ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Τζοβάρας: Καριέρα ως αριστερός μπακ

τζοβάρας-καριέρα-ως-αριστερός-μπακ-466282

Ο Γιώργος Τζοβάρας αποδέχθηκε την πρόταση της Νίκης Βόλου και ανανέωσε τη συνεργασία του με τους κυανόλευκους, με τους οποίους δοκιμάστηκε πέρσι σε μία νέα θέση, αυτή του αριστερού μπακ-χαφ, στην οποία δηλώνει ότι έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να κάνει καριέρα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι του «ταιριάζει» γάντι.

Συνέντευξη στον ΧΡΗΣΤΟ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο 21χρονος Βολιώτης ποδοσφαιριστής αναφέρθηκε στο πόσο πιστεύει η Νίκη στο ταλέντο του και τις ικανότητές του, αλλά και στις συμβουλές που του δίνει ο πατέρας του, ο οποίος έχει αγωνιστεί κι αυτός στη Νίκη στα τέλη της δεκαετίας του ‘80. Πάντως, απέφυγε να κάνει λόγο για το πού μπορεί να φτάσει στο νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 2 η ομάδα του, καθώς θεωρεί μάθημα τη σεζόν που τελείωσε, εφόσον άλλοι ήταν οι αρχικοί στόχοι και άλλο βρέθηκε να κυνηγά.

Αναλυτικά η συνομιλία με τον Γιώργο Τζοβάρα:

Η παραμονή σου στη Νίκη ήταν αυτό που ήθελες και επεδίωκες; Πόσο ικανοποιημένος είσαι, που έμεινες στην ομάδα;

«Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ χαρούμενος που έμεινα στη Νίκη. Περίμενα μετά την προηγούμενη χρονιά, που ατομικά πήγε καλά, να μου κάνουν μία πρόταση από την ομάδα, η οποία θα με ικανοποιούσε και εν τέλει αυτό έγινε. Τελείωσαν όλα καλά και οι διαπραγματεύσεις δεν κράτησαν πολύ. Ούτε εγώ δυσκολεύτηκα να πω το «ναι», γιατί η Νίκη είναι μία ομάδα που μπορεί να με αναδείξει ποδοσφαιρικά, επειδή πιστεύει στο ταλέντο και στις ικανότητές μου, ειδικά στη νέα μου θέση ως αριστερό μπακ. Μέσα απ’ αυτήν την ομάδα, τις θετικές συγκυρίες και το προπονητικό τιμ που με ξέρει, θα μπορούσα να κάνω το επόμενο βήμα στην καριέρα μου. Θεώρησα κι εγώ και η οικογένειά μου και οι μάνατζέρ μου ότι είναι καλύτερο να μείνω στην ομάδα που με ανέδειξε στην καινούργια μου αυτή θέση».

Επομένως, θεωρείς ότι μπορείς να ανταποκριθείς σε αυτή τη θέση, είτε σε σύστημα 3-5-2, είτε με τετράδα στην άμυνα;

«Αυτή τη θέση τη δούλευα από τότε που ήμουν στη Σλόβαν Μπρατισλάβας, με την οποία έπαιζα στο αριστερό άκρο της άμυνας με σχηματισμό 4-3-3. Από εκείνη τη χρονιά έχω ξεκινήσει να τη δουλεύω, αλλά φέτος πήρα περισσότερα παιχνίδια και ειδικά με το 3-5-2 αναδείχθηκα περισσότερο. Με βάση την προσωπική μου άποψη, του περιβάλλοντός μου, αλλά και τρίτων, μου ταιριάζει περισσότερο αυτή η θέση και θα μπορούσα, όπως μου λένε όλοι, να κάνω καλύτερη καριέρα ως αριστερός μπακ παρά ως εξτρέμ, που έπαιζα μέχρι πέρσι.

Οντως πιστεύω ότι μπορώ να καλύψω 100% αυτή τη θέση και μου ταιριάζει «γάντι», προκειμένου να αναδειχτώ και να βοηθήσω την ομάδα όσο καλύτερα γίνεται.

Είναι μία θέση που έχεις περισσότερο χώρο επιθετικά κι εγώ, επειδή έχω μεγάλο διασκελισμό και είμαι πολύ γρήγορος και ταχυδυναμικός, θα μπορέσω να αγωνιστώ βλέποντας όλο το γήπεδο και να απειλώ τις αντίπαλες άμυνες με την καλύτερη σέντρα που έχω, εκμεταλλευόμενος το ανοιχτό γήπεδο.

Το αμυντικό κομμάτι είναι ένα θέμα που ειδικά αυτές τις μέρες στην προετοιμασία πρέπει να συνηθίσω. Ολα είναι θέμα συνήθειας. Αν πάρω δύο-τρία τακτικά στοιχεία που θα μου δώσει ο κόουτς, ο οποίος θα με καθοδηγήσει στην άμυνα σε κάποιες λεπτομέρειες, τότε θα μπορώ να πω ότι έχω τελειοποιήσει τη θέση του αριστερού μπακ».

Μία βολιώτικη ομάδα οφείλει να έχει και Βολιώτες παίκτες. Εσύ είσαι ένας απ’ αυτούς μαζί με τον Μέτσε, τον Μπάλλα και τον Κοντοστάθη. Θεωρείς ότι θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο έντονο το βολιώτικο στοιχείο;

«Πέρσι είχαμε λίγο περισσότερους παίκτες από τον Βόλο και ήμασταν μία παρέα, που γνωρίζαμε τη Νίκη, την ιστορία της, τι ομάδα είναι, τι έχει πετύχει και γενικά τις απαιτήσεις που έχει μία ομάδα όπως η Νίκη. Φέτος είμαστε ελαφρώς λιγότεροι Βολιώτες. Εμείς που είμαστε από την πόλη και γνωρίζουμε πολύ καλά την ομάδα, πρέπει να βοηθήσουμε και τους παίκτες που είναι από άλλες πόλεις να μάθουν τι σημαίνει Νίκη, τι ιστορία έχει και τι δυναμική διαθέτει λόγω του κόσμου της.

Οπότε εμείς ως ντόπιοι θα παίξουμε ρόλο, για να εγκλιματιστούν οι συμπαίκτες μας. Το σημαντικό δεν είναι ότι θα μπορούσαμε να είμαστε περισσότεροι Βολιώτες, αλλά να κάνουμε όσους έρχονται στην ομάδα να νιώθουν πολύ καλά και σαν το σπίτι τους, για να μπορέσουν να δίνουν το 100% γι’ αυτήν. Εγώ το ξέρω και από τον πατέρα μου ότι όποιος παίζει στη Νίκη πρέπει να δίνει την ψυχή του για τον κόσμο, την ομάδα και να ξέρει ότι πρέπει να ματώνει τη φανέλα κάθε αγωνιστική».

Πώς είναι να γνωρίζεις ότι ο πατέρας σου έχει αγωνιστεί σ’ αυτήν την ομάδα; Πόσο σε έχει βοηθήσει να αντιληφθείς τις απαιτήσεις και το βάρος της φανέλας;

«Ο πατέρας μου ήταν στην ομάδα του 1987, που πήρε την άνοδο από τη Γ’ στη Β’ Εθνική. Ηταν δηλαδή σε μία χρονιά πρωταθλητισμού και έπαιζε και σέντερ φορ και λίμπερο, επειδή κυρίως ήταν καλός κεφαλοσφαιριστής. Αγωνιζόταν δηλαδή σε διαφορετικές θέσεις από μένα.

Ο πατέρας μου με έχει βοηθήσει αρκετά, γιατί ήρθα σε ένα περιβάλλον που το γνωρίζει πολύ καλά και με συμβουλεύει για το πώς πρέπει να συμπεριφέρομαι ως παίκτης της ομάδας ακόμη και κυκλοφορώντας έξω στην πόλη. Ακόμη, μου έχει μιλήσει για τον κόσμο, πόσο στηρίζει τους παίκτες και ειδικά τους Βολιώτες, οι οποίοι, αν το αξίζουν, θα πάρουν την αγάπη του.

Βέβαια, με έχει συμβουλεύσει να δίνω το 100% για την ομάδα, να μοχθώ γι’ αυτήν και τη φανέλα, γιατί ο κόσμος είναι πολύ ένθερμος και φανατικός και ζητά πολλά από τον παίκτη. Οντως, με έχει βοηθήσει πάρα πολύ ο πατέρας μου να γνωρίσω καλά την ομάδα και μου έχει πει πάρα πολλές ιστορίες για την παλιά «κλούβα», τότε που ήταν αυτός στη Νίκη».

Φέτος θα έχετε και τον κόσμο μαζί μας. Πώς το σχολιάζεις;

«Η αλήθεια είναι ότι το περιμένω πώς και πώς να παίξουμε με τον κόσμο πλάι μας και θεωρώ ότι θα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την πορεία της ομάδας. Γνωρίζω ότι ο κόσμος της Νίκης είναι ένθερμος και υπάρχει ένας στάνταρ αριθμός που θα έρθει στο γήπεδο ανεξάρτητα από το αν παίζουμε κάποιο ντέρμπι ή όχι. Θέλουμε τον κόσμο στο γήπεδο, για να είναι ο δωδέκατος παίκτης. Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ αυτή τη χρονιά και ελπίζω να μην αλλάξει η απόφαση για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα. Θα περιμένουμε πώς και πώς να είμαστε όλοι μαζί στο γήπεδο, για να μπορέσουμε να πανηγυρίσουμε νίκες και να κάνουμε πολύ καλές εμφανίσεις».

Αν σου ζητούσε κάποιος να στοιχηματίσεις για τη θέση που θα καταλάβει η Νίκη στο πρωτάθλημα, τι θα έλεγες;

«Αυτήν την ερώτηση είναι πολύ δύσκολο να την απαντήσω, γιατί ήταν ένα μάθημα η περσινή σεζόν, καθώς στις ομάδες που ήμουν πέρσι (σ.σ. Απόλλων Λάρισας και Νίκη) ξεκινήσαμε για άλλα πράγματα και φτάσαμε να κυνηγάμε τη σωτηρία, έχοντας βγει εκτός αρχικών στόχων. Οπότε θεωρώ ότι δεν είμαι σε θέση να απαντήσω ούτε να βάλω κάποιο στοίχημα, γιατί στο ποδόσφαιρο ποτέ δε γνωρίζεις τι θα συμβεί.

Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι έχουμε πάρει το μάθημά μας από πέρσι, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε μία πολύ καλή χρονιά, να δείξουμε στον κόσμο μας και γενικότερα στους εαυτούς μας ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να πετύχουμε. Πάντα, βέβαια, με πολύ σκληρή δουλειά, ταπεινότητα και με το κεφάλι κάτω να μπορέσουμε να πάμε τη Νίκη εκεί που της αρμόζει.

Γενικότερα, μ’ αρέσει να κοιτάω τους πιο κοντινούς στόχους, να τους εκπληρώνω έναν-έναν και στο τέλος της χρονιάς να κάνουμε ταμείο. Δε θέλω στην αρχή της προετοιμασίας να λέω μεγάλα λόγια. Ημουν πάντα της άποψης ότι, αν εκπληρώνουμε τους πιο κοντινούς στόχους, τότε πλησιάζουμε στον μεγάλο και πιο σημαντικό στόχο».

Εχοντας ζήσει και την περσινή ομάδα, τι διαφορές βλέπεις σε σχέση με τη φετινή;

«Σίγουρα υπάρχουν διαφορές. Το προπονητικό team κάνει πολύ καλή δουλειά και μας έχει οργανώσει πάρα πολύ. Εχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο και όλοι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι σ’ αυτό, και οι καινούργιοι και οι παλιοί παίκτες, και όλοι μας με τις οδηγίες των προπονητών μας θα μπορέσουμε να αναδειχθούμε και να κάνουμε πολύ καλά πράγματα».

Το δυναμικό της ομάδας έχει αλλάξει προς το καλύτερο;

«Οι μεταγραφές που έγιναν είναι αξιόλογες, γιατί όλα τα παιδιά απ’ ό,τι έχω μάθει και βλέπω μέχρι τώρα στις προπονήσεις, έχουν παίξει σ’ αυτό το επίπεδο, αλλά και παραπάνω, οπότε είναι έμπειροι ποδοσφαιριστές. Αρα, ο συνδυασμός της εμπειρίας τους με το ταλέντο θα βοηθήσει να φτιάξουμε ένα πολύ δυνατό σύνολο, αν πάνε όλα καλά, και να πρωταγωνιστήσουμε, βοηθώντας την ομάδα να κάνει τους στόχους της πραγματικότητα».

Πιστεύεις ότι σας δίνει πλεονέκτημα το γεγονός ότι ως ομάδα δεν έχετε μεταγραφικούς περιορισμούς;

«Αυτό είναι μία δουλειά της διοίκησης και της αξίζουν συγχαρητήρια που το πέτυχε. Είμαστε από τις λίγες ομάδες που πήραμε αδειοδότηση και μπορούμε να κινηθούμε στη μεταγραφική αγορά ελεύθερα. Το μόνο που μπορώ να σχολιάσω είναι ότι μας δίνει πλεονέκτημα, αλλά δεν είμαι ειδικός, για να τα κρίνω αυτά περισσότερο. Σίγουρα η δουλειά που έγινε από τη διοίκηση είναι αξιέπαινη και ήταν σημαντικό να πάρουμε αυτήν την άδεια».

Μέχρι στιγμής, είναι όλα καλά στην προετοιμασία ή υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει εσένα και τους συμπαίκτες σου;

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι… τρέχουμε πάρα πολύ. Είναι μία σκληρή προετοιμασία, αλλά αυτό είναι καλό, για να μπορέσουμε να είμαστε σε βάθος χρόνου στο επίπεδο που πρέπει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου