ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Μπουκώρος για Νίκη Βόλου: «Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση»

μπουκώρος-για-νίκη-βόλου-χρειάζεται-642421

Ο βουλευτής Μαγνησίας Χρήστος Μπουκώρος στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για την αναδιάρθρωση των κατηγοριών, μεταξύ άλλων έκανε επίκαιρη ερώτηση προχθές Δευτέρα στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη για την υπόθεση των οφειλών της κυανόλευκης ΠΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην ποδοσφαιριστής της Νίκης Βόλου Στέργιος Ψιάνος ζητεί δεδουλευμένα από την κυανόλευκη ΠΑΕ, έπειτα από εννέα χρόνια. Πάντως ο κ. Αυγενάκης εξέφρασε την πεποίθηση πως θα βρεθεί η χρυσή τομή, για ένα θέμα που ωστόσο αφορά πρωτίστως στο Υπουργείο Οικονομικών.

Χθες ο κ. Μπουκώρος φιλοξενήθηκε τηλεφωνικά στον (Ρ/Σ Βόλος 9.86) και μίλησε τόσο για το «καυτό» θέμα που απασχολεί την κυανόλευκη ΠΑΕ, όσο και το αντίστοιχο της αναδιάρθρωσης, αλλά εξέφρασε και την αμέριστη συμπαράστασή του σε όλες τις ομάδες της Μαγνησίας. Μεταξύ άλλων σχολίασε πως πρέπει να υπάρχει μία νομοθετική ρύθμιση για το χρονικό διάστημα που θα μπορεί ένας ποδοσφαιριστής να κάνει προσφυγή, ενώ για το θέμα των εσόδων από το στοίχημα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί προκαταβολή και στις ομάδες της Football League.

Αναλυτικά όσα δήλωσε:

Για την ψήφιση του νομοσχεδίου περί αναδιάρθρωσης: «Δεν είναι μόνο ότι κατατέθηκε η επίκαιρη ερώτηση, αλλά απάντησε κι ο υφυπουργός και ξεκαθάρισαν ορισμένα πράγματα. Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε αναδιάρθρωση. Τα πρωτάθλημα της σεζόν 2021-2022 θα γίνει με δύο επαγγελματικές κατηγορίες, τη SL1 και τη SL2. Αυτά που ξεκαθάρισε χθες (σ.σ. προχθές) ο υφυπουργός απαντώντας στην ερώτηση ήταν το ύψος του μετοχικού κεφαλαίου, το οποίο για εμάς που μας ενδιαφέρει για τη SL2 θα είναι 250.000 ευρώ το κατώτατο όριο και η εγγυητική επιστολή θα είναι 100.000 ευρώ. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί και συζητείται ακόμα, αλλά ενδιαφέρει και τις ομάδες του Βόλου, τη Νίκη και τον Ολυμπιακό, είναι πώς θα προαχθούν στη SL2 οι ομάδες της Football League, το πρωτάθλημα της οποίας ξεκίνησε και πάλι. Ολα αυτά θα τα δούμε στο σχέδιο νόμου που θα έρθει σε δύο-τέσσερις εβδομάδες προς ψήφιση στη Βουλή, πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Football League. Επίσης, ο υφυπουργός συζητεί με τις διοργανώτριες αρχές».

Για το πρόβλημα με την προσφυγή, που προέκυψε στην ομάδα της Νίκης Βόλου: «Αυτό είναι μία αρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Εγώ έθεσα το ερώτημα, μια και η συζήτηση αφορούσε στην αναδιάρθρωση κατηγοριών ποδοσφαίρου με το εξής σκεπτικό: «Δεν μπορεί να φέρνουμε νόμο για την εξυγίανση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να παραμένουν τέτοια κενά. Το παράδειγμα της Νίκης Βόλου είναι κλασικό. Δηλαδή μπήκε σε μία διαδικασία εκκαθάρισης από το 2015 και ολοκληρώθηκε το 2019, αλλά αναβιώνουν προσφυγές από το 2012. Νομίζω εδώ απαιτείται όχι μόνο για τη Νίκη Βόλου, αλλά και για όλες τις ομάδες νομοθετική ρύθμιση, που θα προβλέπει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα προσφυγών».

Είπα χαρακτηριστικά ότι σήμερα το ελληνικό δημόσιο αν σου οφείλει χρήματα και παρέλθει πενταετία και δεν στα καταβάλλει, παραγράφεται. Πρέπει αναλογικά να υπάρξει μία τέτοια νομοθετική ρύθμιση. Μία νέα διοίκηση που αναλαμβάνει μία νέα ομάδα, πληρώνει όλα τα χρέη και αναβιώνουν προσφυγές από προηγούμενες διοικήσεις παλαιότερων ετών. Αυτό το γεγονός οδηγεί την εξυγίανση της κάθε ομάδας πολλά βήματα πίσω και θα είναι ένα βαρίδι.

Προσωπικά δεν είμαι εναντίον των δικαιωμάτων των εργαζόμενων ποδοσφαιριστών, αλλά υπέρ των δικαιωμάτων που πρέπει να καθοριστούν σαφώς. Για παράδειγμα ένας εργαζόμενος που φεύγει από μία επιχείρηση μπορεί να διεκδικήσει οφειλόμενα μετά από 10 και 20 χρόνια; Οχι φυσικά, αλλά να τα διεκδικήσει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Θα γίνει μία νομοθετική ρύθμιση που θα προβλέπει ένα λογικό χρονικό διάστημα για τις προσφυγές αναλογικά με τα ισχύοντα στον δημόσιο τομέα».

Για τη συγκατάθεση και την εξεύρεση της χρυσής τομής από την πλευρά του Λ. Αυγενάκη: «Εγώ το έθεσα στον κ. Αυγενάκη, γιατί μπορεί να μην ανήκουν στις αρμοδιότητές του τα εργασιακά και οικονομικά ζητήματα, αλλά αυτός είναι η πολιτική αρχή που προΐσταται του ποδοσφαίρου. Πρέπει να θέσει στους συναρμόδιους υπουργούς τα τελικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ενα από αυτά είναι και το συγκεκριμένο ζήτημα. Δηλαδή ένας ποδοσφαιριστής ολοκληρώνει την καριέρα του και μετά από 10 χρόνια θυμάται ότι του οφείλει η Νίκη Βόλου ή ο Ολυμπιακός Βόλου; Δεν ακούγεται λογικό και οι νόμοι είναι λογικοί πάντα. Νομίζω χρειάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση το όλο ζήτημα».

Για τη μη παρουσίαση εμπλεκόμενων προσώπων στο ζήτημα της εκκαθάρισης: «Αυτό είναι ανησυχητικό στοιχείο. Δεν ξέρουμε αν είναι υποκινούμενες κάποιες τέτοιες περιπτώσεις».

Για την προσωπική του γνώμη αν τα πράγματα στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου βαδίζουν στον σωστό δρόμο: «Το να έχει η Ελλάδα περίπου 60 επαγγελματικές ποδοσφαιρικές ομάδες, δεν νομίζω ότι υπάρχουν οικονομικοί πόροι, χορηγοί και κοινό, γιατί αυτά είναι τα έσοδα μιας ομάδας. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτοί οι οικονομικοί πόροι θα προέρχονται από ποσοστό του στοιχήματος. Ενας πόρος επί των εσόδων του στοιχήματος, ο οποίος θα δώσει και περισσότερα χρήματα στις ομάδες, ενώ το 50% θα πάει και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Διασφαλίζουμε και τους οικονομικούς πόρους των ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων και γενικότερα ολόκληρου του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Το στοίχημα δημιουργεί πλούτο στις εταιρείες που κερδίζουν από τον αθλητισμό. Δεν πρέπει να επιστρέφει ως αντάλλαγμα ένα μέρος αυτών των χρημάτων στον αθλητισμό; Πιστεύω ότι η παθογένεια θα περιοριστεί και δεν θα βλέπουμε περίεργα αποτελέσματα. Ξεχνάμε επαγγελματικές ομάδες που επιβίωσαν χειραγωγώντας αγώνες μέσω του στοιχήματος; Ή μήπως δεν τα γνωρίζουμε αυτά;».

Για το μερίδιο του στοιχήματος: «Ηδη γίνεται συζήτηση να δοθεί προκαταβολή από το μερίδιο του στοιχήματος τόσο για τις ομάδες της SL2, όσο και για τις ομάδες της Football League. Νομίζω ότι γίνεται σοβαρή δουλειά και επειδή συνεργάζομαι με τον υφυπουργό Αθλητισμού στενά, προσπαθούμε να βάλουμε τις βάσεις για τις επόμενες δεκαετίες, ώστε να γίνει ένα βήμα μπροστά για το ελληνικό ποδόσφαιρο σε εξυγίανση και οργάνωση. Θα δούμε βελτίωση του ανταγωνισμού, καλύτερα εθνικά συγκροτήματα. Κοιτάμε να διαθέτουμε Εθνική Ομάδα και βλέπουμε σήμερα το 70% των ποδοσφαιριστών να είναι λεγεωνάριοι. Πρέπει να δημιουργήσουμε θεσμούς που θα αντέχουν στον χρόνο. Γίνεται δουλειά σε βάθος και όχι γονατογράφημα».

Για την προσωπική του βοήθεια και της κυβέρνησης στις ομάδες της Νίκης Βόλου και του Ολυμπιακού Βόλου: «Υπάρχει το τοπικό στοιχείο και η αγάπη για τον αθλητισμό για όλες τις ομάδες, γιατί και η επαγγελματική ομάδα του Βόλου, που βρίσκεται στη SL1, κάνει καλή δουλειά. Οι ιστορικές ομάδες του Βόλου είναι ο Ολυμπιακός και η Νίκη, αναμφίβολα. Το θέμα είναι ότι εφόσον υπάρχουν διοικήσεις και είναι ομάδες που έχουν κοινό και ιστορία, τι θέλουν; Θέλουν ένα υγιές πλαίσιο για να αναπτυχθούν και σε αυτή την κατεύθυνση αγωνίζομαι».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου