Ψυχοθεραπεία εφήβων...

Τελευταία ενημέρωση: 2019-03-12, 17:53:10
Ψυχοθεραπεία εφήβων...

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, M.Sc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

 www.my-psychology.gr

 

Εφηβεία, μια κατ’ εξοχήν κρίσιμη περίοδος που βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ παιδικότητας και ενηλικίωσης. Το παιδί δεν είναι πλέον παιδί αλλά ούτε και ώριμος άνθρωπος... Η εφηβεία είναι λοιπόν, μια κρίσιμη περίοδος με επαναστατικότητα, ρευστότητα και ανακατατάξεις. Θα λέγαμε αδρά ότι η εφηβεία αρχίζει γενικά περί το 11ο έτος της ηλικίας και φτάνει μέχρι το 18ο. Ωστόσο, η εφηβεία δεν είναι ίδια για όλους καθώς υπάρχουν μεγάλες ατομικές διαφορές στα όρια αυτά και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από όσους έρχονται σε επαφή με τους νέους. Επίσης είναι γνωστό ότι μπορεί να παρατηρήσει κανείς εφηβική συμπεριφορά και σε μεγάλους ανθρώπους που δεν κατάφεραν να ωριμάσουν στην κρίσιμη αυτή περίοδο. Αναμφίβολα, όταν το οικογενειακό κλίμα ήταν κατάλληλο στην παιδική ηλικία, χωρίς ψυχοτραυματικά γεγονότα, ο έφηβος έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις με τη συμπαράσταση των γονιών του να ωριμάσει και να ενηλικιωθεί.

 

 

Είναι δυνατόν όμως η εφηβεία να είναι περισσότερο ταραχώδης και επεισοδιακή από ότι συνήθως, πράγμα που θα αναστατώσει εκτός από τον έφηβο, ολόκληρη την οικογένεια. Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν περίπου το 20 % των εφήβων σύμφωνα με μια έρευνα. Ωστόσο, δεν είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο να έχουμε σοβαρές αναστατώσεις στην εφηβεία και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε ως ψυχολογική διαταραχή.

Οι ψυχολογικές αυτές αναταραχές αν δεν αντιμετωπιστούν με την ανάλογη ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, είναι απίθανο να ξεπεραστούν ανώδυνα από τον έφηβο και αργότερα ενδέχεται να αφήσουν κάποια κατάλοιπα στην υπόλοιπη ζωή του. Επομένως, χρειάζεται οι γονείς να αναζητούν επιστημονική βοήθεια για το παιδί τους που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εφηβείας διότι αν αυτό δε γίνει μέχρι την ενηλικίωση, ο νέος άνθρωπος θα χρειαστεί να κάνει πολλούς συμβιβασμούς στη ζωή του για να ισορροπήσει συναισθηματικά. Φυσικά είναι φανερό ότι όσο πιο υγιής είναι η προσωπικότητα του παιδιού, τόσο πιο εύκολα θα περάσει μέσα από την εφηβεία χωρίς να βιώσει έντονο άγχος, κατάθλιψη ή άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Για αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να επενδύει κανείς σε ενδιαφέρον και προσοχή, από νωρίς στην παιδική ηλικία ώστε να προλάβει αργότερα τα απρόβλεπτα. Πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται κανόνας η αναταραχή των νέων κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο παιδιά στην εφηβεία να είναι πολύ ήσυχα και υπάκουα.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις, ότι τα παιδιά αυτά δείχνουν απροθυμία στο να μεγαλώσουν και μπορεί αυτό να οφείλεται στο ότι ζoυν σε αυταρχικό και τιμωρητικό περιβάλλον ή οι γονείς τους έχουν υπερσυναισθηματικές εκδηλώσεις απέναντί τους. Τότε έχουμε ουσιαστικά, την ανάπτυξη υπερβολικών μηχανισμών άμυνας (προς τις αναδυόμενες ενορμήσεις) που δημιουργούν φραγμό στη φυσιολογική διαδικασία ωρίμανσης.

Η επιδίωξη της ψυχοθεραπείας είναι να βοηθήσει τους εφήβους να κατανοήσουν και να οργανώσουν την εμπειρία τους, να εκφράσουν και να διαχειριστούν τους προβληματισμούς τους και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την είσοδο στην ενήλικη ζωή, λαμβάνοντας υπόψη τις οικογενειακές και κοινωνικές δυναμικές αλλά και τα προσωπικά χαρακτηριστικά τους.

Προβλήματα όπως συναισθηματικές διαταραχές, αντικοινωνική, παραβατική συμπεριφορά, χαμηλή σχολική επίδοση, εθισμός στο διαδίκτυο, ψυχοσωματικά προβλήματα, ζητήματα σεξουαλικότητας αποτελούν συμπτώματα που εκφράζουν τη δυσκολία ολόκληρης της οικογένειας και αντιμετωπίζονται με μια προσέγγιση συνθετική και ολιστική. Μέσα από ατομικές συνεδρίες αποσαφηνίζεται το αίτημα και επιδιώκεται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ θεραπευτή και εφήβου. Η διαδικασία εστιάζει στην κατανόηση της οικογενειακής λειτουργίας, της θέσης και των ρόλων που αναλαμβάνει ο νέος μέσα στην οικογένεια και υποβοηθείται από συνεδρίες με όλα τα μέλη της. Με την καλλιέργεια ενός κλίματος αποδοχής, εμπιστοσύνης και αποενοχοποίησης η ψυχοθεραπεία δίνει τη δυνατότητα στον έφηβο, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να επικοινωνεί και να εξωτερικεύει τις του χωρίς ντροπή και φόβο απόρριψης, να διερευνά και να συγκροτεί την ταυτότητά του, να αναπτύσσει την αυτονομία του και να καλλιεργεί όλες τις αρετές και τις δυνατότητες που του χρειάζονται για το πέρασμα στην ενήλικη ζωή.

Εν κατακλείδι, η εφηβεία είναι η πιο δύσκολη περίοδος που συνήθως αντιμετωπίζουν οι γονείς και θα πρέπει να είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο. Τα παιδιά μπορεί να είναι αμφιθυμικά στη σχέση τους μαζί τους καθώς παλεύουν να αποκτήσουν τη δική τους ταυτότητα. Οι έφηβοι έχουν ήδη εκφράσει την ανάγκη τους για ανεξαρτησία, αλλά τώρα αντιλαμβάνονται ότι μια τέλεια ανεξαρτησία στη φάση αυτή τους εκθέτει σε ευθύνες και κινδύνους. Επομένως, ταλαντεύονται πότε προς την αναζήτηση συμπαράστασης από τους γονείς τους και πότε προς την άρνηση κάθε βοήθειας όταν φοβούνται μήπως χάσουν την ανεξαρτησία τους. Πρόκειται για μια φυσική αντίδραση και έχει σημασία η στάση των γονέων ώστε να μπορέσουν οι έφηβοι να βρουν τη διέξοδό τους. Οι γονείς καλούνται να συνειδητοποιήσουν ότι για να βοηθήσουν το παιδί τους που διανύει την εφηβεία χρειάζεται να παραμείνουν μια σταθερή φιγούρα, πρόθυμοι να το ακούσουν ανά πάσα στιγμή χωρίς να προσπαθούν να κυριαρχήσουν πάνω του. Ο γονιός θα παραμείνει ένας πολύτιμος σύμβουλος στις αναζητήσεις αλλά και στα προβλήματά του εφήβου.

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=