ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Κώστας Καϊάφας: «Η ζωή μου είναι μια φυλακή χωρίς το γήπεδο»

κώστας-καϊάφας-η-ζωή-μου-είναι-μια-φυλ-807819

Ο γηραιότερος ενεργός φίλαθλος της Νίκης Βόλου, Κώστας Καϊάφας, με οικογενειακές ρίζες από το Εγγλεζονήσι, έδινε βροντερό «παρών» τόσο στις εντός, όσο και στις εκτός έδρας αναμετρήσεις της κυανόλευκης ομάδας, την οποία όμως στερείται πλέον λόγω του αγωνιστικού lockdown στις χαμηλότερες ποδοσφαιρικά κατηγορίες.

Συνέντευξη στον ΗΛΙΑ ΣΧΟΡΤΣΑΝΙΤΗ

Ο μπάρμπα Κώστας, παρά τα 90 του χρόνια, ακολουθούσε μέχρι πρότινος την αγαπημένη του ομάδα παντού, περιμένοντας πλέον την επιστροφή στους αγωνιστικούς χώρους για να ξανανιώσει «ζωντανός» και «ελεύθερος», αφού όπως τονίζει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, η ζωή του μοιάζει με φυλακή. Το ταξίδι του 90χρονου σήμερα Κώστα Καϊάφα, ξεκινά το μακρινό 1922, όταν μια οικογένεια με 14 παιδιά και ένας πατέρας με καΐκι εμπορικό, καθώς εκτελούσε ταξίδια, έφθασε στον Άγιο Κωνσταντίνο. Ο κ. Κώστας Καϊάφας γεννήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στις 14/6/1930 σε έναν παλιό στρατώνα, στον οποίο ήταν συγκεντρωμένοι πολλοί πρόσφυγες. Είναι ο μοναδικός επιζών από την 14μελη οικογένεια, ενώ κατάφερε να επιζήσει στην Κατοχή του 40’ και διέμενε στη Νέα Ιωνία στα «Τούβλαινα» (Εθνικών Αγώνων με Θράκης) σε ένα δωμάτιο κάτω από δύσκολες συνθήκες διαβίωσης. Ο ίδιος βιοπαλαιστής της ζωής δεν παρέλειψε να μην αναφερθεί στη δύσκολη και πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει η χώρα μας λόγω της πανδημίας, αλλά πως είναι η καθημερινότητά του χωρίς το γήπεδο και την αγαπημένη του ομάδα, την Νίκη Βόλου, την οποία παρακολουθεί από την ηλικία των πέντε ετών, όταν και έδωσε τους πρώτους της αγώνες στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου τα προπολεμικά χρόνια.

Ο αειθαλής και περήφανος μπαρμπά Κώστας, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις νεότερες και μελλοντικές γενιές, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ:

  • Πώς είναι η καθημερινά η ζωή σας μακριά από το γήπεδο;

Η ζωή μου είναι μια φυλακή! Δυστυχώς είμαι κλεισμένος όλη μέρα μέσα στο σπίτι, όπως φυσικά όλος ο κόσμος. Λόγω της πανδημίας μάς έκοψαν και το γήπεδο που είναι το «οξυγόνο» για μένα. Η μοναδική μου συντροφιά είναι το ραδιόφωνο της Νίκης Βόλου, όπου μαθαίνω τα τελευταία νέα της αγαπημένης μου ομάδας.

  • Είστε αισιόδοξος για την επανέναρξη των πρωταθλημάτων τον Ιανουάριο του 2021;

Προσωπικά δεν το πιστεύω πως θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα των μικρότερων κατηγοριών μετά τις γιορτές. Ο λόγος είναι η αύξηση των θετικών κρουσμάτων και αν δεν υπάρξει μείωση, δεν νοιώθω αισιόδοξος για άμεση έναρξη των επίσημων αγώνων.

  • Είστε ικανοποιημένος από όσα έχετε δει μέχρι σήμερα στην ομάδα και από τη νέα της διοίκηση;

Στην ομάδα της Νίκης Βόλου επικρατούν οργάνωση και νοικοκυριό από τη διοίκηση σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει αξιόλογο ρόστερ που αποτελείται από πολύ καλούς ποδοσφαιριστές και έναν σοβαρό και σπουδαίο προπονητή, τον κ. Στάικο Βεργέτη, ο οποίος αποτελεί κόσμημα για την ομάδα μας. Επίσης, να επισημάνω πως οι διοικούντες της ομάδας έδωσαν μεγάλη μάχη μέσω της δικαστικής νόμιμης οδού, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς δέχθηκαν μεγάλο πόλεμο από εξωγενείς και τοπικούς παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

  • Ποιο ήταν το σημαντικότερο παιχνίδι που έχετε παρακολουθήσει;

Προσωπικά έχω χάσει μεροκάματα για τη Νικάρα. Ακολούθησα την αγαπημένη μου ομάδα σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Χαραγμένο στην μνήμη μου θα μείνει το παιχνίδι με την ΑΕΚ τη «χρυσή» εξαετία του ‘60, που το καμάρι της Προσφυγιάς μεσουρανούσε στην Α’ Εθνική. Βρισκόμασταν στον Φαρδύ σ.σ. (Λεωφόρος Ειρήνης) και αφού κατανάλωσα 10 25άρια τσίπουρο, κατευθύνομαι για το γήπεδο. Κατά την είσοδό μου πέφτω στην κόγχη της λαμαρίνας από την πόρτα και έρχομαι σε φραστική αντιπαράθεση με τον χωροφύλακα, ενώ με την ολοκλήρωση του αγώνα με οδηγούν στο αστυνομικό τμήμα και μετά από μία ημέρα ταλαιπωρίας στο κρατητήριο.

  • Τι λείπει από το ποδόσφαιρο σήμερα;

Στη σημερινή εποχή η μαφία κυβερνά τον χώρο. Δυστυχώς το σημερινό ελληνικό ποδόσφαιρο είναι άρρωστο. Όλα γίνονται για το χρήμα. Τέλειωσαν οι εποχές που οι ποδοσφαιριστές ήταν ρομαντικοί και έπαιζαν για τη φανέλα.

  • Το μήνυμά σας στον κόσμο;

Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία και ευτυχία. Κάνω έκκληση σε όλους να τηρούν τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για την πρόληψη κατά του κορονοιού και να επιστρέψουμε υγιείς στο γήπεδα. Επίσης, καλές γιορτές με υγεία πάνω απ’ όλα και στους φιλάθλους της Νίκης να κυριαρχεί αγάπη και ομόνοια, ώστε να καμαρώσουμε την αγαπημένη μας ομάδα σε μεγαλύτερες κατηγορίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου