Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΥ

«Ηθελε κότσια να με κάνει ο Αχιλλέας Μπέος πρώτο προπονητή»  

ηθελε-κότσια-να-με-κάνει-ο-αχιλλέας-μπ-880307

Η εξαιρετική πορεία του Βόλου στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ 1 έχει προκαλέσει πανελλήνιο ενδιαφέρον, με τον προπονητή της ομάδας, Κώστα Μπράτσο, να είναι … περιζήτητος τον τελευταίο καιρό για μία συνέντευξη.

Η τελευταία που έδωσε ο 45χρονος Βολιώτης τεχνικός ήταν στην αθλητική εφημερίδα ΦΩΣ και στον δημοσιογράφο Θέμη Σινάνογλου. Σ’ αυτήν ο κ. Μπράτσος κάνει μία μικρή αναδρομή στην καριέρα του και χαρακτηρίζει μέντορά του τον Σάκη Τσιώλη και τον Αχιλλέα Μπέο, για τον οποίον δήλωσε χαρακτηριστικά «πως ήθελε κότσια να κάνει έναν άνθρωπο από το πουθενά (σ.σ. αναφερόμενος στον εαυτό του) πρώτο προπονητή».

Τα κυριότερα κομμάτια της συνέντευξης (η αναπαραγωγή έγινε από το taxydromos.gr):

Αν σου έλεγαν ότι με σένα προπονητή ο Βόλος θα κέρδιζε την ΑΕΚ στην Αθήνα, δεν θα έχανε από τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης», θα νικούσε τον Άρη και θα ήσασταν τρίτοι θα το πίστευες;

«Είναι δύσκολο να το πιστέψεις. Με αντιπάλους που δεν το περιμέναμε κερδίσαμε βαθμούς, αλλά χάσαμε βαθμούς από άλλους που δεν το περιμέναμε».

Πώς το εξηγείς αυτό;

«Γι’ αυτό είναι όμορφο το ποδόσφαιρο. Σε κρατά σε εγρήγορση πάντα, ποτέ δεν νιώθεις ότι είσαι ξοφλημένος πριν το ματς».

Σε πόσα ματς ήσουν πρώτος προπονητής την προηγούμενη σεζόν;

«Από τις 6 Δεκέμβρη μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος. Φέτος ανέλαβα μετά την πρώτη αγωνιστική».

Τι δίπλωμα έχεις;

«Εχω UEFA A. Έχω κάνει την αίτηση για UEFA Pro».

Σταθμός στην ποδοσφαιρική σου πορεία ποιος ήταν;

«Ξεκίνησα από το μηδέν. Παίζοντας ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο, σταμάτησα στα 29 μου και άρχισα τις σχολές προπονητών, χωρίς να έχω προπονήσει ομάδα. Εντυπωσιάστηκα πολύ απ’ αυτά που πήρα στη σχολή προπονητών και άρχισα να ψάχνομαι, να πηγαίνω σε σεμινάρια στο εξωτερικό, να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου. Στη δουλειά πάλι ξεκίνησα από το μηδέν μετά. Από ακαδημίες παιδιών, από ερασιτεχνικές ομάδες. Στα σεμινάρια που πήγαινα γνωρίστηκα με τον κ. Τσιώλη. Αυτός με πήρε βοηθό προπονητή στον Βόλο».

Από πού είσαι;

«Είμαι Βολιώτης. Όταν έφυγε ο κ. Τσιώλης από την ομάδα, ο κ. Μπέος, ο οποίος όλοι αναγνωρίζουν ότι έχει ποδοσφαιρική γνώση, με κράτησε. Μου έγινε πρόταση να παραμείνω. Όμως επειδή με είχε φέρει στην ομάδα ο κ. Τσιώλης, έπρεπε να συζητήσω μαζί του. Μου έδωσε το OΚ ο μέντοράς μου, που είναι ένας εκπληκτικός άνθρωπος λέγοντάς μου: «Κώστα, πρέπει να μείνεις στην ομάδα, παρ’ ότι φεύγω εγώ. Εδώ είναι η πόλη σου, εδώ είναι το μέλλον σου».

Το ίδιο νιώθω και για τον κ. Μπέο. Δεν είναι μικρό πράγμα έναν άνθρωπο από το πουθενά να τον κάνει πρώτο προπονητή. Θέλει κότσια. Μετά από εννιά σερί ήττες πέρσι, ενώ έχει ξεκινήσει πολύ καλά η ομάδα, έφυγε ο πρώτος προπονητής, ο κ. Αμπασκάλ, και έδωσε σε μένα τα «κλειδιά» της ομάδας, που ήμουν βοηθός του. Όπως ήμουν βοηθός του κ. Τσιώλη, όπως ήμουν βοηθός του Ανχελ Λόπεθ, όπως ήμουν βοηθός του Οσβάλντ Τανσό».

Πώς φέρνετε καλούς παίκτες; Βλέπει ο ίδιος ο Μπέος αγώνες και στοιχεία υποψηφίων μεταγραφών;

«Ο Βόλος είναι μία ομάδα χτισμένη από έναν άνθρωπο, τον κ. Μπέο. Έχει ποδοσφαιρική πείρα και γνώση, έχει πετύχει πολλά με τον Πανιώνιο και με τον Ολυμπιακό Βόλου. Όλα περνάνε από εκείνον. Εμείς ως τεχνικό επιτελείο δίνουμε τα χαρακτηριστικά των παικτών που χρειαζόμαστε. Ο κ. Μπέος πλαισιώνεται από καλούς συνεργάτες στο σκάουτινγκ, αλλά η τελική απόφαση για το ποιος θα έρθει και το ποιος θα φύγει είναι δική του. Έχει πράγματι ευστοχία στις μεταγραφές».

Πες μου για τον Φαν Βέερτ και τον Οζέγκοβιτς. Αλλο στιλ αυτοί οι δύο.

«Πραγματικά άλλο στιλ. Διαφορετικά χαρακτηριστικά -και σωματικά- μέσα στο παιχνίδι. Ο Φαν Βέερτ είναι ευφυής με κίνηση αντιληπτική μέσα στην περιοχή, προηγούνταν μιας φάσης και ανά πάσα στιγμή μπορούσε να σκοράρει. Ο Οζέγκοβιτς έχει μεγαλύτερη ταχυδύναμη, παίζει πιο πολύ στον χώρο, αλλά έχει ένα κοινό με τον Φαν Βέερτ: το ένστικτό του γκολ. Για εμένα ο Οζέγκοβιτς ταιριάζει πιο πολύ στα χαρακτηριστικά που είχε ο Δουβίκας».

Τώρα πήρατε τον Κούτσια από τον ΠΑΟΚ δανεικό. Θα βγει κι αυτός σαν τον Δουβίκα;

«Το πιστεύω. Έχει τα στοιχεία του Δουβίκα. Μου θυμίζει το πώς ήταν ο Δουβίκας στις αρχές».

Πώς γίνεται ο ΠΑΟΚ να έχει τον Ολιβέιρα, ο οποίος είναι πολύ επιρρεπής στους τραυματισμούς, να πάσχει στη θέση του φορ και να δίνει σ’ εσάς δανεικό τον Κουτσιά;

«Εχουμε μία προτίμηση στους νέους Έλληνες. Είναι και ο Μεταξάς, ένα παιδί που εντοπίσαμε σε ένα καμπ και έπαιζε σε ερασιτεχνικό σωματείο στην Εύβοια. Κλήθηκε τώρα στην Εθνική Ελπίδων. Του δώσαμε πέρσι οκτώ συμμετοχές στη Superleague ως βασικό. Είναι η λογική του προέδρου να δίνει χώρο στους νέους. Υπάρχουν και ο Ασλανίδης και ο Τριανταφύλλου και ο Τσελεμπάκης, ο οποίος είναι 16 χρόνων και θα έχει μεγάλη πορεία».

Παίζει ρόλο, για να βγει μία μεταγραφή, να τον εντάξει σωστά μία ομάδα; Να ξέρει τι παίκτης ταιριάζει, να τον αξιοποιήσει και να τον αναδείξει; Για παράδειγμα ο Αϊτόρ. Πριν από τον Γιοβάνοβιτς δεν έκανε τίποτα στον Παναθηναϊκό. Με τον Γιοβάνοβιτς έγινε ο πιο βελτιωμένος παίκτης στο πρωτάθλημα.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε. Θυμάμαι τον Αϊτόρ πριν από τον κ. Γιοβάνοβιτς, που τον είχαμε αντιμετωπίσει. Δεν είχε καμία σχέση με τον Αϊτόρ επί Γιοβάνοβιτς. Στη δική μας ομάδα ο παίκτης που θα έρθει πρέπει να προσαρμοστεί στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας. Εμείς του δίνουμε όλα τα εφόδια, για να πετύχει. Και του δίνουμε τα εφόδια όχι μόνο εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και εκτός. Το 80% της δουλειάς που κάνουμε στον Βόλο είναι εκτός αγωνιστικού χώρου!».

Δηλαδή;

«Ο παίκτης πρώτα απ’ όλα πρέπει να ταιριάζει στη χημεία της ομάδας και να παίζει. Αν δεν παίζει και δεν βοηθάει, πρέπει εμείς να τον βοηθάμε. Στα τρία χρόνια που είμαι στον Βόλο το 80% της δουλειάς γίνεται εκτός γηπέδου. Με ειδικές προπονήσεις, με βιντεοαναλύσεις, με πολύ προσωπική δουλειά με τους παίκτες, που είναι έξτρα δουλειά. Αυτό έχει να κάνει πάρα πολύ και με το πόσο έχει τη διάθεση ο ποδοσφαιριστής να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Αν έχει όνειρα και φιλοδοξίες. Βλέπουμε τα στοιχεία κάθε ποδοσφαιριστή, βιντεοσκοπούνται μέχρι και οι προπονήσεις, κάνουμε ειδική ανάλυση και δουλεύουμε στις αδυναμίες του».

Δώσε μου ένα παράδειγμα.

«Μπορεί ένας επιθετικός να τα κάνει όλα σωστά, αλλά στην τελική ενέργεια να μην σκοράρει όσο πρέπει. Παρατηρούμε μέσα από ειδική ανάλυση ότι μπορεί να πλησιάζει πιο πολύ από όσο θα έπρεπε τον τερματοφύλακα στο τετ-α-τετ. Αυτό το αναλύουμε στο βίντεο και μετά ακολουθούμε ειδικό ασκησιολόγιο».

Ποια είναι η καλύτερη θέση του Φερνάντες;

«Ο Πάολο μπορεί να παίξει το ίδιο καλά σε όλες τις θέσεις πίσω από τον στράικερ. Δεξιά αριστερά και δεκάρι».

Ο Ντέλετιτς;

«Καταρχάς είναι ευφυέστατος. Όταν ήρθε στην ομάδα, νιώθαμε από τις πρώτες προπονήσεις στην προετοιμασία λες και ήταν μαζί μας χρόνια! Εφτιαξε τη χημεία του με τους άλλους παίκτες αμέσως.

Εχει εξαιρετική τεχνική και άλλα χαρακτηριστικά που μας αρέσουν, όπως το ότι έρχεται πρώτος στην προπόνηση και φεύγει τελευταίος! Αν δείτε τον τελευταίο μας αγώνα με τον Άρη, κάνει στην αρχή του ματς τάκλιν και αποκρούει μέσα στην περιοχή. Αυτό δείχνει τη δουλειά του και τον χαρακτήρα του».

Η καλύτερη του θέση;

«Τα ίδια με τον Πάολο. Δυνατό τους σημείο να έρχονται από έξω προς τα μέσα με το ανάποδο πόδι. Σε μας έως τώρα ο Ντέλετιτς έχει παίξει το ίδιο καλά και στις τρεις θέσεις και στα φιλικά ματς και στα επίσημα».

Στόχος είναι η εξάδα για τον Βόλο ή όχι; Ή δεν το λέτε;

«Αν το πάρουμε θεωρητικά και έχοντας ως αρχή ότι στο ποδόσφαιρο και στη ζωή πρέπει να προοδεύεις και να μη μένεις στάσιμος, ναι, είναι.

Τις δύο προηγούμενες χρονιές που ήμουν στην ομάδα ως βοηθός προπονητή ή ως πρώτος προπονητής ο Βόλος ήταν κοντά στην εξάδα. Πρέπει να κοιτάς να κάνεις το επόμενο βήμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πάντα είναι εφικτό. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες. Το ελληνικό πρωτάθλημα σε αντίθεση με το τι νομίζουν πολλοί είναι πολύ ανταγωνιστικό, έχει και ποιότητα. Πρέπει όμως να πιστεύεις στη δουλειά σου».

Τι σχηματισμό παίζεις;

«Η δική μου φιλοσοφία σε ό,τι αφορά στον σχηματισμό είναι διαφορετική. Θεωρώ τη λέξη «σχηματισμός» δημοσιογραφική κουβέντα. Για εμένα σχηματισμός είναι μόνο, όταν η μπάλα δεν κυλάει στο χορτάρι. Ο τηλεοπτικός φακός όμως εστιάζει στην μπάλα και είναι δύσκολο να το δείτε.

Εμείς σε κάθε ένα τρίτο του γηπέδου κάνουμε άμυνα και επίθεση με διαφορετικούς σχηματισμούς. Αν θέλετε μία βάση να σας πω γενική, είναι 4-2-3-1 ή 4-1-1-1 αναλόγως τον αντίπαλο και αναλόγως τη στρατηγική».

Θα μου πεις κανένα μυστικό για το ματς με τον Άρη; Σε βοήθησε η επιλογή του αντιπάλου να βάλει τον αριστερό μπακ ως στόπερ; Σε βοήθησε που δεν έπαιξε βασικός ο Γκρέι;

«Εμείς ξέραμε ότι δεν θα έχει χημεία στους κεντρικούς αμυντικούς ο Άρης. Γνωρίζαμε ότι θα παίξει ο Φαμπιάνο με κάποιον άλλον δίπλα του, αλλά δεν γνωρίζαμε ποιος θα είναι αυτός. Όποιος και να ήταν δεν θα είχε χημεία ο Άρης στους κεντρικούς αμυντικούς και επενδύσαμε σ’ αυτό με ρίσκο.

Επιλέξαμε να χαλάσουμε το παιχνίδι του Άρη στα μετόπισθεν, να πιέσουμε ψηλά, να τους αποκόψουμε από τη γένεση του παιχνιδιού τους. Και μας βγήκε, γιατί το πίστεψαν οι ποδοσφαιριστές και το υποστήριξαν.

Σε ό,τι αφορά στον Γκρέι, εμείς περιμέναμε να παίξει».

Ξεκινά νωρίς τον μεταγραφικό σχεδιασμό

Από πολύ νωρίς φαίνεται πως ξεκινάει ο σχεδιασμός για την επόμενη μεταγραφή περίοδο στον Βόλο. Όπως έγραψε η Live Sport, στελέχη της ΠΑΕ θα αναχωρήσουν τις επόμενες μέρες για την Ισπανία και την Αργεντινή, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά υποψήφιους στόχους ενόψει του Ιανουαρίου.

Πρόκειται για μία κίνηση που φανερώνει πως οι άνθρωποι της ΠΑΕ θέλουν να είναι έτοιμοι για παν ενδεχόμενο, αφού στις αρχές του νέου έτους ο Πάολο Φερνάντες θα «κατηφορίσει» για την Αθήνα και θα ενσωματωθεί στην ΑΕΚ.

Εν τω μεταξύ στο κυανέρυθρο στρατόπεδο κοιτάνε το ματς με τον Παναιτωλικό στο Αγρίνιο, από το οποίο θα λείψει ο τιμωρημένος Άλχο, που αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη και τη θέση του αναμένεται να πάρει ο Λούνα, που ήταν απών την περασμένη Κυριακή στο Πανθεσσαλικό.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου