Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΥ

Καλογήρου: «Να βγάλουμε παίκτες και να τους κρατήσουμε στον Βόλο»

καλογήρου-να-βγάλουμε-παίκτες-και-να-214307

Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021 η ΠΑΕ Βόλος ανακοίνωνε τη λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή της Κ19 Στέφανο Ξηροφώτο και την ίδια μέρα μέρα ο αντικαταστάτης του Λευτέρης Καλογήρου έκανε την πρώτη του προπόνηση, έχοντας πει το «ναι» στη διοίκηση.

Ρεπορτάζ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗΣ

Ο έμπειρος προπονητής με θητεία σε πολλές τοπικές ομάδες (Δήμητρα, Πύρασος, ΓΣ Αλμυρού, Θησέας, Διαγόρας, Ένωση Λεχωνίων Νηλέας, Δήμητρα, Αγία Παρασκευή), είχε σκοπό αρχικά να επιστρέψει στην Κίνα, όπου βρέθηκε για δέκα μήνες από το τέλος του 2018 και για ένα μεγάλο διάστημα το 2019 για λογαριασμό της Hunan Hangsheng FC, αλλά είδε τα σχέδιά του να ακυρώνονται λόγω της πανδημίας και αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα του στα πάτρια, αποδεχόμενος την πρόταση της ΠΑΕ Βόλος.

Ο 53χρονος τεχνικός (γεννημένος στις 11/6/68) μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της Δευτέρας για τη νέα του ομάδα, τονίζοντας πόσο πολύ μεγάλη βάση δίνει ο Βόλος στο αναπτυξιακό κομμάτι, με τα τμήματα υποδομής να έχουν μετακινηθεί το τελευταίο διάστημα στο Βασδέκειο, που είναι πλέον η μόνιμη βάση της ομάδας τόσο για τους επίσημους αγώνες όσο και για τις προπονήσεις.

Μάλιστα, τονίζει ότι ο στόχος είναι μέσα από τη δουλειά σε ένα βάθος χρόνου να γίνει παραγωγή παικτών και κάποιοι απ’ αυτούς να επανδρώσουν και την πρώτη ομάδα, ενώ τονίζει ότι πρέπει να μην υπάρχει διαρροή ταλαντούχων ποδοσφαιριστών σε μεγάλες ΠΑΕ της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά αυτοί να μένουν στον Βόλο, εφόσον υπάρχει εδώ μία ομάδα στη Σούπερ Λιγκ, όπως επισημαίνει.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Λευτέρης Καλογήρου:

Για τους λόγους της απόφασης του να αναλάβει την Κ19 του Βόλου: «Είναι αλήθεια ότι μου αρέσει να δουλεύω με μικρά παιδιά. Προτεραιότητά μου αρχικά ήταν να φύγω και πάλι στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κίνα, αλλά τα ταξίδια λόγω της πανδημίας δυσκόλεψαν πάρα πολύ. Μετά σκέφτηκα ότι θα πρέπει να μείνω και να δουλέψω εδώ. Η πρόταση από την ΠΑΕ Βόλος προέκυψε στα τέλη Νοέμβρη και αφού έφυγε ο Στέφανος Ξηροφώτος.

Αυτό που με δελέασε ήταν ότι υπάρχει μία στρατηγική επιλογή της ΠΑΕ αυτή τη στιγμή να επενδύσει στα αναπτυξιακά τμήματα. Ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο φαίνεται ότι η ΠΑΕ Βόλος δίνει μεγαλύτερη βάση σ’ αυτό το κομμάτι. Μην ξεχνάμε ότι είναι μία νέα ΠΑΕ στη Σούπερ Λίγκα και οργανώνεται όλο και περισσότερο. Τα τμήματα υποδομής και η ακαδημία ξεκίνησαν από το μηδέν.

Είναι ένα πολύ ικανοποιητικό πρότζεκτ και με ενδιαφέρει προσωπικά πολύ το κομμάτι της ανάπτυξης, γιατί προς τα εκεί πηγαίνει και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ακόμη και κορυφαίοι ευρωπαϊκοί σύλλογοι δίνουν πολύ μεγάλη βάση στο να δημιουργήσουν παίκτες από τη βάση τους, ακόμη και πολύ πλούσιες ομάδες. Και ο Βόλος είναι αυτής της λογικής, θέλει να παραγάγει παίκτες και να εκμεταλλευτεί το ταλέντο που υπάρχει στη Μαγνησία, αλλά κοιτώντας και στην υπόλοιπη Ελλάδα, γιατί έχουμε και παιδιά εκτός Μαγνησίας στην ομάδα.

Πάνω σ’ αυτό προσανατολιζόμαστε και στο μέλλον, ενώ υπάρχει οργάνωση και στο θέμα των εγκαταστάσεων, γιατί η ομάδα μετακόμισε στο Βασδέκειο και ουσιαστικά εκεί θα είναι η βάση μας. Εχουμε ένα αθλητικό κέντρο και μπορούμε να εργαστούμε.

Το σημαντικό είναι αυτό που κάνουμε κάποια στιγμή να συνδεθεί με την πρώτη ομάδα και ως αγωνιστικό στυλ και φιλοσοφία, αλλά και στον τρόπο οργάνωσης.

Τώρα με τον Κώστα Μπράτσο είναι ακόμη περισσότερο προσβάσιμη η πρώτη ομάδα για παιδιά δικά μας που πηγαίνουν για προπόνηση με τους μεγάλους, όχι ότι αυτό δεν συνέβαινε και προηγουμένως. Πολλά παιδιά δικά μας προπονούνται με την πρώτη ομάδα και όχι οι ίδιοι και έτσι γαλουχούνται με αυτήν την ιδέα παιχνιδιού».

Για τη φιλοσοφία της διοίκησης να μην ενδιαφέρεται πρώτα για το αποτέλεσμα, αλλά να μαθαίνουν πρώτα τα παιδιά σωστό ποδόσφαιρο και να έχουν μία καλή εικόνα στο γήπεδο: «Αυτή είναι η αλήθεια κι αυτό είναι που ενθουσιάζει και εμένα, ότι δηλαδή η διοίκηση δεν δίνει τόσο πολλή σημασία στο αποτέλεσμα όσο στην εκπαίδευση του παίκτη. Θέλουμε να παίξουμε επιθετικό ποδόσφαιρο και να έχουμε τη φιλοσοφία της πρώτης ομάδας, που θέλει να κυριαρχήσει και να έχει ενεργό ρόλο στο παιχνίδι. Αυτό προσπαθούμε να περάσουμε και στα μικρότερα τμήματα.

Βέβαια πάντα χρειάζεσαι το αποτέλεσμα, αλλά δεν είναι για μας πρωταρχικός σκοπός. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία γενιά παικτών που θα παίζει επιθετικό και σύγχρονο ποδόσφαιρο».

Για τις εντυπώσεις που έχει αποκομίσει στα πέντε ματς που έχει καθίσει στον πάγκο της Κ19: «Το επίπεδο είναι αρκετά υψηλό. Μιλάμε για την ελίτ κατηγορία νέων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Συμμετέχουν παραδοσιακές δυνάμεις, όπως είναι ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ, ο Αρης, η ΑΕΚ, ομάδες που έχουν πολλά χρόνια οργανώσει το αναπτυξιακό κομμάτι. Και οι υπόλοιπες ομάδες της Superleague έχουν μία μακρά παράδοση στα τμήματα υποδομής.

Πολλές ομάδες μάλιστα στην Κ19 έχουν οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Σε μας από τη μεγάλη ομάδα έρχονται περιστασιακά ο Λογαράς και ο Μεταξάς και παίρνουν κάποιες συμμετοχές. Ουσιαστικά αυτό που θέλουμε, είναι να συνδέσουμε την πρώτη μας ομάδα με το αναπτυξιακό κομμάτι, όπως είπα, και όλο αυτό να το εξελίξουμε, ανεβάζοντας το επίπεδο, ώστε κάποια απ’ αυτά τα παιδιά να φτάσουν στον προθάλαμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή θέλουμε να βγάλουμε ποδοσφαιριστές. Αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε, είναι μία μακροχρόνια διαδικασία. Θέλουμε κάποια στιγμή να βγάλουμε όσα περισσότερα παιδιά μπορούμε, ώστε να επανδρώσουν την πρώτη ομάδα. Εκεί εξάλλου πηγαίνει το σύγχρονο ποδόσφαιρο. Αυτό προϋποθέτει χρόνο, οργάνωση, υπομονή και στοχοπροσήλωση».

Για το αν αυτή η διαδικασία απαιτεί και τη διατήρηση των ίδιων προσώπων στο προπονητικό τιμ και τη βελτίωσή του, αν χρειάζεται: «Η στελέχωση σίγουρα παίζει σημαντικό ρόλο. Προσπαθούμε να έχουμε άτομα που να είναι επιστήμονες στο αντικείμενό τους, να έχουν δηλαδή μία επιστημονική σχέση με το ποδόσφαιρο ειδικότερα και με τον αθλητισμό γενικότερα. Αυτό προσπαθούμε συνεχώς να το βελτιώνουμε με επαγγελματίες του χώρου και με επιστημονικό προσωπικό.

Υπάρχει από την πλευρά της ΠΑΕ μία μεγάλη επιθυμία να δώσει βάση στο κομμάτι της ανάπτυξης και φαίνεται αυτό φέτος ακόμη περισσότερο. Και ο δήμαρχος το θέλει πάρα πολύ. Είναι κάτι που έχω διαπιστώσει σε συζητήσεις που έχουμε κάνει».

Για το αν είναι ικανοποιημένος από την εικόνα της ομάδας του: «Εμείς είμαστε σε μία περίοδο μετάβασης σ’ ένα νέο μοντέλο παιχνιδιού, θα μπορούσα να πω. Θέλουμε να παίξουμε ένα παιχνίδι κυριαρχίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει εύκολα αμέσως, αλλά θα το «χτίσουμε» με τον χρόνο.

Με τα αποτελέσματα δεν είμαστε ευχαριστημένοι, όμως με βάση την απόδοσή μας και μ’

αυτό που θέλουμε να δείξουμε υπάρχει σιγά-σιγά μία προσαρμογή στον νέο τρόπο παιχνιδιού. Φαίνεται μία διαφορετική νοοτροπία στην προπόνηση και στον τρόπο λειτουργίας της ομάδας.

Το κλίμα επίσης είναι πολύ οικογενειακό. Εχουμε παιδιά με καλούς χαρακτήρες. Η ομάδα έχει στελεχωθεί από πέρσι πολύ καλά και βρήκα μία πολύ δουλεμένη ομάδα. Αυτό που παρέλαβα από τον Στέφανο Ξηροφώτο ήταν μία ομάδα καλά γυμνασμένη, με πειθαρχία, οργάνωση και με αρχές στο παιχνίδι της».

Για το αν είναι ένας από τους επόμενους στόχους τα καλύτερα αποτελέσματα, με δεδομένο ότι η Κ19 του Βόλου είναι στην προτελευταία θέση σε σύνολο 13 ομάδων στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Super League 1 με 10 πόντους σε 14 αναμετρήσεις: «Το αποτέλεσμα λέμε ότι δεν μας αφορά τόσο, ότι δεν είναι προτεραιότητά μας και ότι δεν τρελαινόμαστε γι’ αυτό, αλλά σίγουρα μας ενδιαφέρει, γιατί σου δίνει την ώθηση να συνεχίσεις και ένα κίνητρο επιπλέον. Με τα καλά αποτελέσματα μπορεί η ομάδα να παίρνει ψυχολογία και να έχει καλύτερη διάθεση. Δεν μπορείς να λες ότι δεν σε ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα. Ποιος δεν θέλει να κερδίζει;

Εχω δει αρκετές ομάδες και έχω διαπιστώσει ότι οι διαφορές είναι ελάχιστες. Δηλαδή ο Αστέρας Τρίπολης, που είναι δεύτερος, με μας που είμαστε δεύτεροι από το τέλος, έχει ελάχιστες διαφορές. Μη θεωρηθεί δηλαδή ότι οι διαφορές είναι χαώδεις. Κάποιες μικρές λεπτομέρειες κρίνουν τα παιχνίδια, αν εξαιρέσουμε τον Παναθηναϊκό που φαίνεται ότι είναι ένα επίπεδο πάνω από τους υπόλοιπους.

Για παράδειγμα παίξαμε εκτός έδρας με τον Ολυμπιακό που έχει μία παράδοση στα τμήματα αυτά και χάσαμε 4-0, αλλά η εικόνα του ματς δεν ήταν γι’ αυτό το σκορ. Απλώς πληρώσαμε κάποια ατομικά λάθη και τη διαχείριση κάποιων λεπτομερειών πάνω στο παιχνίδι. Ως εικόνα παιχνιδιού πάντως θα μπορούσε να πει κάποιος ότι είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε και την ισοπαλία.

Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ομάδα μας μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο βαθμολογικά. Και το υλικό μας είναι πολύ καλό και έχουμε την προσδοκία ότι μπορούμε να πάμε καλύτερα, ώστε η ομάδα να συγκεντρώσει και πόντους.

Η βαθμολογία είναι και λίγο πλασματική, καθώς εμείς παίζουμε με μικρότερα παιδιά, που έχουν και του χρόνου δικαίωμα συμμετοχής. Παίζουμε δηλαδή με ένα χρόνο μικρότερους, με την Κ18 στην ουσία».

Για το αν υπάρχουν παίκτες στις υποδομές του Βόλου που μπορούν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο:

«Υπάρχουν παιδιά που δείχνουν ότι έχουν μία δυνατότητα εξέλιξης, αλλά αυτό δεν μπορείς να το πεις με βεβαιότητα, καθώς ο παίκτης σ’ αυτές τις ηλικίες μεταβάλλεται από μέρα σε μέρα είτε προς το καλύτερο είτε προς το χειρότερο.

Σίγουρα υπάρχουν κάποια παιδιά που ξεχωρίζουν και δίνουν προοπτική για το μέλλον, αλλά αυτό χρειάζεται την κατάλληλη διαχείριση και ειδικά από εμάς τους προπονητές, καθώς αυτοί οι ποδοσφαιριστές πρέπει να μένουν προσγειωμένοι και η πρόοδος τους να συντελεστεί μέσα από την ομαδική προσπάθεια. Μας ενδιαφέρει το άτομο, αλλά πρέπει να αναδειχθεί κάποιος μέσα από την ομαδική λειτουργία.

Το ταλέντο θέλει ιδιαίτερο χειρισμό, γιατί χάνονται ταλέντα πολύ εύκολα, και πρέπει όλοι οι ποδοσφαιριστές να είναι σε εγρήγορση και σε μία διαρκή αναζήτηση της βελτίωσής τους. Οφείλουμε να δίνουμε σ’ όλους τους παίκτες το ίδιο κίνητρο και μέσα από την ομαδική διαδικασία κάποια ταλέντα θα ξεχωρίσουν. Αυτό δηλαδή θα έρθει από μόνο του. Εχουμε πολλούς παίκτες που τα αγωνιστικά τους χαρακτηριστικά είναι σε ένα υψηλό επίπεδο».

Για τις σκέψεις του για την επόμενη σεζόν: «Ηδη έχουμε αρχίσει να προετοιμάζουμε την επόμενη χρονιά. Σιγά-σιγά θα αξιολογήσουμε το ρόστερ και μετά το τέλος του πρωταθλήματος θα γίνουν κάποια δοκιμαστικά και θα ανεβάσουμε κάποια παιδιά από την Κ17 που ήδη τα παρακολουθούμε, συνδέοντας τις δύο ομάδες, την Κ7 και την Κ19. Ουσιαστικά σχεδιάζουμε την επόμενη χρονιά 2002-23.

Η διοίκηση έχει ένα όραμα. Εμένα μου το εξέφρασε ο δήμαρχος με πολύ ωραίο τρόπο ότι θέλει η ομάδα να κάνει πράγματα και να βγάλει παίκτες, όπως κάνουν όλες οι ομάδες, κι αυτό φαίνεται και εμπράκτως.

Ο Βόλος ως πόλη έχει βγάλει παίκτες, τον Λημνιό, τον Στρούγγη, τον Κωνσταντέλια, τον Κωστόπουλο. Το θέμα είναι να τους βρούμε και να τους αξιοποιήσουμε εμείς και να μην υπάρχει αυτή η διαρροή ποδοσφαιριστών, αλλά να μείνουν εδώ, από τη στιγμή που υπάρχει ομάδα στη Σούπερ Λιγκ.

Εκεί θέλουμε να ρίξουμε το βάρος, να ανιχνεύσουμε τα ταλέντα και να τα φέρουμε στην ομάδα μας, ώστε να εξελιχθούν και γιατί όχι κάποια στιγμή να φτάσουν και στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Υπάρχει διάθεση να συμβεί αυτό, δίνοντάς μας τον χρόνο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που μου το εμπιστεύτηκαν αυτό. Με ενθουσιάζει ότι μία μεγάλη ΠΑΕ μου εμπιστεύτηκε ένα πρότζεκτ ανάπτυξης. Είναι και για μένα πρόκληση να δημιουργήσουμε κάτι και να βγάλουμε παίκτες που θα αγωνιστούν σε ένα υψηλό επίπεδο».

Για το αν αυτό σημαίνει ότι θέλει και ο ίδιος να μείνει για καιρό στον Βόλο και τις ομάδες υποδομών του: «Δεν αισθάνομαι ότι είμαι προσωρινός στην ομάδα και ότι ο Βόλος είναι πέρασμα για μένα, αλλά θέλω να σκέφτομαι τον εαυτό μου μακροπρόθεσμα στον σύλλογο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου