ΥΓΕΙΑ

Nέοι στόχοι για τη νέα χρονιά…

nέοι-στόχοι-για-τη-νέα-χρονιά-667321

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Ο άνθρωπος είναι ευτυχισμένος μόνο όταν κάνει κάτι που τον οδηγεί πιο κοντά σε αυτό που θέλει, πιο κοντά στο στόχο του. Έτσι προκύπτουν μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα: Ποιοι είναι οι στόχοι σας? Ποιους στόχους προσπαθείτε να πετύχετε? Που θέλετε να είστε στο τέλος της ημέρας? Μια σημαντική παρατήρηση του Αριστοτέλη ήταν ότι ο τελικός σκοπός κάθε ανθρώπινης πράξης είναι η επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας. Πιο συγκεκριμένα, είπε πως ό,τι και αν κάνει ένας άνθρωπος έχει σκοπό να αυξήσει την ευτυχία του με κάποιο τρόπο. Είτε καταφέρατε να αποκτήσετε την ευτυχία, είτε όχι, αυτός είναι πάντα ο τελικός σκοπός. Δεν είναι λίγες οι φορές που αισθανόμαστε ευτυχισμένοι όταν προχωρούμε σταδιακά προς κάτι που το θεωρούμε σημαντικό. Οι στόχοι μας επιτρέπουν να δώσουμε μήνυμα και σκοπό σε ότι κάνουμε, να ελέγχουμε την κατεύθυνση και τις αλλαγές της ζωής μας. Μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι, πιο δυνατοί πιο ενεργοποιημένοι και πιο αποτελεσματικοί.

Στη ζωή μας συχνά τοποθετούμε στόχους που θέλουμε να πετύχουμε. Παρά το γεγονός ότι η επίτευξη των στόχων μας είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε και να προοδεύσουμε, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που για πολλούς λόγους δεν καταφέρνουμε να υλοποιήσουμε τις αποφάσεις μας. Το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο να είμαστε γνώστες του τι πραγματικά μπορούμε να κάνουμε και να θέτουμε στόχους που βρίσκονται μέσα στα όρια των δυνατοτήτων μας. Παράλληλα είναι απαραίτητο να συγκεντρωνόμαστε και να εστιάζουμε πρώτα, στα θετικά πράγματα που μας επιτρέπει η ζωή να απολαμβάνουμε. Η προσοχή μας κατά αυτόν τον τρόπο θα εστιάζεται στην επίτευξη των στόχων μας και η απογοήτευση θα είναι δύσκολο να μας κυριεύσει. Πως μπορούμε λοιπόν να οργανωθούμε καλύτερα για να πετύχουμε αυτά που θέλουμε να πετύχουμε; Β ά ζ ο ν τ α ς στόχους στη ζωή μας και οργανώνοντάς την.

Η διαδικασία επίτευξης των στόχων πρέπει να περιλαμβάνει τις παρακάτω βασικές αρχές: Έντονη επιθυμία. Η βασική προϋπόθεση από την αρχή για να πετύχουμε το στόχο μας, είναι να έχουμε μια βαθιά, έντονη επιθυμία για την επίτευξη του. Ο στόχος πρέπει να βρίσκεται σταθερά στη σκέψη μας. Η αδύναμη επιθυμία φέρνει φτωχά αποτελέσματα.

Προσδιορισμός του στόχου. Όσο πιο καλά προσδιορίσουμε το στόχο μας, τόσο πιο εύκολο είναι να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε τον τρόπο επίτευξής του και κατά συνέπεια να τον πετύχουμε. Πρέπει απαραίτητα να καταγράψουμε το στόχο, το σχέδιο δράσης μας, τα στάδια από τα οποία πρέπει να περάσουμε και σίγουρα να καθορίσουμε ένα χρονοδιάγραμμα. Νοητική απεικόνιση. Μπορούμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και να γίνουμε περισσότερο αποτελεσματικοί τροποποιώντας τον τρόπο σκέψης μας. Με τη μέθοδο της νοητικής απεικόνισης, φανταζόμαστε πώς θα είναι όταν θα πετύχουμε το στόχο μας. Σχηματίζουμε στο μυαλό μας την εικόνα αυτών που θέλουμε να επιτύχουμε, είτε αυτά είναι καταστάσεις είτε αντικείμενα. Προσπαθούμε νοερά να αισθανθούμε ότι επιτύχαμε και ότι βρισκόμαστε στο στόχο μας. Χρησιμοποιώντας τη νοητική απεικόνιση υπενθυμίζουμε στον εαυτό μας τις αποφάσεις και τους στόχους μας, μένουμε προσηλωμένοι στην πραγματοποίησή τους χωρίς να χανόμαστε στο πλήθος των προβλημάτων που καθημερινά προκύπτουν.

Σχέδιο πορείας. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε διεξοδικά όλα όσα χρειάζονται για την επιτυχία. Στη συνέχεια να τα καταγράψουμε για να ξέρουμε όσο το δυνατό πιο συγκεκριμένα αυτό που θέλουμε και το δρόμο που θα ακολουθήσουμε για να φτάσουμε εκεί. Η διαδικασία αυτή μπορεί να είναι η αιτία να νιώσουμε υπεύθυνοι και δεσμευμένοι απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό για την υλοποίηση αυτών που επιθυμούμε.

Έλεγχο χρονοδιαγράμματος. Χρησιμοποιείστε οποιαδήποτε μέθοδο για να παρακολουθείτε τη χρονική εξέλιξη του σχεδίου σας. Αυτό θα σας επιτρέπει να βλέπετε εάν έχετε ξεχαστεί και ατονήσατε στις προσπάθειες σας ή εάν προχωρείτε σύμφωνα με το σχέδιο. Είναι νόμος απαράβατος ότι στην πορεία σας θα συναντήσετε εμπόδια. Προσπαθείτε να τα προβλέπετε και να ενεργοποιείτε εκ των προτέρων μηχανισμούς αντιμετώπισης τους. Η παρακολούθηση του χρονοδιαγράμματος επιτρέπει τη διάγνωση των δυσκολιών, την αξιολόγηση της προόδου και είναι βασικός παράγοντας στην υλοποίηση των στόχων μας. Αξιολόγηση προόδου. Η αξιολόγηση της προόδου πρέπει να γίνεται τακτικά στην πορεία προς την επιτυχία. Εάν η πρόοδος είναι η αναμενόμενη, τότε η πορεία μπορεί να συνεχιστεί όπως είχε σχεδιαστεί. Εάν όμως διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει πρόοδος, τότε πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια και οι τρόποι διόρθωσης του σχεδίου ή των δράσεων. Μια διεξοδική ανάλυση του τι δεν πάει καλά επιτρέπει την ορθή διάγνωση της καθυστέρησης στην πρόοδο. Στην αξιολόγηση πρέπει να γίνεται και ανασκόπηση των προηγούμενων βασικών αρχών της πορείας μας προς την επίτευξη ενός στόχου. Η νέα επιβεβαίωση των προηγουμένων δεσμεύσεων προς τον εαυτό μας, είναι ουσιαστικός παράγοντας και κίνητρο για την περαιτέρω πρόοδο.

Το κλειδί για κάθε επιτυχία είναι το κίνητρο. Σίγουρα δε θα τα πετύχουμε όλα. Αν όμως δεν έχουμε ένα κίνητρο να μας ωθεί και να μας οδηγεί, γρήγορα θα απογοητευτούμε. Και φυσικά δεν υπάρχει καλύτερο κίνητρο από την ελπίδα και το όνειρο. Επομένως, ονειρευτείτε το μέλλον στο οποίο θα έχετε επιτύχει αυτό το οποίο θέλετε. Δημιουργήστε μιαν εικόνα στο μυαλό σας για το πώς θα είναι όταν πια θα έχετε επιτύχει το στόχο σα ή το όνειρό σας και απολαύστε τα συναισθήματα που θα νιώθετε τότε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου