ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Σταμέλος: Η Νίκη ανεβαίνει παντού σκαλοπάτι

σταμέλος-η-νίκη-ανεβαίνει-παντού-σκαλ-451709

Ο γυμναστής και αναλυτής της Νίκης Βόλου, Κώστας Σταμέλος, συνεχίζει και φέτος στους κυανόλευκους ως μέλος του τεχνικού team, έχοντας συνεργαστεί και με τον Στάικο Βεργέτη, αλλά και με τον νυν τεχνικό, Αλέκο Βοσνιάδη.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Σε συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τονίζει ότι η Νίκη κάνει προσπάθεια να ανέβει σκαλοπάτι παντού, με το περσινό πρωτάθλημα να έχει διδάξει σε όλους ότι η επιτυχία χρειάζεται τον επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα.

Ο 28χρονος τεχνικός έχει τελειώσει το ΤΕΦΑΑ Τρικάλων, είναι κάτοχος του UEFA Β και έχει κάνει μεταπτυχιακό στην προπονητική ποδοσφαίρου στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

Ξεκίνησε να δουλεύει στον Απόλλωνα Καναλίων το 2012 και συνέχισε στην ακαδημία Δήμητρας – Απόλλωνα στα Τρίκαλα. Στην Πορτογαλία ήταν δύο χρόνια στην ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και έναν χρόνο στη β’ ομάδα της Ακαδέμικα Κοΐμπρα, έχοντας διατελέσει επίσης προπονητής και τεχνικός διευθυντής στην ακαδημία της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας Χαλανδρίου, την οποία έφερε στην Ελλάδα ο Φραντσίσκο Ζουέλα. Πέρσι που επέστρεψε στην Ελλάδα ήταν εκτός από συνεργάτης του Στάικου Βεργέτη και προπονητής των Νέων Αθλητών Νίκης στη Β’ ΕΠΣΘ, όσο διήρκεσε το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά η συνομιλία που είχαμε:

Κώστα, ποιος είναι ο δικός σου ρόλος στην ομάδα;

«Είναι η δεύτερη σεζόν στην ομάδα και η δεύτερη προετοιμασία που ξεκινάω με τη Νίκη. Ο ρόλος μου είναι διαφορετικός από πέρσι, που είχα ξεκινήσει ως συνεργάτης του προπονητή (σ.σ. Βεργέτης) και στην πορεία και μετά την αποχώρησή του έμεινα ως συνδετικός κρίκος του παλιού με το νέο τεχνικό team. Η αλήθεια είναι ότι η ισπανική γλώσσα είναι αυτό που με κράτησε στην ομάδα, διότι υπήρχαν αρκετοί ξένοι πέρσι και χωρίς κάποιον να μπορεί να μεταφέρει τα μηνύματα με τον σωστό τρόπο, δε θα ήταν εύκολη η επικοινωνία.

Φέτος, ο ρόλος είναι διαφορετικός. Εχω αρκετά καλύτερη συνεργασία με όλα τα μέλη του προπονητικού team, και με τον προπονητή και με τον Ηλία Παπαθανασίου και με τον Γιάννη Κεσόγλου, με τον οποίον έχω πιο άμεση συνεργασία. Αυτή έχει να κάνει είτε με τα gps είτε με τον σχεδιασμό της προπόνησης πριν από το κομμάτι που σχεδιάζει ο προπονητής και ο βοηθός του.

Φυσικά συνεχίζεται κι αυτό που γινόταν πέρσι, γιατί χρειάζεται να περνάω τα μηνύματα στους ξένους παίκτες, καθώς έχουν ανανεώσει τρεις απ’ αυτούς».

Ποιες οι διαφορές που εντοπίζεις σε σχέση με πέρσι:

«Φαίνεται ότι η ομάδα προσπαθεί να ανέβει ένα σκαλοπάτι σε όλους τους τομείς, και στο οργανωτικό και στο αγωνιστικό, και σ’ αυτό πιστεύω ότι τον πιο σημαντικό ρόλο έπαιξε το περσινό πρωτάθλημα, διότι ξεκινήσαμε με άλλες βλέψεις, καταλήξαμε αλλιώς και πολλοί μέσα στην ομάδα κατάλαβαν ότι, για να έρθουν τα αποτελέσματα που θέλουμε, χρειάζεται επαγγελματισμός σε όλα τα επίπεδα. Κι αυτό φαίνεται από την επένδυση που έχει κάνει η ομάδα σε έμψυχο είτε σε άψυχο υλικό και βοηθά τους παίκτες και το τεχνικό team, ώστε να κάνουν τη δουλειά τους καλύτερα».

Το κομμάτι της ανάλυσης, με το οποίο είσαι επιφορτισμένος, αφορά και στην προετοιμασία;

«Ανάλυση κάνουμε και στην προπόνηση. Ολες οι προπονήσεις βιντεοσκοπούνται πρωί-απόγευμα. Αρα, ο ποδοσφαιριστής μπορεί την ώρα της ξεκούρασης να παρακολουθήσει τον εαυτό του κάθε μέρα, γιατί όλα είναι καταγεγραμμένα σε βίντεο. Αυτό που μας ενδιαφέρει εμάς είναι και η ανάλυση της προπονητικής διαδικασίας, ώστε, αν κάτι χρήζει διόρθωσης, να γίνεται πράξη στο γήπεδο την επόμενη μέρα, αλλά κυρίως η ανάλυση κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, είτε αυτή είναι με τα δικά μας τα παιχνίδια, που αναλύονται κι αυτά, είτε φυσικά με τα ματς του κάθε αντιπάλου που έχουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε βδομάδα.

Στο κομμάτι της ανάλυσης υπάρχει συνεργασία του τεχνικού team. Δεν είναι ότι κάποιος θα παρακολουθήσει τον αντίπαλο και ό,τι δει αυτός θα γίνει στην προετοιμασία μέχρι το παιχνίδι. Μπορεί τον αντίπαλο να τον δει όλο το τεχνικό team και με βάση τις απόψεις του καθενός να γίνει η προετοιμασία για τον κάθε αγώνα».

Πώς θέλει ο προπονητής κ. Βοσνιάδης να εμφανιστεί η Νίκη;

«Είναι ξεκάθαρο από την αρχή πως η ομάδα θέλει να είναι αθλητική, θέλει να είναι αυτή που θα παίζει ποδόσφαιρο κι αυτό φαίνεται από τα δεδομένα των μεγαλύτερων σε ηλικία παικτών. Δηλαδή από τα εργομετρικά τους ή από τα στατιστικά στις προπονήσεις και στα εσωτερικά διπλά δείχνουν τι προσανατολισμό έχουμε. Είναι ποδοσφαιριστές έμπειροι, που μπορούν να βοηθήσουν και με άλλους τρόπους, για παράδειγμα μέσα στ’ αποδυτήρια ή μέσα στο γήπεδο με τα λόγια τους προς τον νεότερο συμπαίκτη τους, αλλά αποτελούν και παίκτες που μπορεί να είναι και πρωταγωνιστές αγωνιστικά με βάση την απόδοσή τους, που είναι και η ουσία του πράγματος στο ποδόσφαιρο».

Για τη συνεργασία σου με το υπόλοιπο τεχνικό team τι έχεις να πεις;

«Ο κόουτς έχει προσπαθήσει να έχει μία καλή σχέση μαζί μου και μου έχει δείξει την εμπιστοσύνη του. Ετσι, νιώθω πολύ άνετα με το καινούργιο τεχνικό team».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου