ΥΓΕΙΑ

Ψυχολογικές επιπτώσεις της αποβολής εμβρύου…

ψυχολογικές-επιπτώσεις-της-αποβολής-326894

Tης Μαρίζας Στ. Χατζησταματίου,

Ψυχολόγου, MSc,PhD, Διδάκτορος Παν/μίου Θεσσαλίας

www.my-psychology.gr

Η απότομη παύση μιας κύησης με την αποβολή του εμβρύου, αποτελούν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές για ένα ζευγάρι και την ευρύτερη οικογένειά τους. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει η κάθε γυναίκα την αποβολή σχετίζεται με τον χαρακτήρα της, την προσωπικότητά της, την προσωπική ή/και οικογενειακή της ιστορία, την καταγωγή της, το πολιτιστικό περιβάλλον, τη θρησκεία και τη μόρφωσή της. Επίσης το πώς βιώνει μια γυναίκα την αποβολή έχει να κάνει και με το μήνα στον οποίο διακόπηκε η κύηση. Όσο πιο προχωρημένη είναι η κύηση τόσο περισσότερο έχουν δεθεί οι γονείς με το έμβρυο κι επιπλέον μπορεί να έχουν ξεκινήσει να ετοιμάζουν το παιδικό δωμάτιο και να αγοράζουν πράγματα για το μωρό τους. Σε αυτήν την περίπτωση μια αποβολή είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Το ίδιο επώδυνη είναι και μια αποβολή στην πρώτη εγκυμοσύνη μιας γυναίκας. Οι γυναίκες που αποβάλλουν ενώ έχουν ήδη ένα ή και περισσότερα παιδιά μπορούν να διαχειριστούν λίγο καλύτερα τον πόνο που τους προκαλεί αυτή η κατάσταση σε σχέση με τις γυναίκες που το βιώνουν στην πρώτη τους εγκυμοσύνη και δεν έχουν ακόμη παιδιά. Κι αυτό γιατί έχουν ήδη βιώσει τη μητρότητα, έχουν ήδη ένα παιδί κι αυτό τους δημιουργεί μια ασφάλεια ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να κάνουν δεύτερο παιδί.

Τα συναισθήματα που δημιουργεί η αποβολή εμβρύου είναι πολλά και ανάμεικτα. Φυσικά οι περισσότερες γυναίκες βιώνουν στην αρχή ένα συναισθηματικό μούδιασμα λόγω της άρνησης να αποδεχτούν αυτό που συνέβη. Ακολουθεί η έντονη θλίψη, ο θυμός, η ενοχή, η μελαγχολία και αρκετές φορές η κατάθλιψη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό μια γυναίκα που είναι έγκυος και αρχίζει να δένεται με το έμβρυο που κυοφορεί να θυμώνει όταν αποβάλλει. Είναι επίσης φυσικό και ο άνδρας να υποφέρει σιωπηλά και να θλίβεται από την αποβολή της συντρόφου του, αλλά για τη γυναίκα τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα. Συχνά οι γυναίκες που έχουν αποβάλλει σωματοποιούν τον ψυχικό τους πόνο εκδηλώνοντας ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως αϋπνία, ευσυγκινησία, και έλλειψη διάθεσης, δύσπνοια, ζάλη, μουδιάσματα κτλ. Επιπλέον οι ορμονικές αλλαγές που μπορεί να συμβούν μετά από μια αποβολή καθιστούν τις συναισθηματικές και σωματικές αντιδράσεις της γυναίκας ακόμα πιο έντονες.

Δυστυχώς μια αποβολή αναγκάζει τα άτομα που τη βιώνουν να περάσουν αιφνιδιαστικά από μια κατάσταση προσμονής και ευτυχίας σε μια κατάσταση αβάσταχτα οδυνηρή. Σε αυτή τη φάση χρειάζεται επαναπροσδιορισμός των δεδομένων τους. Το ζευγάρι χρειάζεται να επαναδιαπραγματευτεί συναισθήματα όπως ο θυμός ή η ενοχή ως προς το τραυματικό γεγονός της αποβολής.

Είναι σημαντικό να καταλάβουν και οι δύο στο ζευγάρι ότι η αποβολή δεν είναι δικό τους λάθος. Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη μπορούν να συμβούν στον καθένα. Δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τη θλίψη σας. Όλα θα είναι πιο εύκολα αν αποδεχτείτε τα συναισθήματά σας και αν δεν κρίνετε τον εαυτό σας ή το σύντροφό σας για το πώς θα ανταποκριθεί.

Πώς μπορεί να βοηθηθεί μια γυναίκα να ξεπεράσει την αποβολή;

  • Είναι σημαντικό να έρθει σε επαφή με τους κοντινούς σας ανθρώπους ζητώντας υποστήριξη, συμπαράσταση και κατανόηση.
  • Χρειάζεται να δώσει χρόνο στον εαυτό της να πενθήσει, και ταυτόχρονα να έχει την ευκαιρία να αναπολήσει. Με αυτόν τον τρόπο δε θα μείνουν απωθημένα συναισθήματα που κινδυνεύουν να εκδηλωθούν αργότερα.
  • Σε περίπτωση που δε θέλει να μοιραστεί τα συναισθήματά της με τους δικούς της ανθρώπους θα βοηθούσε να απευθυνθεί σε κάποιον ψυχολόγο καθώς δεν χρειάζεται να το περάσει μόνη της.

Ο στόχος του ζευγαριού θα πρέπει να είναι η συμφιλίωση με τις ελπίδες και τα όνειρα που χάθηκαν μαζί με την αποβολή του εμβρύου, ώστε να αρχίσει να επαναπροσδιορίζεται η οπτική του ζευγαριού για τη ζωή, ανοίγοντας νέες προοπτικές για το μέλλον. Μια επιτυχής νέα κύηση μετά την απώλεια θα επιφέρει ανακούφιση και συναισθηματική πληρότητα τόσο στη μητέρα όσο και στον πατέρα. Τις περισσότερες φορές η νέα εγκυμοσύνη συνοδεύεται από έντονη ανησυχία, φοβίες, ενοχές, ή ακόμη και επαναλαμβανόμενους εφιάλτες.

Είναι σημαντικό μια γυναίκα που έχει αποβάλλει να θυμάται ότι πολλές ακόμη γυναίκες βίωσαν την ίδια τραυματική εμπειρία, ωστόσο κατάφεραν να το ξεπεράσουν και να γίνουν ευτυχισμένες μητέρες!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου