ΥΓΕΙΑ

Πώς να καταπολεμήσετε τη φοβία για τα αεροπλάνα…

πώς-να-καταπολεμήσετε-τη-φοβία-για-τα-α-559554

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

Είναι πολύ πιθανό να έχετε συναντήσει άτομα τα οποία φοβούνται να κάνουν ένα μακρινό ταξίδι – ακόμη κι αν το θέλουν πολύ – επειδή αυτό το ταξίδι προϋποθέτει να πετάξουν με αεροπλάνο. Έχει υπολογιστεί ότι το 25% των ανθρώπων παρουσιάζουν φοβία για ταξίδια με αεροπλάνο καθιστώντας την φοβία αυτή μια από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες.

Η φοβία για τα αεροπορικά ταξίδια υπάρχει παρά το γεγονός ότι οι στατιστικές δείχνουν ότι τα ταξίδια αυτάείναι σημαντικά πιο ασφαλή σε σύγκριση με τα ταξίδια με αυτοκίνητο (στατιστικά το ταξίδι με αυτοκίνητο έχει 37 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου παρά το ταξίδι με αεροπλάνο). Η φοβία για τα αεροπορικά ταξίδια είναι εκείνη που δημιουργεί έντονα συναισθήματα άγχους, κρίσεις πανικού και πολλές αποφυγές, όπως να μην μπαίνει το άτομο που φοβάται ποτέ στο αεροπλάνο. Επιπλέον, το άτομο που φοβάται συχνά χρησιμοποιεί συμπεριφορές «ασφάλειας», όπως να ταξιδεύει πάντα με παρέα με άλλα μέσα μεταφοράς ή να παίρνει ηρεμιστικά χάπια, ή να χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τελετουργικά προκειμένου να ταξιδέψει, όπως να κάνει τον σταυρό του ή να φοράει φυλαχτά.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας ή κάποιο δικό σας άτομο που πάσχει από τη φοβία για τα αεροπορικά ταξίδια;

Αρχικά εκπαιδεύστε τον εγκέφαλό σας

Η αμυγδαλή, το σημείο του εγκεφάλου το οποίο επεξεργάζεται τα συναισθήματα είναι προγραμματισμένη να στρεσάρεται ότι νιώθει ότι μπορεί να πέσετε. Μπορείτε να την εκπαιδεύσετε όμως, ώστε να συνηθίζει αυτό το συναίσθημα. Ανεβείτε σε ένα σκαλί (όχι ψηλό) ή σε πολύ μικρό ύψος και πηδήξτε στο έδαφος (προσοχή το ύψος δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο). Με αυτόν τον ακίνδυνο τρόπο θα εκπαιδεύσετε τον εγκέφαλό σας, στο αίσθημα της μικρής πτώσης που μπορείτε να βιώσετε στην πτήση.

Σκεφτείτε τον σκοπό του ταξιδιού σας

Σκεφτείτε ότι το ταξίδι θα σας δώσει την ευκαιρία να επισκεφτείτε νέους τόπους, να γνωρίσετε διαφορετικούς πολιτισμούς και να περάσετε όμορφα. Σε αυτή την περίπτωση, σημασία έχει ο προορισμός και όχι το ταξίδι.

Αποδεχτείτε το άγχος σας

Όσο περισσότερο φοβάστε μήπως αγχωθείτε τόσο πιο πολύ θα αγχωθείτε στο τέλος. Είναι το λεγόμενο «προσδοκητικό άγχος».

Eξασκήστε τον εαυτό σας σε ασκήσεις χαλάρωσης

Οι τεχνικές χαλάρωσης μπορεί να σας φαίνονται απλές αλλά είναι αποτελεσματικές. Η πιο απλή είναι μία μέθοδος αναπνοής. Δοκιμάστε να πάρετε μία βαθιά εισπνοή από το διάφραγμα από την μύτη και εκπνεύστε αργά από το στόμα σαν να φυσάτε μία κουταλιά με καυτή σούπα που δεν θέλετε να χυθεί. Να θυμάστε ότι οι πολλές και μεγάλες ανάσες δεν βοηθούν στο άγχος, αντίθετα το επιδεινώνουν.

Μην καταφεύγετε στο αλκοόλ ή/και στον καφέ

Το αλκοόλ δε θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, αντίθετα θα επιδεινώσει το άγχος σας. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καφέ, ο οποίος αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς.

Χρησιμοποιήστε τα αποθέματα οξυτοκίνης σας

Η οξυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, μπορεί να σας βοηθήσει πολύ όταν βιώνετε άγχος. Απλά, κλείστε τα μάτια σας και σκεφτείτε ότι παίρνετε αγκαλιά ένα αγαπημένο σας πρόσωπο, ότι χαϊδεύετε το κατοικίδιό σας ή ότι παίρνετε αγκαλιά ένα μωρό. Οι σκέψεις αυτές θα σας βελτιώσουν σίγουρα την διάθεση.

Ακολουθήστε την πορεία της πτήσης

Μόλις ο πιλότος ανακοινώσει πόση ώρα θα είναι η πτήση γράψτε κάτω τον αριθμό. Στην συνέχεια, χωρίστε αυτή την ώρα σε μικρά κομμάτια. Με αυτόν τον τρόπο η πτήση σας δεν θα μοιάζει βουνό και κάθε φορά θα σβήνετε και ένα μισάωρο από τον χρόνο που σας απομένει. Να θυμάστε… η φοβία για τα αεροπορικά ταξίδια μπορεί να σας οδηγήσει να στερήσετε από τον εαυτό σας και την οικογένειά σας πολύτιμες εμπειρίες μακρινών ταξιδιών, ταξιδιών ζωής… αντιμετωπίστε την λοιπόν και κερδίστε νέες εμπειρίες ζωής…

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου