ΥΓΕΙΑ

Μαθήματα ζωής που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας!

μαθήματα-ζωής-που-πρέπει-να-διδάξουμε-213615

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Οταν γινόμαστε γονείς αυτόματα αναλαμβάνουμε ένα πολύ σημαντικό έργο τη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών μας. Τα παιδιά μας μαθαίνουν από εμάς και τους διδάσκουμε περισσότερο διά του παραδείγματος παρά διά του λόγου. Ας δούμε λοιπόν ποια μαθήματα ζωής πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας όσο είναι ακόμη μικρά, λίγο πριν διανύσουν την εφηβεία.

  • Να μη φοβούνται να κάνουν λάθη. Οφείλουμε να δείξουμε στα παιδιά μας ότι κι εμείς κάνουμε λάθη, τα οποία παραδεχόμαστε και από τα οποία μαθαίνουμε. Άλλωστε τα παιδιά πρέπει να καταλάβουν ότι τα λάθη είναι για τους ανθρώπους κι ότι από τα λάθη μας διδασκόμαστε πράγματα.
  • Η γνώση που αποκτούν είναι πιο σημαντική από τους βαθμούς. Δεν πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στα παιδιά μας ότι πρέπει να φέρνουν πάντα άριστα, διότι η αληθινή γνώση δεν μετριέται με τους βαθμούς.
  • Να σέβονται το ίδιο τα αγόρια και τα κορίτσια. Είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε στα παιδιά μας να μη δείχνουν τον σεβασμό τους επιλεκτικά, να τους μάθουμε να σέβονται όχι μόνο τους μεγάλους, αλλά και τους συνομηλίκους τους, τους φίλους τους, τους συγγενείς και τους συμμαθητές τους, ανεξαρτήτως του φύλου, της καταγωγής ή της ηλικίας τους.
  • Να μην κάνουν κάτι παρά τη θέλησή τους μόνο και μόνο για να γίνουν αρεστοί. Για τα παιδιά είναι σημαντικό να είναι αρεστά στους συνομηλίκους τους σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα κατά της διάρκεια της εφηβείας. Το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στα παιδιά είναι ότι δεν πρέπει ποτέ να πιέζουν τον εαυτό τους να κάνει κάτι μόνο γιατί το ζήτησε η παρέα.
  • Να μάθουν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους. Οφείλουμε να εξηγήσουμε στα παιδιά γιατί είναι σημαντικό να υπερασπίζονται τον εαυτό τους όταν νιώθουν ότι αδικούνται, χωρίς φυσικά να συμπεριφερθούν άσχημα ή να στραφούν εναντίον εκείνου που ένιωσαν ότι τους αδίκησε. Πρέπει πάντα να λειτουργούν με σεβασμό.
  • Να μιλούν όταν δεν αισθάνονται καλά. Η υγεία είναι πολύ πιο σημαντική από τους καλούς βαθμούς ή την αγανάκτηση του δασκάλου ή του προπονητή. Επομένως, τα παιδιά δεν πρέπει να φοβούνται να μιλήσουν για το αν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας στο σχολείο. Αν δεν μιλήσουν υπάρχει το ενδεχόμενο να εξελιχθεί σε κάτι πολύ χειρότερο.
  • Να μάθουν να λένε «όχι». Ας διδάξουμε στα παιδιά μας να λένε «όχι» στους συνομηλίκους τους (όταν κρίνουν ότι χρειάζεται) και να έχουν το θάρρος της γνώμης τους, χωρίς φυσικά να προσβάλλουν κανέναν. Είναι πολύ σημαντικό για την ενήλικη ζωή τους να μάθουν τα παιδιά να λένε όχι από μικρά.
  • Να μη φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να καταλάβουν τα παιδιά την αξία των ερωτήσεων. Το να υποκρίνονται ότι καταλαβαίνουν δεν ωφελεί σε τίποτε, αντιθέτως το να λύνουν τις απορίες τούς κάνει πιο έξυπνους και βελτιώνει τις γνώσεις τους.
  • Να μη φοβούνται να ζητήσουν τη βοήθειά μας. Ας κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των παιδιών μας ας τους δείξουμε ότι μπορούν να ζητήσουν τη στήριξη και τη βοήθειά μας όποτε τη χρειάζονται, χωρίς να φοβούνται τις συνέπειες και τα άκαρπα κηρύγματα.
  • Να σέβονται το περιβάλλον. Ενα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πρέπει να δώσουμε στα παιδιά μας είναι να σέβονται το περιβάλλον. Οπως μαθαίνουμε στα παιδιά μας να σέβονται το χώρο τους, το δωμάτιό τους και το σπίτι μας έτσι πρέπει να μάθουν να προσέχουν και το περιβάλλον. Φυσικά το παράδειγμα που τους δίνουμε καθημερινά με το να μην πετάμε τα σκουπίδια μας στον δρόμο είναι από μόνο του μάθημα ζωής που θα το μιμηθούν και τα ίδια τα παιδιά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου