ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Βεργέτης: «Η Νίκη υπέφερε…»

βεργέτης-η-νίκη-υπέφερε-87756

Δεν βλέπει την ώρα και τη στιγμή να επιστρέψει και πάλι στον Βόλο ο προπονητής της Νίκης Στάικος Βεργέτης, που τις ημέρες της καραντίνας παραμένει στην Τρίπολη, έχοντας ωστόσο πάντα το μυαλό του στην ομάδα.

Χθες, φιλοξενήθηκε ραδιοφωνικά στον Blue Heart Fm και μεταξύ άλλων μίλησε και για την εμπορική αξία της Νίκης, η οποία όπως τόνισε υπέφερε τα περασμένα χρόνια από παλαιότερες διοικήσεις, αλλά πλέον είναι ένας υγιής οργανισμός και πόλος έλξης για τον ποδοσφαιρικό κόσμο.

Αρχικά αναφέρθηκε στο κλίμα που επικρατεί στην ομάδα ακόμη και μετά από ήττες: «Η αλήθεια είναι ότι έχουμε κάνει ωραία παρέα και ωραίες συζητήσεις, και μετά από νίκες και μετά από ήττες. Έχω βιώσει και σε ομάδες μετά από κάποια περίοδο συνεχόμενων νικών να είμαστε όλοι καλά και με γέλια και χαρά, και μετά από μία εβδομάδα που ακολουθεί της ήττας, να εξαφανίζονται όλοι. Στον Βόλο δεν το έχω βιώσει αυτό ποτέ. Είμαστε πάντα μαζί, με την νίκη, την χαρά, την ήττα. Θα κουβεντιάσουμε, θα συζητήσουμε, θα καλαμπουρίσουμε. Όλα».

Για το αν χαμογελά, μια και ο κόσμος τον βλέπει πάντα σοβαρό και σφιγμένο: «Πάρα πολύ. Απλά με βλέπετε στη συνέντευξη Τύπου έτσι, η οποία ακολουθεί μόλις λίγα λεπτά μετά τη λήξη ενός αγώνα, όπου υπάρχει υπερένταση και η τάση της αυτοκριτικής. Τι έκανα σωστά και τι δεν έκανα; Τι καλύτερο θα μπορούσα να κάνω στο ματς που μόλις έληξε; Είναι μία φάση προβληματισμού, αυτοκριτικής, υπερέντασης. Υπάρχει το άγχος του αγώνα που ακόμη δεν έχει φύγει από μέσα σου. Είναι μία κατάσταση στη συνέντευξη Τύπου, όχι ιδανική για να αρχίζεις να γελάς και τέτοια. Ίσως γι’ αυτό. Σε πιο χαλαρές φάσεις μέσα στην εβδομάδα φυσικά και είμαι άνθρωπος της παρέας. Θα πω και το καλαμπούρι μου, θα δεχτώ και το αστείο του άλλου».

Για το αν η στιγμή που κάθεται στον πάγκο μετά το τέλος ενός αγώνα είναι η στιγμή της αυτοκριτικής: «Ναι, ακριβώς. Αυτό μου το έχουν ρωτήσει πάρα πολλές φορές και σε πολλές συνεντεύξεις. Νομίζω πως εκείνη τη στιγμή είναι πολύ ζεστό το ματς μέσα στη μνήμη σου εκείνη τη στιγμή ξεκινάς και ξεδιπλώνεις, τι έκανες, τι καλύτερο θα μπορούσες να κάνεις. Ας πούμε έκανα αυτή την αλλαγή, έκανα την άλλη, βοήθησε ή δεν βοήθησε την ομάδα; Τι θα μπορούσα να κάνω καλύτερο. Όλα αυτά είναι για βελτίωση σε μια ενδεχόμενη νέα κατάσταση».

Για το αν έχει πάρει κάποια απόφαση εν θερμώ τις στιγμές της αυτοκριτικής: «Εκείνη τη στιγμή δεν μπορώ να πάρω απόφαση για κάτι, γιατί έχει τελειώσει το παιχνίδι. Εκείνη τη στιγμή φέρνω πίσω τις αποφάσεις που πήρα. Έχει συμβεί να πω ότι έπραξα αυτό, ενώ θα μπορούσα να πράξω εκείνο καλύτερα. Και σε έναν άλλον αγώνα που έγινε μια ανάλογη κατάσταση το είχα έτοιμο σαν σενάριο».

Για τους παράγοντες που κρίνουν μια αλλαγή επιτυχημένη: «Εγώ μπορεί να έβαλα έναν παίκτη από τον πάγκο, αυτός να σουτάρει και η μπάλα να πάει δοκάρι και άουτ και να λένε όλοι «δεν του βγήκε η αλλαγή του Βεργέτη» ή να σουτάρει και να πάει δοκάρι και μέσα και να λένε «τι έμπνευση είχε ο Βεργέτης». Εμείς επεμβαίνουμε στην κατάσταση του αγώνα, όχι τόσο όσο ένας προπονητής του μπάσκετ, αλλά σε ένα βαθμό. Η παρέμβαση που έκανα στο ματς είχε θετικό ή αρνητικό πρόσημο γενικότερα και μετά ειδικά και συγκεκριμένα. Ή μια εσωτερική αλλαγή σχηματισμού. Βοήθησε ή δεν βοήθησε την ομάδα; Σε ένα παιχνίδι φέτος άλλαξα τον σχηματισμό και για δέκα λεπτά η ομάδα «εξαφανίστηκε» από το γήπεδο. Δεν έπραξα σωστά και εκ των υστέρων που το σκέφτηκα είχα την… φώτιση, την έμπνευση, να ξαναγυρίσω τον σχηματισμό. Δόξα τω θεώ έχω παίκτες, που γυρνούν σε κοιτούν και υπακούν και εκτελούν στο 100% και ξαναβγήκε η ομάδα στο γήπεδο».

Για τους παίκτες – εργαλεία: «Η πρώτη μέριμνα που έχεις είναι τα «εργαλεία» που έχεις, να τα βελτιώσεις και να τα εξελίξεις σαν παίκτες. Το δεύτερο είναι αφού τους εξελίξεις να τους χρησιμοποιείς στις καταστάσεις του αγώνα, ώστε να προσφέρουν τα μέγιστα. Εγώ ας πούμε έχω την τύχη να έχω αξιόλογα παιδιά όσον αφορά τον χαρακτήρα, αλλά και καλούς παίκτες οι οποίοι μπορούν να παίξουν και σε διαφορετικούς σχεδιασμούς, αλλά και σε παραπάνω από μία θέση. Για παράδειγμα ο Τσιμπούκας είναι στόπερ, ως βασική θέση, αλλά σε ένα ματς που τον χρειαστήκαμε με τον Διαγόρα ως αμυντικό χαφ τα πήγε περίφημα. Στον Ιωνικό έπαιξε ως δεξί μπακ και επίσης τα πήγε περίφημα, μέχρι την ώρα που αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού. Είναι ένα εργαλείο που αφενός κοιτάς να τον εξελίξεις και να τον βελτιώσεις και αφετέρου να πάρεις από αυτόν ότι καλύτερο μπορείς σε πάνω από μία θέση».

Για το αν έχει υποπέσει στην αντίληψή του πως η Νίκη αποτελεί πόλο έλξης για ποδοσφαιριστές: «Όχι μόνο έχει υποπέσει στην αντίληψή μου, αλλά αυτός ήταν κι ένας στόχος που είχαμε βάλει με την διοίκηση όταν είχα έρθει στην ομάδα, πως πρέπει να ανεβάσουμε το brand name (σ.σ. εμπορικό σήμα) της ομάδας. Πιο συγκεκριμένα η Νίκη υπέφερε από προηγούμενες διοικήσεις και έπρεπε να έχει πάνω από όλα υγεία. Έπρεπε να γίνει πάλι ένας υγιής οργανισμός για να αποτελέσει πόλο έλξης. Δόξα τω θεώ οι διοικούντες που συνάντησα συντελούν πάρα πολύ στο να είναι η Νίκη ζωντανός οργανισμός και σιγά – σιγά έχουμε ανεβάσει στα μάτια του ποδοσφαιρικού κόσμου την αξιοπρέπεια αυτής της ομάδας. Χαρακτηριστικό είναι πως μιλάω με κόσμο και από την Αθήνα και με ρωτούν πάρα πολλά πράγματα για την Νίκη και ευτυχώς είχαμε κάποια τηλεοπτικά παιχνίδια που ήταν και νικηφόρα για εμάς, όπως με τον Ολυμπιακό Βόλου, με τα Τρίκαλα και με την Καβάλα, όπου έτυχε στα δύο από αυτά να μην υπάρχει δράση στις παραπάνω κατηγορίες και είδε αρκετός κόσμος την ομάδα μας. Και είδε μια ομάδα που πάλευε, είχε ένα πλάνο, και οι παίκτες έπαιζαν με πολύ πάθος σε αυτά τα παιχνίδια και πραγματικά έχει αυξηθεί η εκτίμηση του ποδοσφαιρικού κόσμου στην ομάδα μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου