ΥΓΕΙΑ

Πώς να διαχειριστείτε τον θυμό σας!

πώς-να-διαχειριστείτε-τον-θυμό-σας-700185

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου, Ψυχολόγου, MSc, PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Όλοι γνωρίζουμε τι είναι ο θυμός και όλοι τον έχουμε βιώσει, είτε ως παροδικό εκνευρισμό είτε ως έντονη οργή. Ο θυμός είναι μια φυσιολογική αντίδραση όταν νιώθουμε ότι έχουμε προσβληθεί, αδικηθεί, πληγωθεί ή όταν μας έχουν συμπεριφερθεί με άσχημο τρόπο. Ο θυμός γεννιέται από εξωτερικά ερεθίσματα αλλά και από ανησυχία ή από συνεχή ενασχόληση με τα προσωπικά μας προβλήματα. Κάποιες μνήμες τραυματικών ή εξοργιστικών γεγονότων μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν συναισθήματα θυμού.

Τις περισσότερες φορές ο θυμός αποτελεί ένα φυσιολογικό, υγιές, ανθρώπινο συναίσθημα. Υπό αυτήν την έννοια έχει ένα εποικοδομητικό ρόλο.

Όταν ξέρουμε πώς να διαχειριστούμε ορθά το θυμό μας μπορούμε να αμυνόμαστε, να προστατεύουμε τον εαυτό μας, να καταπολεμούμε τις αδικίες και να αντιλαμβανόμαστε πότε είναι αναγκαίο να κάνουμε αλλαγές στη ζωή μας. Δυστυχώς όμως πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν να διαχειρίζονται σωστά το θυμό τους και τον αφήνουν να τους κυριεύει.

Σε αυτήν την περίπτωση ο θυμός γίνεται καταστροφικός, μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα τόσο στον εργασιακό χώρο, όσο και στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και γενικώς σε επιβάρυνση της συνολικής ποιότητας της ζωής μας.

Επιπλέον, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι βρισκόμαστε στο έλεος ενός απρόβλεπτου και ισχυρού συναισθήματος. Οι άνθρωποι δεν είναι πάντα σε θέση να αλλάξουν ή να ξεφύγουν από τα πράγματα ή τα πρόσωπα που τους κάνουν να θυμώνουν. Αυτό όμως που μπορούν να κάνουν είναι να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους απέναντι σε οτιδήποτε ή οποιονδήποτε τους προκαλεί θυμό. Ακολουθούν λοιπόν κάποιες συμβουλές διαχείρισης θυμού:

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε

Όταν βρίσκεστε «εν βρασμώ», είναι εύκολο να πείτε κάτι που θα μετανιώσετε αργότερα. Πάρτε το χρόνο σας για να σκεφτείτε πριν πείτε οτιδήποτε και δώστε χρόνο και στους άλλους που εμπλέκονται στο «πρόβλημα» να κάνουν το ίδιο.

Μόλις ηρεμήσετε, εκφράστε το θυμό σας

Όταν είστε βέβαιοι ότι σκέφτεστε καθαρά, εκφράστε την απογοήτευσή σας με σίγουρο και ψύχραιμο τρόπο.

Επικεντρωθείτε στο πρόβλημα

Επικεντρωθείτε στο τι μπορείτε να γίνει για να λυθεί το πρόβλημα με ξεκάθαρο και συγκεκριμένο τρόπο και αποφύγετε την κριτική ή την επίρριψη ευθυνών.

Ασκηθείτε στη βαθιά αναπνοή

Όταν βρίσκεστε σε ένταση, προσπαθήστε να χαλαρώσετε με μερικές απλές πρακτικές: κάντε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, φανταστείτε μια χαλαρωτική σκηνή, ή επαναλάβετε μια ήρεμη λέξη ή φράση, όπως «χαλάρωσε».

Κάντε οποιοδήποτε είδος άσκησης επιθυμείτε

H φυσική δραστηριότητα βοηθάει ιδιαίτερα στην εκτόνωση των συναισθημάτων. Εάν ο θυμός σας, σας κυριεύει, βγείτε για ένα γρήγορο περίπατο ή για τρέξιμο, ή περάστε λίγο χρόνο για να κάνετε άλλες αγαπημένες δραστηριότητες. Η φυσική δραστηριότητα διεγείρει διάφορες χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που μπορεί να σας βοηθήσουν να είστε πιο χαλαροί κι ευτυχισμένοι.

Χρησιμοποιήστε το χιούμορ

Το χιούμορ μπορεί να αποφορτίσει την ατμόσφαιρα διώχνοντας την ένταση που υπήρχε αρχικά.

Προσδιορίστε πιθανές λύσεις

Συγκεντρωθείτε απλά στην επίλυση του όποιου ζητήματος βρίσκοντας εποικοδομητικές λύσεις. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο θυμός δε βοηθάει σε τίποτε, μπορεί μόνο να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Συγχωρέστε

Η συγχώρεση είναι ένα μεγαλείο ψυχής κι όταν προβείτε σε αυτήν θα νιώσετε καλύτερα κι θα αποφορτιστείτε. Δεν είναι ρεαλιστικό να αναμένουμε από τον καθένα να συμπεριφέρεται ακριβώς όπως θέλουμε ανά πάσα στιγμή.

Να θυμάστε… ο θυμός μπορεί να είναι μια δύναμη για δράση, αλλαγή και πρόοδο. Όσο καλύτερα καταλαβαίνουμε το θυμό που μας κυριεύει τόσο καλύτερα θα είμαστε σε θέση να τον χειριζόμαστε εποικοδομητικά και να τον χρησιμοποιούμε ως σύμμαχο για νέες επιτυχίες.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου