ΥΓΕΙΑ

Πώς τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας σχετίζονται με το άγχος

πώς-τα-χαρακτηριστικά-προσωπικότητα-364106

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.mypsychology.gr

Είναι γεγονός ότι οι συνθήκες ζωής της σύγχρονης εποχής και η απαιτητική καθημερινότητα οδηγούν στην πυροδότηση του άγχους. Το άγχος μπορεί να πυροδοτηθεί από ένα ψυχοπιεστικό γεγονός, όπως είναι ο ερχομός ενός παιδιού ή προβλήματα υπογονιμότητας, η ανάληψη μιας νέας θέσης εργασίας με νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις, ένας χωρισμός/διαζύγιο, μία μεγάλη αλλαγή στην οποία πρέπει να προσαρμοστούμε, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, οι απαιτητικοί ρυθμοί της καθημερινότητας, μια απόλυση, μια μετακίνηση σε άλλη χώρα ή πόλη, αλλαγές στην καθημερινότητά μας, προβλήματα στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και έντονες διενέξεις. Συχνά ωστόσο, ένα «αθώο» γεγονός μπορεί να σταθεί αφορμή να εκτονωθεί αιφνίδια το άγχος μας, το οποίο έχει συσσωρευτεί λόγω καταπιεσμένων σκέψεων και συναισθημάτων επί χρόνια/μήνες και λειτουργεί αθροιστικά.

Είναι φυσιολογικό και απόλυτα υγιές στις μέρες μας να εκδηλώνουμε συμπτωματολογία άγχους στην καθημερινότητά μας αρκεί να μην έχει μεγάλη διάρκεια και σημαντική επίδραση στην επίδοσή μας. Όταν ωστόσο τα συμπτώματα του άγχους έχουν μεγάλη διάρκεια και σοβαρή επιρροή στην καθημερινότητά μας, τότε ενοχοποιούνται συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας. Κάποια από αυτά είναι τα παρακάτω:

  • Η τελειοθηρία, τελειομανία. Όλα πρέπει να γίνονται με ένα συγκεκριμένο, «ιδανικό» τρόπο που εν τέλει πιέζει πολύ το άτομο χωρίς να το αντιλαμβάνεται. Θέλει να κάνει τα περισσότερα πράγματα μόνος του για να έχει το ιδανικό αποτέλεσμα.
  • Η αίσθηση του ανικανοποίητου. Τίποτε δεν είναι ποτέ αρκετό. Επιζητούμε μονίμως κάτι καινούργιο…
  • Οι υπερβολικές προσδοκίες και οι υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό παραβλέποντας τις συνέπειες ή τις πιθανές επιπτώσεις.
  • Η δυσκολία να ζητήσει κανείς βοήθεια λόγω της αίσθησης ότι γίνεται βάρος στους άλλους και τους στενοχωρεί.
  • Η αυστηρή κριτική προς τον εαυτό.
  • Η επικέντρωση στα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα.
  • Η ανάγκη να αποδεικνύει κανείς διαρκώς πράγματα.
  • Η βαρύτητα που δίνει κανείς στη δημόσια εικόνα του/της.
  • Η δυσκολία να συγχωρήσει κανείς τον εαυτό του/της.
  • Η ανάγκη της σε βάθος κατανόησης όλων των πτυχών των γεγονότων. Με άλλα λόγια ο υπεραναλυτικός τρόπος σκέψης.
  • Η ανάγκη της πρόβλεψης γεγονότων και συμπεριφορών.
  • Η χαμηλή αυτοπεποίθηση (χωρίς αντικειμενικό λόγο τις περισσότερες φορές).

Η ανάγκη να θέτει κανείς πάντα τον επόμενο στόχο και η δυσκολία του/της να χαλαρώνει και να απολαμβάνει τις στιγμές.

Το προβληματικό στην όλη υπόθεση είναι ότι ένας άνθρωπος αγχώδης δύσκολα θα ζητήσει βοήθεια χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πιέζεται. Για να βοηθηθούμε λοιπόν, χρειάζεται να αναζητήσουμε την πραγματική αιτία που μας προκαλεί το αίσθημα του άγχους και να επιμείνουμε στα στοιχεία της προσωπικότητάς μας που συντηρούν την έντονη εκδήλωσή του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου