Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΥ

Πήρε «φωτιά» η Super League

πήρε-φωτιά-η-super-league-116598

Η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, με ψήφους 2-1, διατήρησε την ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών από τον ΠΑΟΚ και 12 βαθμών από την Ξάνθη, που έχουν επιβληθεί πρωτόδικα από την Πειθαρχική Επιτροπή της Superleague.

H Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ δεν μπήκε στην ουσία της υπόθεσης πολυιδιοκτησίας, που ζητούσαν και επιδίωκαν ΠΑΟΚ και Ξάνθης κρίνοντας, μετά την Πειθαρχική της Λίγκας, δεσμευτική την εισήγηση της ΕΕΑ. Ετσι κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση και με ψήφους 2-1 αποφάσισε να διατηρήσει οριστικά την ποινή αφαίρεσης 7 βαθμών για ΠΑΟΚ και 12 βαθμών για Ξάνθη.

Πλέον, η «διατήρηση» των ποινών για ΠΑΟΚ και Ξάνθη κρατά τον Δικέφαλο του Βορρά στο -14 από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και αφήνει τα πάντα ανοιχτά για την 2η θέση που οδηγεί στην προκριματική φάση του Champions League! Στην κορυφή ο ΠΑΟΚ παρέμεινε στο -14 από τον πρώτο Ολυμπιακό και έτσι από τη στιγμή που η 3η ΑΕΚ έχει 51 βαθμούς όλα παίζονται για την 2η θέση η οποία οδηγεί στην προκριματική φάση του Champions League! Ο ΠΑΟΚ των 52 βαθμών θα προσφύγει και στο CAS, όμως με τα τωρινά δεδομένα η 2η θέση διεκδικείται, αν και όταν θα αρχίσουν τα playoffs.

Χαμός για παραμονή, δεν ανησυχεί ο Βόλος ΝΠΣ

«Φωτιά» ωστόσο πήρε πλέον και η ουρά, καθώς η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ διατήρησε την ποινή αφαίρεσης 12 βαθμών στην Ξάνθη και εκείνη με τη σειρά της «κατρακύλησε» 12η στην κατάταξη.

Πλέον βρίσκεται μόλις στο «+1» από τη θέση που οδηγεί στα μπαράζ παραμονής με τον 2ο της Football League, όποτε και αν ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, και στο «+7» από εκείνη του απευθείας υποβιβασμού, που κατέχουν Παναιτωλικός και Πανιώνιος αντίστοιχα.

Αν πάμε με το σκεπτικό πως η σεζόν θα λήξει, τότε τα playout αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Αλλωστε δεν υπάρχει πια κώλυμα να πραγματοποιηθεί η κλήρωση, κάποια στιγμή στο μέλλον φυσικά, αφού «κλείδωσε» ότι η Λαμία απέκτησε από την Ξάνθη το πλεονέκτημα έδρας, καθώς πέρασε στην πρώτη 10άδα (υπάρχει και το CAS αλλά η Ξάνθη δεν φαίνεται διατεθειμένη να προσφύγει εκεί).

Η χθεσινή εξέλιξη δίνει βάσιμες ελπίδες στα «καναρίνια» να διεκδικήσουν την παραμονή τους ακόμη και χωρίς μπαράζ, ενώ «επιτρέπει» στους «κυανέρυθρους» να «κυνηγούν» ουσιαστικά δύο ομάδες και όχι μία, αφού η διαφορά 6 ή 7 βαθμών δεν φαντάζει αποτρεπτική, σε ένα μίνι τουρνουά 7 αγωνιστικών.

Θυμίζουμε πως στα playout τα παιχνίδια είναι μονά και οι ομάδες που τερμάτισαν στις θέσεις 7,8,9,10 θα έχουν 4 εντός έδρας και 3 εκτός ματς, ενώ εκείνες που ολοκλήρωσαν την κανονική διάρκεια στο 11,12,13,14 θα δώσουν 3 εντός και 4 εκτός.

Για αυτό και με την υπόθεση της Ξάνθης να εκκρεμεί δεν ήταν δυνατόν να γίνει η κλήρωση, κάτι που είχε συμβεί στα playoffs. Οσον αφορά στον Βόλος ΝΠΣ πλέον, η υπόθεση παραμονή δείχνει πια να έχει «κλειδώσει», αφού βρίσκεται στο +9 πλέον από την Ξάνθη και στην 11η θέση με 27 βαθμούς, 10 περισσότερους από Παναιτωλικό και 16 από τον ουραγό Πανιώνιο.

Τα παραπάνω είναι πάντα με γνώμονα πως θα ισχύσουν τα δεδομένα που γνωρίζουμε από την αρχή της σεζόν. Γιατί η πανδημία του κορονοϊού κα η αβεβαιότητα που υπάρχει μετά την αναστολή των πρωταθλημάτων, έχει φέρει στην επιφάνεια αρκετά σενάρια για το μέλλον. Τόσο ότι το καλοκαίρι, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση, θα τελειώσει τελικά η χρονιά, πάντα προέχει η υγεία, όσο και για ενδεχόμενο πρόωρο τερματισμό της. Στην τελευταία περίπτωση «παίζει» δυνατά το σενάριο να υπάρξει αναδιάρθρωση και να μην υποβιβαστεί κάποια ομάδα, αλλά να ανέβουν απευθείας 2 από τη Football League.

Υπάρχει και η ενδιάμεση σκέψη να γίνουν μεν τα ματς το καλοκαίρι αλλά και ταυτόχρονα να ισχύσει η αύξηση των ομάδων, δίνοντας στις αναμετρήσεις χαρακτήρα φιλικών προετοιμασίας. Πολλά πέφτουν στο τραπέζι, τίποτα δεν έχει αποφασιστεί και το μόνο σίγουρο είναι πως η υπόθεση παραμονής πήρε πια άλλη τροπή.

O δρόμος προς το CAS

Στον ΠΑΟΚ έχουν αποφασίσει να φτάσουν ως το τέλος και αυτό θα πράξουν. Θα προσφύγουν στο CAS, μια κίνηση που στη Μικράς Ασίας χαρακτηρίζουν ως «μονόδρομο». Οι «ασπρόμαυροι» επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η στάση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις που ελήφθησαν τόσο από την Πειθαρχική της Λίγκας, όσο και από την Εφέσεων της ΕΠΟ, καθώς σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό οι δικαστές θεώρησαν δεσμευτική την εισήγηση της, παρά τις ξεκάθαρες θέσεις τόσο του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, όσο και του κ. Γεραπετρίτη ότι δεν πρόκειται για εισήγηση και όχι για απόφαση.

Από την άλλη οι Θρακιώτες, της Ξάνθης, δεν δείχνουν «ζεστοί» ώστε να καταφύγουν στο διεθνές δικαστήριο, μετά και την απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα προκύπτουν και από νομικούς κύκλους της ΕΠΟ δεν μπορεί να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα έναρξης ή διεξαγωγής των playoffs ή των playoyt με την προσφυγή του ΠΑΟΚ ή και της Ξάνθης στο CAS.

Εάν αυτή η προσφυγή γινόταν στην διάρκεια της κανονικής περιόδου τότε ναι θα υπήρχε ζήτημα. Τώρα γίνεται διαχωρισμός και τα playoffs/playout θεωρούνται χωριστά πρωταθλήματα. Ετσι ακόμα και εάν ξεκινούσαν… αύριο δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο. Απλώς θα έμπαινε ένας αστερίσκος κάτω από τη βαθμολογία για την προσφυγή του ΠΑΟΚ ή της Ξάνθης ή και των δύο. Στην παρούσα φάση πάντως δεν φαίνεται πως η Ξάνθη θα κάνει τέτοια κίνηση ενώ το γεγονός πως η Εφέσεων θεωρεί δεσμευτική την ετυμηγορία της ΕΕΑ δυσκολεύει για τα καλά τα δεδομένα για τον ΠΑΟΚ σε σχέση με το CAS καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η όποια προσφυγή του να θεωρηθεί ανεδαφική ή άνευ αντικειμένου.

Η βαθμολογία μετά τη χθεσινή απόφαση

Playoffs

1. Ολυμπιακός 66

2. ΠΑΟΚ 52

3. ΑΕΚ 51

4. Παναθηναϊκός 44

5. ΟΦΗ 34

6. Αρης 34

Playout

7. Ατρόμητος 32

8. ΑΕΛ 30

9. Αστέρας 30

10. Λαμία 27

11. Βόλος ΝΠΣ 27

12. Ξάνθη 18

13. Παναιτωλικός 17

14. Πανιώνιος 11

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου