για το βιογραφικό του: «Εχω δουλέψει στις αναπτυξιακές ηλικίες, σε ομάδες τοπικής κατηγορίας, ήμουν στην ομάδα Κ17 του ΝΠΣ Βόλος, στον Πύρασο, ενώ τελευταία ομάδα ήταν ο Θησέας Αγριάς. Το καλοκαίρι έγινε η προσέγγιση από τη Νίκη Βόλου, μου παρουσιάστηκε ένα πρότζεκτ πολύ καλό, η ομάδα έχει πλέον ποδοσφαιρική υγεία και θέλει να δώσει βάση στο αναπτυξιακό κομμάτι. Ηταν ένας λόγος που με έπεισε να αναλάβω την Κ19 και τώρα βρισκόμαστε σε δημιουργία εξέλιξης».

Για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στις πρώτες ομάδες και τις Κ19: «Είναι τελείως διαφορετικά κομμάτια. Στη Γ’ Εθνική μετράει μόνο το αποτέλεσμα, ενώ στην Κ19 είσαι σε μια διαδικασία εξέλιξης, να προετοιμάσεις τα παιδιά και γενικά το αποτέλεσμα δεν είναι αυτοσκοπός. Επιδίωξή μας είναι να έρθει το αποτέλεσμα μέσω της διαδικασίας της προπόνησης. Εχω εμπειρία σ’ αυτό το κομμάτι, διαθέτουμε ένα πολύ καλό προπονητικό επιτελείο, η διοίκηση είναι κοντά μας και βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο».

Για τη συνεργασία με την πρώτη ομάδα: «Φυσικά και υπάρχει. Για παράδειγμα ήδη έξι παιδιά έχουν κάνει προπόνηση με την ανδρική ομάδα και αντίστοιχα εμείς από τους Νέους Αθλητές, που λειτουργούν και ως Κ17, έχουμε πάρει ήδη μερικά παιδιά για προπόνηση στην Κ19. Θέλουμε να δούμε πώς ανταποκρίνονται οι μικροί αθλητές από πάνω προς τα κάτω».

Για το αν ακολουθείται κάποιο συγκεκριμένο πρότυπο: «Δεν ακολουθούμε συγκεκριμένο πρότυπο. Είμαστε ένα επιτελείο προπονητών, οι οποίοι έχουμε σπουδάσει πάνω σ’ αυτό, επικεφαλής είναι ο Ανδρέας Κικίλιας, που έχει προφανώς τις παραστάσεις και γνωρίζει πώς λειτουργεί μία ομάδα κι έτσι όπως έχουμε συμφωνήσει, έτσι λειτουργούμε».

Για την επιλογή των παικτών της Κ19: «Ηλιακά έχουμε παιδιά γεννημένα από το 2002 μέχρι το 2006. Υπήρχαν ήδη παιδιά από πριν στη Νίκη, έχουμε κάποιους φοιτητές που βρίσκονται στην περιοχή μας και ποδοσφαιριστές που έχω συνεργαστεί μαζί τους στο παρελθόν. Η επιλογή έγινε από όλο το τεχνικό επιτελείο. Η πόρτα μας παραμένει ανοικτή σε οτιδήποτε αξιόλογο βρεθεί. Παρακολουθούμε παιχνίδια του τοπικού πρωταθλήματος, μιλάμε με συλλόγους, ώστε ορισμένα παιδιά που έχουν χαρακτηριστικά που μας καλύπτουν, να έρθουν κάποια στιγμή στην ομάδα».

Για το αν υπάρχει ενδιαφέρον νεαρών ποδοσφαιριστών να βρεθούν στη Νίκη: «Πράγματι βλέπουν τι γίνεται στη Νίκη, όλο αυτό που συμβαίνει μαθαίνεται και βγαίνει προς τα έξω και θέλουν πάρα πολλά να έρθουν στην ομάδα. Εμείς επιλέξαμε αυτά που καλύπτουν τα δικά μας θέλω».

Για τα παραπτώματα ενός ποδοσφαιριστή και το ρόλο του προπονητή: «Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να κάνουμε κάτι τέτοιο στη Νίκη. Εφόσον προκύψει κάτι τέτοιο, μιλάμε με το παιδί και με τους γονείς. Το θέμα πρέπει να λύνεται εκ των έσω. Όλοι οι προπονητές, ακόμη και σε ανδρικό επίπεδο, αντιμετωπίζουμε τέτοια προβλήματα. Ένα παιδί για να γίνει επαγγελματίας, πρέπει να συμπεριφέρεται ανάλογα. Αν δεν μπορεί να πειθαρχήσει σε κάποια πράγματα, όσο καλός παίκτης κι αν είναι, δεν μπορεί να ανεβεί στη μεγάλη ομάδα. Γιατί στις «μικρές» ηλικιακά ομάδες δίνουμε χρόνο στα παιδιά για να μπορέσουμε να τα καθοδηγήσουμε. Σε μια ανδρική ομάδα, όμως, δεν υπάρχεις αυτός ο χρόνος. Εκεί πηγαίνεις για το αποτέλεσμα, απ’ όπου κρίνονται οι στόχοι».

Για τις φιλοδοξίες των νεαρών ποδοσφαιριστών: «Βλέπουν τη μεγάλη ομάδα να κάνει προπόνηση και βλέπουν παιδιά να προωθούνται στην ανδρική ομάδα, πράγμα που έχει ανεβάσει το κίνητρό τους και φαίνεται στην προπόνηση. Για παράδειγμα στον αγώνα Κυπέλλου με τον Εργοτέλη ήμασταν όλοι μαζί, έβλεπαν τα παιδιά την ατμόσφαιρα του γηπέδου και το χάρηκαν πολύ».

Για τη συνεργασία με την πρώτη ομάδα κι αν είναι σε επαφή με τον Αλέκο Βοσνιάδη: «Σίγουρα είχαμε μιλήσει και με τον κ. Βοσνιάδη για το πλάνο που θα ακολουθήσουμε από την αρχή και πως ακριβώς θέλουμε να δουλέψουμε, κι αυτό γίνεται μέσα από τη σύνδεση που έχουμε με την πρώτη ομάδα και είναι πάρα πολύ κοντά στην Κ19. Ο Κωνσταντίνος Σταμέλος είναι άμεσος συνεργάτης σε μένα, όπως και ο Μάνος Αποστολίδης, που έχει αναλάβει το κομμάτι των τερματοφυλάκων, όπως και ο γυμναστής Γιάννης Κεσόγλου».

Για τη δήλωση του Κ. Σταμέλου πως χωρίς ακαδημία δεν υπάρχει μέλλον: «Ο Κωνσταντίνος δεν έκανε αυτή τη δήλωση για να ωραιοποιήσει καταστάσεις, είναι ένα παιδί

το οποίο θεωρώ πως ανεβάζει το επίπεδο της δουλειάς του προπονητή κι αυτό τα λέει όλα».

Για τη ψυχή που βγάζει η πρώτη ομάδα κι αν είναι στο μυαλό του: «Κάποια πράγματα, όσα χρόνια κι αν περάσουν, κι όσο κι αν προχωρήσει και το επάγγελμα του προπονητή μέσω της τεχνολογίας, είναι στο DNA ενός συλλόγου κι αυτό δεν αλλάζει. Αυτό περνάει από γενιά σε γενιά κι αυτό το πάθος πηγάζει από τον ίδιο τον σύλλογο και πηγαίνει και στην πρώτη ομάδα και στην Κ19 και παντού. Φτάνει και μόνο που η Κ19 ήταν στο παιχνίδι με τον Εργοτέλη και είδε όλη αυτή την ατμόσφαιρα από τον κόσμο μέχρι τους παίκτες κι αυτόματα περνάει και στα παιδιά της Κ19».

Για τα παιδιά των Νέων Αθλητών Νίκης: «Επειδή στη Super League 2 δεν υπάρχει πρωτάθλημα Κ15 και 17 όπως στη Super League 1, αυτή τη στιγμή τα παιδιά των Νέων Αθλητών Νίκης, συμμετέχουν στο πρωτάθλημα της Β’ ΕΠΣΘ, και προσπαθούμε να τη λειτουργήσουμε την ομάδα των Νέων Αθλητών, ως Κ17, αφού πολλά παιδιά ανήκουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό σε αυτή την κατηγορία ηλικιακά και σε 1-2 χρόνια θα επανδρώσουν την Κ19, εφόσον το αξίζουν».

Για την έννοια του υπαλλήλου και το συναισθηματικό δέσιμο με την ομάδα: «Εγώ κάποια στιγμή αν νιώσω πως είμαι υπάλληλος, θα σταματήσω να είμαι προπονητής. Δεν το βλέπω έτσι. Το μόνο που με παρακινεί είναι το κίνητρο. Νιώθω δημιουργικός και στη συγκεκριμένη ομάδα βρισκόμαστε σε μία αλληλεπίδραση και ποτέ δεν θα πούμε: «Τελείωσε η προπόνηση και τώρα θα φύγουμε από το γήπεδο», αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Θα καθίσουμε θα συζητήσουμε τι κάναμε καλά και τι όχι και τι πρέπει να αλλάξουμε. Στο επάγγελμα αυτό αν δεν έχεις κίνητρο θα γίνεις αρνητικός και θα τα καταστρέψεις όλα. Όλα αυτά από κάπου ξεκινάνε και αυτό γίνεται από τη διοίκηση. Αυτή τη στιγμή η Νίκη Βόλου βγάζει μια ποδοσφαιρική υγεία και ότι χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή το έχουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου