Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΥ

Διπλή υποψηφιότητα για Φαν Βέερτ

διπλή-υποψηφιότητα-για-φαν-βέερτ-371216

Ο Ολλανδός επιθετικός του Βόλου, Τομ Φαν Βέερτ, και πρώτος σκόρερ στη Σούπερ Λιγκ 1 μέχρι στιγμής με τέσσερα τέρματα μαζί με τον Καρλίτος του Παναθηναϊκού, διεκδικεί δύο βραβεία, αποδεικνύοντας ότι αποτελεί μία από τις αποκαλύψεις του φετινού πρωταθλήματος. Αυτό του καλύτερου γκολ της πρώτης αγωνιστικής κόντρα στη Λαμία στο 2-1 του Πανθεσσαλικού κι αυτό του καλύτερου παίκτη του μήνα Σεπτεμβρίου. Η ψηφοφορία για το καλύτερο γκολ της πρώτης αγωνιστικής στο σάιτ της Σούπερ Λιγκ (vote.slgr.gr) θα ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα στις 14.00μ.μ., με τον Ολλανδό στράικερ του Βόλου να έχει αντιπάλους τους Καρλίτος, Αλεξανδρόπουλο του Παναθηναϊκού καθώς και τον Λε Ταλέκ και τον Τσούμπερ της ΑΕΚ. Οι υποψήφιοι για καλύτεροι παίκτες του μήνα Σεπτέμβρη είναι εκτός του Φαν Βέερτ οι Τσούμπερ (ΑΕΚ), Τικίνιο (Ολυμπιακός), Καρλίτος (Παναθηναϊκός), Ντουάρτε (Παναιτωλικός), Μπίσεσβαρ (ΠΑΟΚ), Λοντίγκιν (ΠΑΣ Γιάννινα) και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 14 Οκτωβρίου στις 12.00μ.

«Δύσκολο να βάλεις 20 γκολ»

Ο Τομ Φαν Βέερτ είναι από τις αποκαλύψεις του φετινού Βόλου και του ελληνικού πρωταθλήματος, σε 5 αναμετρήσεις έχει βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα 4 φορές. Οι Θεσσαλοί χτύπησαν «φλέβα» χρυσού.

Ο Φαν Βέερτ μίλησε στο Metropolis 95.5 για την αγωνιστική του παρουσία, αλλά και το γεγονός ότι εδώ και λίγες μέρες κρατά στα χέρια του τον νεογέννητο γιο του: «Έγινα πατέρας την περασμένη εβδομάδα. Είναι αγόρι. Τουλάχιστον δεν έχουμε τώρα παιχνίδια και κοιμάμαι τα βράδια», είπε αρχικά για το ευχάριστο αυτό συμβάν και συνέχισε μιλώντας για το ελληνικό ποδόσφαιρο: «Μετά από πολλά χρόνια στην Ολλανδία και στη Δανία ήθελα μία νέα πρόκληση, να αφήσω τη Βόρεια Ευρώπη. Το σκεφτόμουν, μέχρι που ήρθε αυτή η πρόταση και την αντιμετώπισα σαν νέα περιπέτεια. Το θέλαμε με τη γυναίκα μου και αλλάξαμε γενικά τη ζωή μας. Δεν ήταν εύκολο στην αρχή, αλλά η επιθυμία μας ήταν να ζήσουμε σε ένα διαφορετικό κλίμα».

Για το αν ο Βόλος ήταν η μοναδική ελληνική ομάδα που ενδιαφέρθηκε: «Ο Βόλος επικοινώνησε με τον ατζέντη μου τον Απρίλιο, για να με αποκτήσει το καλοκαίρι. Ήρθα αρχές Μάϊου, είδα το σπίτι και τις εγκαταστάσεις και κατάλαβα ότι με καλύπτει απόλυτα. Το πρώτο πράγμα που μου είπαν είναι ότι ο Βόλος έχει και θάλασσα και βουνό!»

Για τα τέσσερα γκολ που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής: «Σχεδόν σε κάθε χρονιά έχω διψήφιο αριθμό τερμάτων. Το καλό ξεκίνημα ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή και ελπίζω να πάω καλά. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η ομάδα. Μπορώ και φέτος να έχω διψήφιο αριθμό. Ο πρώτος στόχος είναι να είμαι στους κορυφαίους σκόρερ. Είναι δύσκολο να βάλεις 20 γκολ, πάντα νιώθεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις, αλλά καλύτερα να είμαι προσγειωμένος. Η ομάδα είναι αλήθεια ότι είναι επιθετική και παίζει για τον φορ. Δεν είμαι, όμως, μόνο εγώ η επιτυχία, είναι όλη η ομάδα».

Για το ποιον θεωρεί κορυφαίο επιθετικό της Λίγκας: «Δεν ξέρω ποιος είναι ο βασικός μου αντίπαλος, δεν τους έχω δει όλους. Σίγουρα είναι κάποιος από τις ομάδες που είναι μπροστά στη βαθμολογία και ο Καρλίτος που είναι μαζί μου στην κορυφή των σκόρερ».

Για τους ποδοσφαιριστές που γνώριζε από την Ολλανδία: «Είναι αρκετοί, ξέρω και τον Μπίσεσβαρ και ανυπομονώ να τον αντιμετωπίσω. Γνωρίζω και τον Άμραμπατ της ΑΕΚ και κάποιους παίκτες του ΟΦΗ. Ο Μπίσεσβαρ είναι εξαιρετικός και γνωρίζει καλά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ωραίο να έχεις δίπλα σου ένα τέτοιο παίκτη και να σου δίνει ασίστ».

Για την επαφή του με τον Αχιλλέα Μπέο: «Όταν είχα έρθει τον Μάιο είχαμε μιλήσει για τον ρόλο μου και πώς θα με αξιοποιήσει ο σύλλογος. Τον βλέπουμε συχνά, είναι κοντά μας και φαίνεται ότι γνωρίζει από ποδόσφαιρο».

Πρότυπό του ο Φαν Νιστελρόι

Ο Τομ Φαν Βέερτ σε μικρή ηλικία εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ντεν Μπος και έκανε τα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η επιλογή της ομάδας δεν ήταν τυχαία, καθώς εκεί ξεκίνησε το είδωλό του, ο Ρουντ Φαν Νίστελροϊ.

Ο άλλοτε παίκτης των Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Ρεάλ Μαδρίτης ήταν το παιδικό είδωλο του μικρού Τομ. Αρχικά ο νυν παίκτης του Βόλου αγωνίστηκε στις μικρές ομάδες της Μπος και από νωρίς έδειξε την έφεση του στο γκολ. Τη σεζόν 2011/12 όντας ποδοσφαιριστής της πρώτης ομάδας, που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Ολλανδίας, ολοκλήρωσε τη χρονιά με 18 τέρματα και 4 ασίστ και ήταν ο κορυφαίος σκόρερ της ομάδας του.

Την επόμενη χρονιά (2012/13) δεν σταμάτησε να φορτώνει γκολ τις αντίπαλες εστίες και ήταν πάλι εκ των κορυφαίων παικτών στη δεύτερη κατηγορία και πρώτος σκόρερ για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με 19 γκολ και 4 ασίστ, σε όλες τις διοργανώσεις. Η τελευταία χρονιά στην Ντεν Μπος δεν εξελίχθηκε, όπως περίμενε, και ένας σοβαρός τραυματισμός (ρήξη πρόσθιου χιαστού) τον κράτησε έξω από τους αγωνιστικούς χώρους, με αποτέλεσμα να χάσει όλη τη σεζόν.

Ο διακαής πόθος του ήταν να αγωνιστεί στην Eredivisie και ο τραυματισμός του φαινόταν ότι γκρέμιζε το όνειρο του. Η Εξέλσιορ, όμως, είχε παρακολουθήσει την εξέλιξή του και δεν ήταν εμπόδιο για τον ολλανδικό σύλλογο να τον εντάξει στο δυναμικό της.

Τη σεζόν 2014/15 έκανε ντεμπούτο στα γήπεδα της μεγάλης κατηγορίας, δείχνοντας από νωρίς ότι ανήκει στο υψηλό επίπεδο της χώρας του.

Στον αγώνα που έλαμψε ήταν στις 22 Φεβρουαρίου 2015, όταν σκόραρε δις στην έδρα της Φέγενορντ και έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων στην ομάδα του με την ολοκλήρωση μισής ώρας παιχνιδιού. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τους γηπεδούχους να πανηγυρίζουν τη νίκη, καθώς κατάφεραν ανατρέψουν το σκορ.

Η θητεία του στην Εξέλσιορ διήρκεσε δύο χρόνια, στα οποία σημειώσει διψήφιο αριθμό γκολ και τις δύο σεζόν στην πρώτη κατηγορία. Συνολικά πραγματοποίησε 70 συμμετοχές, πετυχαίνοντας 31 τέρματα και μοιράζοντας 6 ασίστ.

Ο ίδιος έψαχνε το επόμενο βήμα της καριέρας του και η Γκρόνιγκεν του έδωσε το «σκαλοπάτι». Η θητεία του στην ομάδα της βόρειας Ολλανδίας δεν εξελίχθηκε ιδανικά. Τον πρώτο χρόνο έμεινε σε μονοψήφιο αριθμό τερμάτων ( 19 συμμετοχές, 6 γκολ ). Τη δεύτερη χρονιά έδειξε να βρίσκει τα πατήματά του και να ολοκληρώνει τη σεζόν (2017/18) σκοράροντας 12 φορές σε 31 εμφανίσεις στην Eredivisie.

Η μεταγραφή του στη Σπόρτινγκ που δεν έγινε ποτέ

Η τελευταία του χρονιά στην πατρίδα του δεν ήταν η καλύτερη για τον Φαν Βέερτ, αλλά η ικανότητά του να βρίσκει δίχτυα ήταν το «διαβατήριο» για το επόμενο μεγάλο βήμα.

Όπως αποκάλυψε και ίδιος σε συνέντευξή του σε μέσο της χώρας του, είχε έρθει σε συμφωνία με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, αλλά η μετακίνησή του στην Πορτογαλία χάλασε λίγο πριν μπουν οι υπογραφές. Το καλοκαίρι του 2018 το ντου των οπαδών της πορτογαλικής ομάδας και ο ξυλοδαρμός ποδοσφαιριστών είχαν κάνει το γύρο του κόσμου.

«Τους άρεσαν οι Ολλανδοί παίκτες και ήθελαν ένα επιθετικό πίσω από τον Ντοστ που θα μπορούσε να πετύχει γκολ. Φυσικά, είχα αποδείξει ότι μπορώ να βάλω γκολ. Όταν άκουσα ότι η Σπόρτινγκ ενδιαφερόταν, σκέφτηκα: «Αυτές οι ευκαιρίες έρχονται μόνο μία φορά, ήμουν έτοιμος για αυτό». Τελικά ήταν πολύ κοντά, αλλά και πολύ μακριά.

Είναι πραγματικά ένα μυστήριο. Ήρθε πολύ γρήγορα και απροσδόκητα. Ο σύλλογος εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε ένα χάος. Οι οπαδοί είχαν συγκρουστεί με παίκτες. Ο πρόεδρος είχε δεχθεί πυρά. Ο ατζέντης μου και εγώ ακόμα δεν ξέρουμε γιατί δεν έγινε η μεταγραφή μου. Αλλά σε αυτές τις χώρες υπάρχει λίγο περισσότερη πολιτική μέσα στους συλλόγους. Είχαν, επίσης, ένα νέο προπονητή και δεν του άρεσε η άφιξή μου. Δέκα μέρες αργότερα, ο προπονητής απολύθηκε. Μια πραγματικά περίεργη ιστορία».

Η μεταγραφή του στην Άαλμποργκ ολοκληρώθηκε λίγο πριν λήξει η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού. «Τελικά, το Άαλμποργκ ήταν λιγότερο εξωτικό μέρος από τη Λισαβόνα, αλλά ήταν επίσης μια ωραία επιλογή», είπε χαρακτηριστικά. Με τη δανέζικη ομάδα μέτρησε συνολικά 91 συμμετοχές έχοντας 31 γκολ και 9 ασίστ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου