Ν.Π.Σ. ΒΟΛΟΥ

Αναμονή περιμένοντας αλλαγές

αναμονή-περιμένοντας-αλλαγές-123240

Καμία εξέλιξη όσον αφορά στη συνέχεια και την ολοκλήρωση της σεζόν στη Super League 1 δεν έχει σημειωθεί και όπως όλες οι ομάδες έτσι και ο ΝΠΣ Βόλος είναι στην αναγκαστική αναμονή περιμένοντας ίσως και αλλαγές αν κριθεί αναγκαίο στον τρόπο που θα δοθεί το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Επιμέλεια: ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΗΝΕΛΗΣ

Ως γνωστόν η Super League θα κληθεί να εξετάσει την κατάσταση στις 24/4 ενώ δημιούργησε ομάδα εργασίας (working group), σε συνέχεια της απόφασης του Δ.Σ. στις 2 Απριλίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΠΑΕ ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ατρόμητος, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ και τη νομική και οικονομική υπηρεσία της διοργανώτριας του πρωταθλήματος.

Αντικείμενο της ομάδας εργασίας είναι η επεξεργασία των δεδομένων που προκύπτουν από την καθολική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Ηδη έγινε η πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ των μελών της, το πλαίσιο δράσης της οποίας καθορίζεται από α) την εξέλιξη της κατάστασης σε εθνικό επίπεδο και β) τις διαρκείς και σημαντικές εξελίξεις στο ανώτατο ποδοσφαιρικό θεσμικό επίπεδο. Στο επίπεδο δηλαδή που οι κρίσιμες και συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των εταίρων του οργανωμένου ποδοσφαίρου στοχεύουν στη λήψη αποφάσεων και στην έκδοση κατευθυντήριων γραμμών προς ειδική για το ποδόσφαιρο αντιμετώπιση της κρίσης, με σεβασμό στις αποφάσεις των κυβερνήσεων της κάθε χώρας.

Οπως επισημαίνεται από τον συνεταιρισμό, θεμελιώδης στόχος της ομάδα εργασίας είναι η καταγραφή των νέων πρωτόγνωρων δεδομένων, η εξαγωγή σχετικών συμπερασμάτων και η σύνταξη προτάσεων τις οποίες θα αξιολογήσει το Δ.Σ. της Super League το συντομότερο δυνατόν.

Μία από τις πρώτες ενέργειες της ομάδα εργασίας ήταν η εντολή προς διεθνή ελεγκτικό οίκο για την τεχνοκρατική καταγραφή των οικονομικών συνεπειών που τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν ήδη επιφέρει και ενδέχεται να επιφέρουν στο μέλλον, στην οικονομία του πρωταθλήματος της Super League και των ΠΑΕ – μελών της.

Οπως υπογραμμίζεται, η ομάδα εργασίας δεν έχει ασχοληθεί ειδικά με πιθανές ημερομηνίες επανέναρξης του πρωταθλήματος ή γενικά με την εξέλιξη της διοργάνωσης, αναμένοντας, σε κάθε περίπτωση και τις κατευθύνσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, όπως επίσης και των αρμόδιων κρατικών αρχών. Ένεκα της σοβαρότητας του θέματος, η Super League θα τοποθετείται επίσημα για την εξέλιξη των εργασιών, στοχεύοντας στη διαφάνεια των εργασιών του και στην άμεση και έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων φιλάθλων, ενώ υπενθυμίζει ότι η υγεία όλων είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Στον ΝΠΣ Βόλος πάντως παραμένουν σε στάση αναμονής για επιστροφή στη δράση και αν και βλέπουν πως η μέρα αυτή αργεί η βολιώτικη ομάδα θα περιμένει επίσημα «νέα» μετά τις 24 Απριλίου όπως συναποφάσισε με τις άλλες 13 ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας.

Σίγουρα σκέψεις για το πότε θα γίνει η επιστροφή στη δράση κάνουν βέβαια όλοι, αλλά το πρώτο που εύχονται είναι η υγεία για όλους… παραμένοντας σε κατ’ οίκον περιορισμό, ως μέτρο προφύλαξης για την εξάπλωση του κορονοϊού κι ενώ κανένας από τους παίκτες του ΝΠΣ Βόλος δεν έφυγε εκτός Βόλου.

Στον Βόλος ΝΠΣ ως γνωστόν έχει μοιραστεί πρόγραμμα εκγύμνασης στο σπίτι, υπάρχει καθημερινή τηλεφωνική επαφή με τους παίκτες και ενημέρωση των ξένων για την κατάσταση στην Ελλάδα και στις χώρες τους.

Πάντως ένα νέο σενάριο προστέθηκε από χθες για το αύριο της Super League και ίσως και άλλων πρωταθλημάτων αφού έγινε γνωστό ότι ο υφυπουργός Αθλητισμού έχει ήδη ετοιμάσει νομοθετική διάταξη, η οποία θα επιτρέπει την τροποποίηση των κανονισμών διάρθρωσης, οργάνωσης και διεξαγωγής των πρωταθλημάτων, όλων των αθλημάτων (ομαδικών και ατομικών), καθώς και των προκηρύξεων αυτών, με άμεση ισχύ από την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, κατ’ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης ισχύουσας απαγορευτικής διάταξης.

Από τη στιγμή που θα «περάσει» αυτή η διάταξη, κάθε διοργανώτρια αρχή θα μπορεί να προχωρήσει σε τροποποίηση των κανονισμών και να αποφασίσει αν και με ποιον τρόπο θα ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα που βρίσκονται υπό τη σκέπη της, με τον ρόλο της Πολιτείας να είναι εποπτικός.

Στην ουσία σημαίνει πως οι λίγκες και οι ομοσπονδίες, θα μπορούν για παράδειγμα να αλλάξουν τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων που απομένουν ή ακόμα και να διακόψουν οριστικά τα πρωταθλήματά τους, χωρίς να εμποδίζονται από τα όσα προβλέπουν οι προκηρύξεις και οι κανονισμοί! (ακόμη δηλαδή και να μη γίνουν πλέι οφ και πλέι άουτ).

Ταυτόχρονα, δεν θα μπορεί και κάποια ομάδα να προσφύγει δικαστικά αν δεν συμφωνεί με μια απόφαση που μπορεί να πάρει η λίγκα στην οποία μετέχει.

Η αναφορά, πάντως, στην “διάρθρωση” των πρωταθλημάτων, αφήνει ανοιχτό παράθυρο ακόμα και για αλλαγές στο πόσοι θα “ανέβουν” ή θα “πέσουν”, δηλαδή για πιθανές (και άμεσες) αναδιαρθρώσεις στις κατηγορίες…

Οπως τονίζεται, οποιαδήποτε σχετική απόφαση δεν μπορεί να είναι μονομερής, αλλά θα πρέπει να ληφθεί συλλογικά και συναινετικά, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εμπλεκόμενων φορέων (ομοσπονδίες, λίγκες, αθλητές), και βεβαίως σε πλήρη συμμόρφωση με τις οδηγίες των ειδικών. Ο υφυπουργός Αθλητισμού υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός στα αρμόδια όργανα, πραγματική διάθεση συνεργασίας και πνεύμα αλληλεγγύης, όπως επιβάλλει η πρωτοφανής συγκυρία.

Ενα άλλο θέμα που απασχολεί τις ΠΑΕ όπως και τη βολιώτικη είναι και το οικονομικό αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των μπάτζετ των ΠΑΕ της Super League είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια, που αυτή τη στιγμή είναι κι αυτά στον… αέρα, με όσες βρίσκονται στην ΕΡΤ να νιώθουν λίγο πιο ασφαλείς, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα χρήματα που (δεν) έχουν λάβει το άλλο γκρουπ ομάδων. Έτσι όλοι περιμένουν πρώτα από όλα, να ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι με τα τηλεοπτικά συμβόλαια. Ωστόσο, πέρα από τα τηλεοπτικά, αυτό που κυκλοφορεί όλο και πιο έντονα είναι το σενάριο της οικονομικής ένεσης από πλευράς FIFA.

Συγκεκριμένα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του εξωτερικού ετοιμάζει μεγάλο πακέτο οικονομικής στήριξης μέσω των αποθεματικών της, ώστε η κανονικότητα στα πρωταθλήματα να επέλθει ομαλά, ειδικότερα για λίγκες όπως η ελληνική, που τα έσοδα δεν έρχονται με το τσουβάλι. Έτσι, λοιπόν, υπάρχει κι αυτή η προοπτική που θα φανεί στις επόμενες εβδομάδες κατά πόσο είναι υπαρκτή ή απλά ένας διακαής πόθος.

Πάντως προς το παρόν όλα είναι θεωρητικά και οι ομάδες σε αναμονή αφού και η Σούπερ Λίγκα με τη χθεσινή ενημέρωσή της ξεκαθάρισε ότι στο working group δεν έγινε κουβέντα για επανέναρξη του πρωταθλήματος και πιθανές ημερομηνίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου