ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Β. Αγροκώστας: «Με το τραγούδι μου αποτυπώνω την υπερηφάνεια των οπαδών της Nίκης»

β-αγροκώστας-με-το-τραγούδι-μου-αποτυ-561685

Ο Βασίλης Αγροκώστας δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις και ειδικά για όσους εμπλέκονται με τα καλλιτεχνικά πράγματα. Είναι συνθέτης, ερμηνευτής, οργανοπαίκτης και στο πλούσιο βιογραφικό του αναφέρεται εκτός των άλλων ότι είναι διορισμένος μόνιμος εκπαιδευτικός στο Μουσικό Σχολείο Βόλου και πρωτοψάλτης στον Ι. Ν. Ευαγγελίστριας, έχοντας ιδιαίτερη σχέση μάλιστα με τη βυζαντινή μουσική. Ο Βολιώτης μουσικός έχει πλούσια καλλιτεχνική εμπειρία τόσο στο κλασικό, σύγχρονο όσο και στο έντεχνο και παραδοσιακό μουσικό ρεπερτόριο και έχει συνεργαστεί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Γιώργος Νταλάρας, Μαρία Φαραντούρη, Χρόνης Αηδονίδης, Νένα Βενετσάνου, Δήμητρα Γαλάνη, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Ross Daly, Αρετή Κετιμέ, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μπάμπης Τσέρτος, Χρήστος Μάστορας κ.α.

Πάντως, εκτός όλων των παραπάνω, ο Βασίλης Αγροκώστας μπορεί να υπερηφανεύεται και για ένα θαυμάσιο τραγούδι που έγραψε για την ομάδα της Νίκης Βόλου, το οποίο ακούσαμε για πρώτη φορά πριν λίγο καιρό από το ραδιόφωνο του Blue Heart και το περασμένο Σάββατο στο γήπεδο της Νεάπολης στον αγώνα της Νίκης με την Καλαμάτα. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για μία συνέντευξη με τον Βολιώτη καλλιτέχνη, ο οποίος τονίζει στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» πως ο αδερφός του, που είναι ένθερμος Νικιώτης, έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να καταπιαστεί με τη σύνθεση του τραγουδιού, το οποίο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, αποτυπώνει την υπηρηφάνεια των φίλων της ομάδας για την προσφυγική της καταγωγή.

Συνέντευξη στον

ΧΡΗΣΤΟ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ

Νίκη μεγάλη μου παράνοια, Νίκη τρελή υπερηφάνεια, λέει το τραγούδι σου, Βασίλη. Μάλλον έχεις ψυχολογήσει πολύ καλά τους Νικιώτες…

«Έχω πάρα πολλούς μαθητές και φίλους Νικιώτες με πρώτο και καλύτερο τον αδερφό μου, ο οποίος είναι το ίδιο φανατικός οπαδός της Νίκης Βόλου και της ΑΕΚ. Μπόρεσα από τις πρώτες κουβέντες να καταλάβω ότι οι οπαδοί της Νίκης έχουν ένα είδος λατρείας προς την ομάδα τους και την υποστηρίζουν φανατικά, άσχετα με τα αποτελέσματα που εκείνη φέρνει στους αγώνες. Είναι πιστοί σαν να είναι όλοι τους μια μεγάλη οικογένεια που δε δέχονται προσβολές για την ομάδα τους!

Έχουν μια μεγάλη υπερηφάνεια για την προσφυγική καταγωγή της ομάδας, η οποία μπορεί να φτάσει στα όρια της παράνοιας, όταν νιώσουν ότι κάποιος ή κάτι προσβάλλει όλη την ιστορική μνήμη που πρεσβεύουν τα χρώματα της ομάδας…Αυτό προσπάθησα να περάσω και στους συγκεκριμένους στίχους του τραγουδιού».

Τι θέλησες να αποτυπώσεις μ’ αυτό το τραγούδι και πώς μπήκες στη διαδικασία σύνθεσής του; Φαίνεται ότι έχεις λάβει υπόψη τα ιδανικά που κουβαλά αυτός ο σύλλογος.

«Πριν πολλά χρόνια έγραψα τη μουσική του νέου ύμνου του Ολυμπιακού Βόλου μετά από παραγγελία της ομάδας. Να πω εδώ ότι δεν υποστηρίζω καμία ποδοσφαιρική ομάδα ως οπαδός και γενικά όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν πως το ποδόσφαιρο δε με αφορά καθόλου ως άθλημα, καθώς είμαι τύπος του τένις. Ήταν καθαρά μια επαγγελματική πρόταση η σύνθεση του συγκεκριμένου ύμνου και μάλιστα τότε είχα δηλώσει πως δε θα είχα κανένα πρόβλημα να συνθέσω και κάτι αντίστοιχο για την άλλη ομάδα του Βόλου, τη Νίκη. Ο αδερφός μου μετά από λίγο καιρό, ως Νικιώτης, μου είπε να προσπαθήσω να γράψω κι ένα τραγούδι για την Νίκη. Εκείνος με έβαλε στο όλο κλίμα της ομάδας της Νίκης, μου εξήγησε τι πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβω στους στίχους και γενικά με τη δική του καθοδήγηση έγραψα τους στίχους του τραγουδιού και φυσικά από εκείνον πήρα και την τελική έγκριση».

Πες μας λίγα λόγια για την επιλογή της μελωδίας…

«Η μελωδία του τραγουδιού ήθελα να είναι εύκολη στην απομνημόνευση και εύκολη στο να τραγουδηθεί, ειδικά στο ρεφραίν που το όνομα της ομάδας είναι κυρίαρχο. Διάλεξα έναν ρυθμό εμβατηριακό, στον οποίο όλοι οι φίλαθλοι να μπορούν να συντονιστούν. Φυσικά προσπάθησα παράλληλα να έχω κάποιες μελωδικές εξάρσεις, οι οποίες χρειάζονται σε τέτοια τραγούδια, τα οποία έχουν σκοπό να εκτονώσουν τα μεγάλα αποθέματα ενέργειας που έχουν οι άνθρωποι που παθιάζονται με τις ομάδες τους και που κουβαλούν όλη αυτή τη συσσωρευμένη ενέργεια στο γήπεδο ή γενικά σε όλες τους τις συγκεντρώσεις που αφορούν την ομάδα τους».

Λίγο αργά μαθαίνουμε την ύπαρξη αυτού του πολύ ωραίου τραγουδιού, αφού το έχεις συνθέσει πριν από πέντε χρόνια. Γιατί δε θέλησες να δοθεί παραπάνω δημοσιότητα όλο αυτό το διάστημα;

«Θέλησα να αποκτήσει το τραγούδι δημοσιότητα, αλλά όλες μου οι τότε προσπάθειες να έρθω σε επαφή με κόσμο από την ομάδα, δεν κατέληξαν κάπου. Έτσι σιγά-σιγά ατόνησε και η δική μου προσπάθεια. Στέλνοντας όμως το τραγούδι στον ραδιοφωνικό σταθμό της Νίκης, τον Blue Heart, με τη βοήθεια του κουμπάρου μου, Παναγιώτη Χατζησταμούλη, ο οποίος επίσης είναι φανατικός Νικιώτης, το τραγούδι άρχισε να ακούγεται στον κόσμο της Νίκης και σιγά-σιγά ξεκίνησε να αποκτά το δικό του κοινό, πράγμα που με έκανε πολύ χαρούμενο. Και τώρα με τη δική σου βοήθεια μέσω του «Ταχυδρόμου» και της συνέντευξης αυτής, θα μπει, θεωρώ, σε ακόμη περισσότερα στόματα του κόσμου της Νίκης».

Ακούγοντάς το, θα σου έλεγα ότι κάποια μέρη του θα μπορούσαν να σταθούν άνετα και ως σύνθημα στα ματς της Νίκης στο γήπεδο… Θα συμφωνούσες;

«Όχι μόνο συμφωνώ, αλλά το επιθυμώ διακαώς! Το τραγούδι αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει σκοπό να υπηρετήσει. Την υποστήριξη και εμψύχωση της ομάδας στο γήπεδο. Αν οι φίλαθλοι το αγαπήσουν και θεωρήσουν ότι τους εξυπηρετεί, για μένα θα είναι τεράστια χαρά και τιμή να ακούγεται ως σύνθημα στις γαλάζιες κερκίδες της Νίκης!»

Υπάρχουν ήδη δύο ύμνοι της Νίκης Βόλου… Θα ήθελες αυτό το τραγούδι κάποια στιγμή να εγγραφεί στη μνήμη των φιλάθλων της ομάδας ως ένας ακόμη ύμνος;

«Αν είναι να τριτώσει το καλό… Ναι, θα χαιρόμουν πολύ να γίνει το τραγούδι μου ύμνος στα χείλη των ανθρώπων της ομάδας! Αν πάλι δε σταθεί ως «ύμνος», πάλι καλό είναι να υπάρχει πλουραλισμός στις επιλογές του κόσμου της Νίκης για τραγούδια και συνθήματα που θα ενισχύουν την ομάδα».

Θα σκεφτόσουν αυτό το τραγούδι με μία διαφορετική ενορχήστρωση και ίσως με μία χορωδία από Νικιώτες φιλάθλους, να ηχογραφηθεί και να προβληθεί αναλόγως, όπως του αξίζει;

«Αυτό θα ήταν ιδανικό, αλλά δεν μπορώ να σηκώσω μόνος μου το κόστος μιας τέτοιας ηχογράφησης… Θα πρέπει να υπάρξει οικονομική υποστήριξη, αλλά και κάποιος να αναλάβει την οργάνωση, καθώς θα χρειαστεί πολύς κόσμος, για να δώσουμε αυτό το ογκώδες αποτέλεσμα που φαντάζομαι. Υπάρχει ένα τραγούδι που ονομάζεται Πρόσφυγας και εκεί ακούγεται η κραυγή ΝΙΚΗ από τους φιλάθλους. Κάτι τέτοιο φαντάζομαι κι εγώ για το δικό μου τραγούδι στο σημείο που ακούγεται το όνομα της ομάδας. Μακάρι να γίνει κάποια στιγμή πραγματικότητα».

Ως δημιουργός εδώ και πάνω από μία δεκαετία του ύμνου του Ολυμπιακού Βόλου, αποφάσισες να γράψεις και ένα τραγούδι για τη Νίκη που έχει έντονα συναισθηματικά στοιχεία. Για τους πολυάριθμους οπαδούς των δύο ομάδων, οι οποίες αποτελούν την ποδοσφαιρική ιστορία του τόπου μας, αυτά ίσως να μη συμβιβάζονται, αλλά για έναν καλλιτέχνη εγνωσμένης αξίας, όπως εσύ, φαντάζομαι ότι ο τρόπος σκέψης του είναι διαφορετικός. Είναι έτσι τα πράγματα;

«Σου είπα και πριν ότι δεν έχω καμία σχέση με το πνεύμα του κακώς εννοούμενου οπαδισμού και φανατισμού. Μπορώ να καταλάβω όμως τους ανθρώπους που φανατίζονται, γιατί κι εγώ παθιάζομαι με κάποια άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα η μουσική. Πάνω απ’ όλα είμαι μουσικός, αγαπώ πολύ την πόλη μας κι ό,τι αυτή έχει να αναδείξει ως πολιτιστική, ιστορική και αθλητική αξία. Και οι δύο ομάδες έχουν την ιστορία τους, τον κόσμο τους, τις… κόντρες τους και όλα αυτά που γνωρίζουμε όλοι. Όμως και οι δύο χρειάζονται την υποστήριξη ΟΛΩΝ των Βολιωτών, γιατί κάθε επιτυχία τους συνιστά και μία επιτυχία ΟΛΗΣ της πόλης μας! Έτσι το βλέπω εγώ. Η μουσική ενώνει και ως γνωστόν δεν έχει όρια, δεν μπαίνει σε καλούπια και δε σηκώνει ταμπέλες. Είμαι λοιπόν ένας φανατικός Βολιώτης που αγαπά και υποστηρίζει και τις δύο ομάδες της πόλης και που ευτύχησε να συνδεθεί μουσικά και με τις δύο».

Από προχθές Κυριακή (6/6) ανέλαβες να υπηρετήσεις ως Πρωτοψάλτης στον ιστορικό Ναό της Ευαγγελίστριας της Νέας Ιωνίας. Γνωρίζεις ότι οι Νικιώτες οπαδοί λένε «για μας υπάρχει μόνο η Νίκη και η Ευαγγελίστρια» και ότι ο πατέρας Απόστολος Ντόκος, που είναι πρωτοπρεσβύτερος του Ναού, είναι ένθερμος οπαδός της Νίκης; Άρα, θέλοντας και μη, σεβόμενοι πάντα την ιερότητα του χώρου, θα σου έλεγα ότι θα βρίσκεσαι σε ένα άκρως νικιώτικο περιβάλλον.

«Το να ψάλλει κάποιος στην Ευαγγελίστρια είναι τεράστια τιμή, χαρά αλλά και ευθύνη. Ο κόσμος με έχει αγκαλιάσει με αγάπη και χαρά από χθες που ξεκίνησα να διακονώ με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Ιγνατίου το δεξί αναλόγιο του ιστορικού αυτού Ναού, ο οποίος είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο της Νέας Ιωνίας αλλά και όλης της πόλης μας. Γνωρίζω ότι το προαύλιο της Ευαγγελίστριας είναι το σημείο συνάντησης του κόσμου της Νίκης και για μένα δε θα υπήρχε μεγαλύτερη χαρά, αν όλος αυτός ο κόσμος δεν έμενε μόνο στο προαύλιο, αλλά ερχόταν μέσα στο Ναό, παρακολουθούσε τις ακολουθίες που καθημερινά τελούνται από τους πατέρες που υπηρετούν με αγάπη την Εκκλησία και έπαιρναν τη Χάρη και την ευλογία της Παναγίας στη ζωή τους. Θα χαιρόμουν ακόμη περισσότερο να αξιωθώ να γίνω στη συνείδησή τους ο τραγουδιστής της Μικρασιατικής Παράδοσης, ο υμνητής της Προσφυγικής ομάδας τους και ταυτόχρονα ο ψάλτης της Εκκλησίας της καρδιάς τους, της Ευαγγελίστριας. Μακάρι!».

Οι στίχοι του τραγουδιού

Οι πρόσφυγες σε γέννησαν μία μέρα ιστορική

στη Νέα Ιωνία την τόσο ηρωική

Νικάρα σε βαφτίσανε κι αμέσως ξεκινήσανε

να φτάσουνε στην Α’ Εθνική

Ρεφρέν

Νίκη, ομάδα μου προσφυγική, Νίκη ομάδα μου ιστορική,

Νίκη, μεγάλη μου παράνοια, Νίκη, τρελή μου υπερηφάνεια

Ο άγγελός σου ο φτερωτός αυτός μας οδηγεί

μας φέρνει μες στα γήπεδα παντού σ’ όλη τη γη

Όπου κι αν πας, Νικάρα μου, μεγάλη ομάδαρά μου,

μαζί θα ‘μαι κι εγώ, πάντα εκεί.

Ρεφρέν

Νίκη, ομάδα μου προσφυγική, Νίκη ομάδα μου ιστορική,

Νίκη, μεγάλη μου παράνοια, Νίκη, τρελή μου υπερηφάνεια

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου