ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Λουτσιάνο: «Ανατρίχιασα με τον κόσμο»

λουτσιάνο-ανατρίχιασα-με-τον-κόσμο-516117

Ο νέος προπονητής της Νίκης Βόλου Λουτσιάνο Νούνιες ντε Σόουζα, λίγες ημέρες μετά το ντεμπούτο του στον κυανόλευκο πάγκο και στο παιχνίδι με την Αναγέννηση Καρδίτσας, μιλάει για όλους και για όλα στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΥΣ:
Γιάννη Ζάττα ~ Κωνσταντίνο Ματή

Πασίγνωστος ως ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα, έχοντας πανηγυρίσει τίτλους και έχοντας απολαύσει μεγάλες διακρίσεις, φιλοδοξεί πλέον να γράψει το όνομα του με χρυσά γράμματα αυτή τη φορά ως προπονητής, έχοντας την ευκαιρία να οδηγήσει την ομάδα της Νίκης σε άνοδο στη Super League με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από την ίδρυση της.

Ο ίδιος μας φιλοξένησε στο γραφείο του στο Πανθεσσαλικό, λίγη ώρα μετά το τέλος της απογευματινής προπόνησης τη Δευτέρα, με τη μέρα του να ξεκινάει στα κυανόλευκα από τις 9 το πρωί. Γεμάτος όρεξη και πάθος για τη δουλειά του, θέλει μόνο να πετύχει με το μάτι του να γυαλίζει…κάτι που θέλει και από τους παίκτες του.

Πώς είδες τα πράγματα στη νέα σου ομάδα από την πρώτη μέρα που ανέλαβες;

«Πάρα πολύ θετικά. Μπορώ να πω ότι βρήκα τα πράγματα πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμενα σε όλους τους τομείς. Ξεκινώντας από τον πρόεδρο, που πραγματικά κατάλαβα ότι έχει όραμα, θέλει να ξαναφέρει τη Νίκη Βόλου στη μεγάλη κατηγορία. Αυτό είναι πάρα πολύ θετικό. Δίνει ελευθερία και πίστη για να φτάσουμε στο στόχο μας. Ενδιαφέρεται πάρα πολύ. Τρέχει για την ομάδα και το δεύτερο πιο σημαντικό, που δεν περίμενα, ενώ είμαι τόσα χρόνια στην Ελλάδα, είναι αυτό που έζησα στα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΠΑΕ. Να βλέπω την παρουσία τόσου κόσμου, τόσο φανατικού και ένθερμου με δίψα για να δει την ομάδα σε ένα επίπεδο παραπάνω. Αυτό μας ανοίγει την όρεξη να δουλέψουμε περισσότερο».

Τι είχες ακούσει για το Βόλο πριν έρθεις;

«Είχα ακούσει πως είναι μία πάρα πολύ ωραία πόλη, με πολύ φανατικό κόσμο αλλά δεν ήξερα πόσο ένθερμοι είναι οι φίλαθλοι της Νίκης Βόλου. Είχα παίξει και ένα παιχνίδι κόντρα στη Νίκη στο Πανθεσσαλικό όταν ήμουν στον ΠΑΣ Γιάνννενα και θυμάμαι ότι η Νίκη έχει φανατικό κοινό. Θέλω να βλέπω ομάδες με κόσμο. Πλέον δεν παίζω σαν ποδοσφαιριστής αλλά ακόμη και σαν προπονητής θέλω από τον κόσμο να είναι φανατικός και να υποστηρίζει τον ποδοσφαιριστή και να τον εμψυχώνει. Δεν γίνεται να είσαι πρώτα Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός και μετά Νίκη, όχι αγόρι μου. Είσαι Νίκη ή δεν είσαι. Αν είσαι πρώτα Νίκη και μετά όλα τα άλλα, εντάξει».

Πριν αναλάβεις και από όσα είχες δει, τι είχες παρατηρήσει;

«Είδα μια ομάδα που έχει την καλύτερη άμυνα και την καλύτερη επίθεση του ομίλου. Απλά σε κάποια παιχνίδια οι παίκτες δεν κρατούσαν πάρα πολύ τη θέση τους. Ηταν μία ομάδα άναρχη αγωνιστικά, που πολλές φορές ο ποδοσφαιριστής είχε την μπάλα αλλά δεν είχε τους χώρους για να φανεί περισσότερο η δουλειά της ομάδας. Επίσης κάτι που μου αρέσει πολύ και το ζητάω σε κάθε προπόνηση και θα το ζητάω μέχρι να φύγω από τη Νίκη, είναι το να παίζουν γρήγορα. Πιστεύω ότι το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει πλέον. Δεν μπορεί μία ομάδα να παίξει σε αργό ρυθμό. Το λάθος είναι μέσα στη δουλειά. Ό,τι και να κάνεις και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Δεν πρέπει να φοβούνται αν θα κάνουν το λάθος και να παίζουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Θέλω να δω την ομάδα μου να παίζει πολύ γρήγορο ποδόσφαιρο, χωρίς να υπάρχει φόβος ή οτιδήποτε άλλο στο μυαλό τους».

Το σοκ και η μουρμούρα

Ο Λουτσιάνο στη συνέχεια μίλησε για το σοκ που υπέστη, αλλά απαντάει και στην «μουρμούρα» σχετικά με την επιλογή του προπονητή: «Οταν κατεβήκαμε στο κέντρο για τα εγκαίνια των γραφείων, η αστυνομία μας είπε δεν μπορείτε να περάσετε και είχε κλείσει το δρόμο. Τότε αναρωτήθηκα τι γίνεται. Σε καμία περίπτωση δεν περίμενα πως ήταν ο κόσμος της Νίκης, που είχε κλείσει τον δρόμο. Όταν περπατήσαμε μέχρι τα γραφεία, έπαθα σοκ. Ξέρω ότι ο κόσμος λατρεύει την ομάδα, αλλά ο κόσμος πρέπει να καταλάβει το εξής. Όποιος και να είναι ο προπονητής της Νίκης Βόλου, αυτός πρέπει να είναι δίπλα στην ομάδα. Ο κόσμος έρχεται στο γήπεδο και θέλει αποτέλεσμα και καλά κάνει. Αυτό είναι το φυσιολογικό αλλά δεν μπορεί να γυρίσει ποτέ την πλάτη του.

Ο προπονητής μπορεί να είναι ο πιο άσχετος και κακός αλλά η Νίκη Βόλου είναι Νίκη Βόλου. Δεν μπορείς να σταματήσεις να αγαπάς την ομάδα επειδή για παράδειγμα ο Ανιέτε πέρασε τον τερματοφύλακα και σούταρε άουτ. Πρέπει να πιστεύει ως το τέλος πως κάτι θα γίνει. Αυτή είναι η πραγματική αγάπη. Αυτή που είδα εγώ στο δρόμο και ανατρίχιασα. Τόσο κόσμο και τόσο φανατισμό που άνοιξαν τα γραφεία, είναι πρωτόγνωρο».

Είδαμε το ντεμπούτο σου στο παιχνίδι με την Αναγέννηση Καρδίτσας, όπου η Νίκη δεν μπόρεσε να κερδίσει, αλλά είχε καλή εικόνα και ήταν άτυχη. Μπορεί να βελτιωθεί;

«Σίγουρα. Δεν κερδίσαμε αλλά έμεινα ικανοποιημένο. Με είχαν προειδοποιήσει ότι η Αναγέννηση είναι μία καλή ομάδα, αήττητη στην έδρα της. Εγώ όμως δεν φοβήθηκα γιατί πραγματικά στα παιχνίδια της Νίκης που παρακολούθησα είδα ότι είναι μία ομάδα που προσπαθεί να παίξει ποδόσφαιρο και έχει καλούς ποδοσφαιριστές. Γι’ αυτό δεν ασχολήθηκα καθόλου με την ομάδα της Καρδίτσας. Είδαμε παιχνίδια της αλλά δεν είχαμε χρόνο να το περάσουμε στους ποδοσφαιριστές μας και να το προετοιμάσουμε. Το μόνο που μας έλειπε ήταν το γκολ. Βέβαια, χρειάζεσαι και τύχη. Πίστεψα ότι θα κερδίζαμε το παιχνίδι, αξίζαμε να το κερδίσουμε, άλλα όταν η μπάλα δεν μπαίνει μέσα, δεν παίρνεις αυτό που αξίζεις. Ή καμία φορά μπαίνει, ή χάνεις για μία άτυχη στιγμή».

Τι σου άρεσε από την ομάδα και τι όχι στο πρώτο σου παιχνίδι;

«Είδα μία ομάδα που από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο έψαχνε το γκολ. Αυτό μου έμεινε, ενώ δεν μου άρεσε το ότι δεν καταφέραμε, παρά την προσπάθεια που έκαναν τα παιδιά, δηλαδή σε ένα παιχνίδι να παίζεις εκτός έδρας, να κάνεις 14 τελικές και ο αντίπαλος να μην έχει μία, αλλά τελικά να μην παίρνεις τη νίκη».

Στο φάουλ του Ανιέτε στην Καρδίτσα, τι του φώναξες από τον πάγκο:

«Οταν ήρθε η ώρα να εκτελεστεί το φάουλ και άλλαξε ο διαιτητής τόσες αποφάσεις με το πέναλτι, τα παιδιά είχαν τρελαθεί. Το φάουλ δεν είναι να πάρεις απλά την μπάλα να την εκτελέσεις και τέλος. Θέλει συγκέντρωση και να είσαι ήρεμος. Προσπάθησα να τον ηρεμήσω για να δει που κάθεται ο τερματοφύλακας και να εκτελέσει σωστά το φάουλ. Αν ο Ανιέτε ήταν ήρεμος και εκμεταλλευόταν σωστά τη φάση και την έκανε στη γωνία του τερματοφύλακα που είχε βγει, θα σκόραρε. Αυτό ήθελα να του περάσω αλλά με τη φασαρία δεν μπορούσα».

Η επιλογή του Αναστασόπουλου ως βασικού ήταν έκπληξη για τους περισσότερους, μιας και είχε λίγες παρουσίες, εσύ τι είδες και του έδωσες την ευκαιρία;

«Οταν έρχομαι εγώ στην προπόνηση και βλέπω ότι ένας ποδοσφαιριστής μου τραβάει την προσοχή θα τον βάλω. Εγώ δεν ήξερα ότι ο Αναστασόπουλος δεν έπαιζε. Εμένα με ενδιαφέρει τι μπορεί να μου προσφέρει ο παίκτης εκείνη τη στιγμή που εγώ είμαι προπονητής. Εγώ του δίνω την ευκαιρία. Επίσης, για εμένα σημαντικό είναι να είναι οι παίκτες παρόντες κάθε μέρα. Ξεκάθαρα. Εκτός κι αν υπάρχει ποδοσφαιριστής που κάνει τη διαφορά και θα τον περιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή».

Ακούσαμε όμως και παράπονα και για την αλλαγή του στο 93’. Τι έχεις να πεις;

«Το περιμέναμε με τους συνεργάτες μου πως θα σχολιαστεί. Το ξέραμε. Ο φίλαθλος όμως που είναι στην κερκίδα δεν ξέρει πως ο ποδοσφαιριστής μου είναι τραυματίας. Εγώ δεν μπορώ να διακινδυνέψω την υγεία του ποδοσφαιριστή και την ομάδα μου. Εκείνη τη στιγμή σκέφτηκα στο 93’ μόνο τον ποδοσφαιριστή. Ακουσα την επόμενη μέρα, πως “δεν περίμενα από τον Λουτσιάνο να κάνει αλλαγή”. Δυστυχώς σκεφτόμαστε μόνο το κακό. Εγώ δεν έβαλα τον Ακασού για να βάλει γκολ, αλλά μόνο επειδή ο Αναστασόπουλος ήταν τραυματίας. Μάλιστα το παιδί μας ζήτησε συγγνώμη γιατί δεν μπορούσε να συνεχίσει».

Θα περιμένουμε ακόμη περισσότερα στο παιχνίδι της Κυριακής με τη Δόξα Δράμας στο Πανθεσσαλικό;

«Θέλω να το βλέπω αυτό κάθε αγωνιστική. Ακόμα και στην προπόνηση. Είχαμε χρόνο να δουλέψουμε με τα παιδιά, τα οποία δίνουν κάθε μέρα, αυτή τη μία εβδομάδα που βρισκόμαστε εμείς εδώ, τον καλύτερο εαυτό τους. Αλλά όπως τους λέω, κάθε μέρα δίνουμε εξετάσεις και να είμαστε καλύτεροι στην προπόνηση και στα παιχνίδια. Αρχίζω και μαθαίνω τους ποδοσφαιριστές. Είναι διαφορετικό να τους βλέπεις στο DVD ή από την κερκίδα. Ψάχνουμε λύσεις. Ποδοσφαιριστές που μπορούν να παίξουν σε διαφορετικές θέσεις και θα ετοιμάσουμε το καλύτερο για το παιχνίδι της επόμενης αγωνιστικής. Εύχομαι να έχουμε όλους τους παίκτες στη διάθεσή μας προκειμένου να μπορέσουμε να μπουν στην ενδεκάδα και να προσφέρουν το καλύτερο. Θέλω το καλύτερο από αυτούς. Τους αφήνω ελεύθερους αλλά ό,τι κάνουμε μέσα στην προπόνηση θέλω να το βλέπω και στους αγώνες. Θέλω να γυαλίζει το μάτι τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου