ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Κεσόγλου: Δε δουλεύουμε μόνο στην προετοιμασία

κεσόγλου-δε-δουλεύουμε-μόνο-στην-προε-464557

Η Νίκη Βόλου αποφάσισε από φέτος να συνεργαστεί, κατόπιν ασφαλώς και εισήγησης του Αλέκου Βοσνιάδη, με τον γυμναστή φυσικής κατάστασης Γιάννη Κεσόγλου. Γεννημένος στις 14 Απριλίου 1984, είναι κάτοχος Bachelor of Science (Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και Master of Sports Physiology (εργοφυσιολογία) στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ενώ μεταξύ άλλων έχει περάσει από τον Απόλλωνα Σμύρνης, την ΑΕΚ τη σεζόν κατάκτησης του πρωταθλήματος και τον ΟΦΗ, όταν πριν δύο χρόνια η κρητική ομάδα κέρδισε την έξοδο στην Ευρώπη.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Ο 37χρονος γυμναστής παραχώρησε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και μίλησε για την πορεία της προετοιμασίας της Νίκης Βόλου, το πλάνο που έχει καταρτίσει, τα μέσα που χρησιμοποιεί, την ένταση της προπόνησης και τη διάθεση των ποδοσφαιριστών. Παράλληλα, τόνισε ιδιαίτερα την αρχή της προοδευτικότητας που πρέπει να χαρακτηρίζει τη δουλειά του, με την έννοια ότι δεν ικανοποιεί τον ίδιο ένας μεγάλος όγκος προπόνησης στην προετοιμασία και μετά οι ρυθμοί να πέφτουν, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Δε σημαίνει ότι δουλεύουμε στην προετοιμασία και μετά σταματάμε να δουλεύουμε». Αναλυτικά η συνέντευξη:

Γιάννη, σ’ αυτήν την περίοδο προτεραιότητα στην προπόνηση είναι η φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών; Δίνετε δηλαδή ως προπονητικό team πιο πολύ βάρος εκεί;

«Η φυσική κατάσταση είναι ένας μικρός τομέας που υπάρχει, για να υποστηρίζει το ποδόσφαιρο. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά το τεχνικο-τακτικό κομμάτι και έρχεται η φυσική κατάσταση, για να το υποστηρίξει και να το αναδείξει. Οπότε, αυτήν την περίοδο προσπαθούμε η φυσική κατάσταση να ενταχθεί στο τεχνικό και τακτικό μέρος της προπόνησης με προοδευτικότητα».

Τα εργαλεία σε όλη αυτή τη δουλειά που κάνεις ποια είναι;

«Η ομάδα έχει επενδύσει πάνω σ’ αυτό. Φέτος αγόρασε ένα σύστημα gps, το οποίο είναι ό,τι πιο σημαντικό υπάρχει πλέον στο σύγχρονο ποδόσφαιρο για την αξιολόγηση της επιβάρυνσης. Αυτό το σύστημα το έχει κάθε παίκτης ξεχωριστά, το οποίο λειτουργεί ζωντανά, δηλαδή το βλέπεις την ώρα της προπόνησης, καταγράφεις τι κάνει ο ποδοσφαιριστής και μέσα απ’ αυτή τη διαδικασία προσπαθούμε να μην έχουμε ούτε υποπροπόνηση ούτε υπερπροπόνηση, για να μην αυξήσουμε το ρίσκο τραυματισμού ενός ποδοσφαιριστή».

Είσαι ευχαριστημένος από την ποιότητα της διαμονής και των εγκαταστάσεων;

«Οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν εδώ στην Πορταριά για το επίπεδο, στο οποίο βρισκόμαστε, είναι ιδανικές, γιατί υπάρχει απομόνωση, υπάρχει συγκέντρωση πάνω στην προπόνηση και υπάρχει και το κλίμα σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία κι όχι σε σχέση με το υψόμετρο, το οποίο βοηθά αυτήν την περίοδο, όταν μία ομάδα κάνει προπονήσεις στην Ελλάδα. Εμάς μας ενδιαφέρει κυρίως η ομάδα να προπονηθεί σε καλές κλιματολογικές συνθήκες».

Πόσα χιλιόμετρα κάνει κάθε ποδοσφαιριστής και με τι ένταση δουλεύει;

«Οι εντάσεις και το σύνολο των χιλιομέτρων ελέγχονται καθημερινά σε σχέση με τον προπονητικό στόχο της ομάδας και με το επίπεδο του αθλητή. Επίσης, υπάρχει διαχωρισμός ανάλογα με τη θέση του αθλητή. Αν συγκρίνουμε για παράδειγμα τον σέντερ μπακ με έναν εξτρέμ, θα δούμε ότι σίγουρα θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις όχι στο σύνολο των χιλιομέτρων, που πάνω κάτω θα είναι περίπου ίδια, αλλά στις εντάσεις που χρησιμοποιούν μέσα στην προπόνηση. Το ίδιο γίνεται και στον αγώνα».

Οι παίκτες ανταποκρίνονται μέχρι στιγμής; Δείχνουν διάθεση;

«Οι ποδοσφαιριστές έχουν κάποια καλά χαρακτηριστικά, δηλαδή από μόνοι τους αφήνονται στη διαδικασία και θέλουν την παρότρυνση, για να τους ενεργοποιήσουμε λίγο περισσότερο. Κάποιους άλλους τους βοηθάμε να προσαρμοστούν στο επίπεδο, το οποίο προπονούμαστε, και τους στόχους, τους οποίους έχουμε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο».

Υπήρξε κάποιο … παράπονο από τους ποδοσφαιριστές για την ένταση της δουλειάς;

«Αυτό είναι το μόνιμο παράπονο των παικτών. Είναι κάτι που οι ποδοσφαιριστές το κάνουν συνέχεια, είτε υπάρχει λίγη προπόνηση είτε υπάρχει πολλή προπόνηση. Είναι η νοοτροπία, για να … πειράξουν τον γυμναστή ή το stuff. Μπορεί να μην ισχύει, όταν παραπονιούνται ότι έκαναν πολλή προπόνηση, αλλά ίσως και πνευματικά να νιώθουν κουρασμένοι. Για παράδειγμα τώρα εδώ στο βουνό, επειδή δεν υπάρχει φυσιολογική καθημερινότητα και είναι κλεισμένοι, αυτό είναι που τους επηρεάζει περισσότερο, όχι τόσο η προπόνηση. Θα λέγαμε ότι οι αθλητές είναι σε μία συνεχόμενη καραντίνα».

Πότε θα αρχίσουν να λύνονται τα πόδια των ποδοσφαιριστών; Για το φορμάρισμά τους έχεις λάβει υπόψη ότι στην Ελλάδα σπάνια τηρείται η ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος;

«Η λογική στον προγραμματισμό της φυσικής κατάστασης δεν έχει να κάνει με το πότε ξεκινά το πρωτάθλημα. Είχαμε ημερομηνία έναρξης της προετοιμασίας, που ήταν το βασικό. Οπότε δεν έρχεται σε απόλυτη συμφωνία η έναρξη του πρωταθλήματος με το τι θα κάνεις στην προετοιμασία και τον όγκο προπόνησης, που θα ακολουθήσεις.

Σίγουρα πρέπει να βρεθούμε σε μία κατάσταση, που θα είμαστε ανταγωνιστικοί. Τα παλαιότερα χρόνια υπήρχε ένας τεράστιος όγκος προπόνησης στην προετοιμασία και μετά οι αθλητές έπεφταν. Αυτό δεν μπορεί να ισχύει, γιατί καταπατούμε την αρχή της προοδευτικότητας, η οποία πρέπει να τηρείται, ξέχωρα από το επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται ένας αθλητής.

Οπότε δε σημαίνει ότι δουλεύουμε στην προετοιμασία και μετά σταματάμε να δουλεύουμε. Ξεκινάμε από την προετοιμασία και προοδευτικά αυξάνεται η επιβάρυνση, λαμβάνοντας υπόψη και τα παιχνίδια στην κανονική σεζόν. Αρα, δε θα μας επηρεάσει να φορμάρουμε την ομάδα τις πρώτες αγωνιστικές. Θα εφαρμόσουμε μία προοδευτικότητα στην επιβάρυνση, την οποία θα προσπαθήσουμε, επειδή κάποια στιγμή θα έχουμε φτάσει στο ταβάνι, να τη διατηρήσουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς».

Στο φιλικό με τη Δήμητρα στις 20 Αυγούστου, σε τι βαθμό ετοιμότητας θα είναι οι παίκτες και σε τι ένταση και χρόνο θα τους ζητήσεις να αγωνιστούν;

«Στα πρώτα φιλικά στο μόνο που είμαστε κάπως επιφυλακτικοί είναι στο πόσο χρόνο συμμετοχής θα δώσουμε στους ποδοσφαιριστές. Οι χρονικές περίοδοι που συμμετέχει ο αθλητής τροποποιούνται. Αυτό θα το καθορίσει ο προπονητής με τη δική μου σύμφωνη γνώμη. Αν αποφασίσουμε για έναν παίκτη ότι θα παίξει 45 λεπτά, αυτά πρέπει να τα παίξει σαν να βρίσκεται σε κανονικό αγώνα. Το ίδιο, αν τον βάλουμε να αγωνιστεί για 90 λεπτά. Ασφαλώς, οι παίκτες δεν είναι έτοιμοι να παίξουν 90 λεπτά τώρα, αλλά θα δώσουμε τον κατάλληλο χρόνο συμμετοχής σε έναν ποδοσφαιριστή, για να αντεπεξέλθει με την καλύτερη ενέργεια και παρουσία, έτσι ώστε να μη χαλάει ούτε το τεχνικό ούτε το τακτικό του κομμάτι».

Πιστεύεις ότι η Νίκη μπορεί να τρέχει παραπάνω από τις άλλες ομάδες; Είναι αυτός ένας στόχος;

«Το μόνο που μπορείς να υποσχεθείς, επειδή η φυσική κατάσταση είναι ατομικό χαρακτηριστικό του κάθε παίκτη, είναι να κάνεις έναν ποδοσφαιριστή λίγο καλύτερο απ’ ότι ήταν. Αυτό είναι το στοιχείο στο οποίο μπορείς να επενδύσεις και πρέπει να το δούμε εξατομικευμένα σε κάθε αθλητή. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι σίγουρα θα έχουμε μία πολύ ανταγωνιστική ομάδα».

Το βιογραφικό σου έχει γράψει μεταξύ άλλων και το πέρασμα από μία μεγάλη ομάδα, την ΑΕΚ. Τι σου έμαθε αυτό το πολύ μεγάλο σωματείο;

«Υπήρχε ένα εξάμηνο ενασχόλησης πριν τη σεζόν του πρωταθλήματος, μετά η χρονιά της κατάκτησης του πρωταθλήματος και στη συνέχεια η Κ19. Η χρονιά του πρωταθλήματος έχει στιγματίσει θετικά όλους όσοι βρισκόμασταν εκεί και κρατώντας πολλά πράγματα απ’ αυτή τη διαδικασία, γνωρίζουμε σε μεγάλο βαθμό το τι πρέπει να γίνει σε μία ομάδα, για να κάνει πρωταθλητισμό και πού πρέπει να επενδύει».

Μήπως θα πάει και η Νίκη φέτος να κάνει πρωταθλητισμό;

«Πρωταθλητισμό κάνεις έτσι κι αλλιώς. Πρωταθλητισμό δεν κάνει μόνο ο πρώτος. Στην Ελλάδα έχουμε ξεχάσει, ανεξάρτητα από το άθλημα, να χειροκροτούμε και τον δεύτερο και τον τρίτο, που εξίσου κάνουν πρωταθλητισμό».

Πέρσι η ομάδα χρησιμοποιούσε για τις προπονήσεις το πλαστικό του Π. Μαγουλάς. Φέτος τι σκέφτεσαι πάνω σ’ αυτό; Υπάρχει η άποψη ότι οι επαγγελματίες επιβαρύνονται πιο πολύ σε τέτοιο αγωνιστικό χώρο…

«Στη Βόρεια Ευρώπη όλες οι ομάδες κάνουν προπόνηση σε πλαστικό γήπεδο τον χειμώνα. Ισχύει ότι υπάρχει μεγαλύτερη επιβάρυνση, αλλά ακόμη και το φυσικό χόρτο, όταν δεν είναι μαλακό και δεν έχει την κατάλληλη υποδομή σύμφωνα με τη FIFA, πάλι δεν είναι καλό και μπορεί να είναι και χειρότερο από ένα πολύ καλό πλαστικό. Στην Ελλάδα λίγες είναι οι ομάδες που βρίσκονται σε προπονητικά κέντρα και σε πολύ καλό επίπεδο, για να μπορούν να προπονηθούν. Οποια ομάδα επενδύει σ’ αυτό, μακροπρόθεσμα έχει τεράστιο κέρδος. Μακάρι να γίνουμε εμείς παράδειγμα, γιατί κάτι κάνουμε ως ομάδα πάνω σ’ αυτό. Υπάρχουν κομμάτια προπόνησης, που μπορούμε να τα βάλουμε στο πλαστικό και να μην αυτό τόσο επιβαρυντικό για τους παίκτες και να μην τους επηρεάσει. Ετσι, προφυλάσσουμε και το φυσικό χόρτο. Αν μπορούμε να το αποφύγουμε και υπάρχουν οι υποδομές, ώστε να μην κάνουμε προπόνηση στο πλαστικό, δε χρειάζεται να κάνουμε προπόνηση σ’ αυτό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου